ΚΑΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

by on 17 February 2020

Ο Λίβανος θα ζητήσει επισήμως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τεχνική βοήθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και την επίλυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Riad Salameh, ότι τα χρήματα των καταθετών δεν θα επηρεαστούν και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίβρας του Λιβάνου δεν θα υπερβεί τις περίπου 1.500 λίρες Λιβάνου προς το δολάριο, οι Λιβανέζοι πολίτες ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους εν μέσω αυστηρότερων τραπεζικών περιορισμών.

Οι τράπεζες στο Λίβανο επιτρέπουν στους πελάτες μόνο να αποσύρουν $ 200 έως $ 300 την εβδομάδα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς και έχουν επιβάλει περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές, οι οποίες επηρέασαν, μεταξύ άλλων, τους Λιβανέζους φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Οι φοιτητές χρειάζονται χρήματα από τους γονείς τους στο Λίβανο για να πληρώσουν δίδακτρα και άλλα έξοδα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Λίβανο το Σάββατο κατά του αιτήματος της κυβέρνησης για τεχνική υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην κεντρική τράπεζα του Λιβάνου και στο κέντρο της Βηρυτού κοντά στο κοινοβούλιο.

Οι τοπικοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ φόρτο, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων φόρων και άλλων περιορισμών.