ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΧΑΚΕΡ «ΞΕΣΚΕΠΑΣΑΝ» ΡΩΣΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

by on 11 Οκτωβρίου 2017

Ισραηλινοί χάκερ παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς αναζητούσαν στοιχεία για προγράμματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε υπολογιστές ανά τον κόσμο, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Ρώσοι χάκερ απέκτησαν τη δυνατότητα αυτή πάνω από δύο χρόνια πριν, μέσω του λογισμικού antivirus της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, Ισραηλινοί χάκερ που παραβίασαν το δίκτυο της ίδιας της Kaspersky, ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τη δραστηριότητα των Ρώσων χάκερ. Το αποτέλεσμα ήταν η αφαίρεση του λογισμικού της Kaspersky από τους υπολογιστές των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Η ρωσική διαδικτυακή επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές, θεωρείται πως είχε ως αποτέλεσμα την υποκλοπή απόρρητων δεδομένων από έναν εργαζόμενο της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας), ο οποίος τα είχε αποθηκευμένα στον υπολογιστή του στο σπίτι, όπου ήταν εγκατεστημένο το software της Kaspersky.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ποιες άλλες πληροφορίες μπορεί να εκλάπησαν από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, καθώς οι Ρώσοι χάκερ χρησιμοποιούσαν το λογισμικό της Kaspersky ως ένα είδος «Google Search» (σ.σ. η γνωστή μηχανή αναζήτησης της Google) για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η Kaspersky εντόπισε την ισραηλινή εισβολή στα δικά της συστήματα περί τα μέσα του 2015, όταν μηχανικός της, που δοκίμαζε ένα νέο εργαλείο εντοπισμού, αντιλήφθηκε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο δίκτυο της εταιρείας -η οποία έκανε την έρευνά της και παρουσίασε τα ευρήματά της τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Στην εν λόγω αναφορά το Ισραήλ δεν κατονομαζόταν, ωστόσο σημειωνόταν πως υπήρχαν ομοιότητες με μια παλαιότερη επίθεση, ονόματι Duqu, η οποία είχε αποδοθεί στο ίδιο κράτος που ήταν πίσω από το διάσημο κυβερνοόπλο Stuxnet -το οποίο με τη σειρά του θεωρείται πως αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας ΗΠΑ – Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκε κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »