ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ F-35 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

by on 5 June 2018

Στην παραγγελία των πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 προχωράει η Τουρκία, όπως διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στο State Department.

«Προχωράμε κανονικά, όπως το είχαμε σχεδιάσει» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος παράλληλα απέρριψε την κριτική της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ σ’ αυτό το θέμα» τόνισε, ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, με τους δύο άνδρες να εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φαίνεται πως επήλθε συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος θα αφορά την πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αμφότεροι υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής.

Ειδική αναφορά έγινε και στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι αποτελούν σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά και «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση της Άγκυρας.

naftemporiki.gr

Επίσημη πρόσκληση στην Τουρκία για παραλαβή των F-35

Επίσημη πρόσκληση για την τελετή παραλαβής των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F35 στις 21 Ιουνίου έλαβε η Τουρκία από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin σύμφωνα με το Χαμπέρτουρκ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, μια μέρα πριν την τελετή θα πραγματοποιηθεί δεξίωση. Αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ το F35 θα φτάσει στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα φτάσουν στη συνέχεια σε χρόνο που θα καθοριστεί.

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή τηρεί το συμβόλαιο για την αγορά των F35. “Βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, εμείς θα κινήσουμε φυσικά το νομικό μηχανισμό αναλόγως. Ας πούμε ότι η Αμερική δεν τα δίνει, εννοείται ότι εμείς έχουμε κι άλλα μέρη να στραφούμε. Ο κόσμος άλλαξε, εναλλακτικές υπάρχουν πολλές”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ