ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ €26 ΕΚΑΤ. ΛΟΓΩ BAIL IN ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

by on 16 Νοέμβριος 2018

Πέντε και πλέον χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων του 2013 δεν σταματούν να φτάνουν προσφυγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από κατοίκους τρίτων χωρών οι οποίοι έχασαν τα λεφτά τους μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Τελευταία περίπτωση, αυτή του Λευκορώσου επιχειρηματία Alexander Nelin ο οποίος έχει κινηθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. Η υπόθεση καταχωρίστηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2018 και αφορά ποσό 26 εκατ. ευρώ περίπου. Η προσφυγή στηρίζεται στην βάση της διμερούς αμοιβαίας συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1998.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Insider, ο Λευκορώσος επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι ήταν ο τελικός πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) για τις εταιρείες Toroko και Edelweks εγγεγραμμένες στην Κύπρο οι οποίες τελικά υπέστησαν χρηματοοικονομική ζημιά λόγω των διαταγμάτων του Υπουργείου Οικονομικών του 2013 τα οποία αφορούσαν το κούρεμα των καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα. Τα διατάγματα είχαν ως αποτέλεσμα, ο επιχειρηματίας να απολέσει το μη εξασφαλισμένο μέρος των καταθέσεων του στην τράπεζα.

Στη βάση των πιο πάνω, ο Alexander Nelin απαιτεί το ποσό των 8,910.811 εκατ. δολαρίων Αμερικής για τις ζημιές στις εν λόγω εταιρείες αλλά και επιπρόσθετα άλλα 17,712.511 εκατ. δολάρια Αμερικής επειδή ισχυρίζεται πως αυτά τα λεφτά θα τα χρησιμοποιούσε για επενδύσεις και επομένως μετά το κούρεμα έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί.

Η  συγκεκριμένη προσφυγή έρχεται σε συνέχεια άλλων προσφυγών στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού από νομικά και φυσικά πρόσωπα εναντίον και πάλι της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013. Ωστόσο, στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, στην προσφυγή της MIG αλλά και άλλων ελλαδιτών επενδυτών, οι οποίοι διεκδικούσαν ποσά πέραν του 1 δις ευρώ, από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος βγήκε κερδισμένη.

philenews.com

Be the first to comment!
 
Leave a reply »