ΙΡΑΝ: «ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ»

by on 30 December 2017

Οργή στους δρόμους του Ιράν και αντικυβερνητικά συνθήματα…

Η κυβέρνηση ζητά απ τους πολίτες να μη συμμετέχουν σε παράνομες συγκεντρώσεις…

Μια ακόμη ημέρα οργής και αναβρασμού γίνεται φανερή στους δρόμους του Ιράν. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ζήτησε από τον πληθυσμό να μην συμμετέχει σε «παράνομες συγκεντρώσεις», έπειτα από δύο 24ωρα διαδηλώσεων κατά της εξουσίας και της ακρίβειας.

«Ζητούμε από τον πληθυσμό να μην συμμετέχει σε παράνομες συγκεντρώσεις. Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις της τάξης και η δικαστική εξουσία προσπάθησαν να διαχειριστούν τις παράνομες συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αν άνθρωποι θέλουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις, οφείλουν να ζητήσουν και να λάβουν την άδεια», τόνισε διευκρινίζοντας πως έλαβε πληροφορίες «για εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις».

Η ιρανική τηλεόραση αναφέρεθηκε για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Πρασκευής, μεταδίδοντας εικόνες και αναφέροντας πως πρέπει να ακουσθούν «οι θεμιτές διεκδικήσεις» του πληθυσμού. Όμως κατήγγειλε επίσης μέσα ενημέρωσης και «αντεπαναστατικές» οργανώσεις που έχουν τη βάση τους στο εξωτερικο και επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τις συγκεντρώσεις αυτές.

Η ιρανική κυβέρνηση κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν σήμερα στους δρόμους μετά τις εν λόγω αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες ήταν οι σημαντικότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση αναμεταδίδει συνεχώς εικόνες απ’ αυτές τις επίσημες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και είχαν προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες.

Σηματοδοτούν την επέτειο της μεγάλης φιλοκαθεστωτικής συγκέντρωσης που το 2009 είχε σημάνει το τέλος του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Θάνατος στους στασιαστές»

Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος στους στασιαστές», μια αναφορά στο κίνημα του 2009.

Αυτές οι επίσημες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έπειτα από δύο ημέρες διαδηλώσεων κατά του πληθωρισμού και της ανεργίαςσε μια δεκαριά ιρανικές πόλεις. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, μερικοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της εξουσίας.

Σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες, αλλά χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες ούτε να δημοσιοποιήσουν μαρτυρίες.

Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που τέτοιες κοινωνικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε τόσες πόλεις.

Άρχισαν την Πέμπτη από τη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου συνελήφθησαν περίπου πενήντα διαδηλωτές. Οι συλλήψεις αυτές καταδικάσθηκαν κατηγορηματικά από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατουμένους»

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να διαδηλώνουν στην ιερή πόλη Κομ φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατουμένους».

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναξαν μάλιστα συνθήματα υπέρ της μοναρχίας, που ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Άλλοι ζητούσαν από το καθεστώς να σταματήσει να υποστηρίζει συμμαχικά περιφερειακά κινήματα και να ασχοληθεί με τον πληθυσμό του.

Στους Telegram και Instagram, ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράν, μπορεί κανείς να δει βίντεο διαδηλωτών στις πόλεις Ραστ (βόρεια), Κερμανσάχ (δυτικά) ή Καζβίν (βόρεια).

Η αστυνομία επενέβη σε ορισμένες πόλεις, κυρίως με εκτοξευτήρες νερού. Αλλού αστυνομικοί επιχειρούσαν να ηρεμήσουν τον κόσμο.

«Σήμα συναγερμού για όλους»

Η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Arman έχει στην πρώτη σελίδα της τον τίτλο «Σήμα συναγερμου για όλους», ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η συντηρητική εφημερίδα Javan κάνει λόγο για «κοινωνικό κίνημα» και επαναλαμβάνει μια φράση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος είχε δηλώσει πως «οι εχθροί (του Ιράν) στοχοθετούν τη λαϊκή υποστήριξη προς το καθεστώς» και επιδιώκουν να δημιουργήσουν «διαιρέσεις» ανάμεσα στους Ιρανούς.

Φωνές υψώθηκαν επίσης στο συντηρητικό στρατόπεδο για να καταγγείλουν τη χρησιμοποίηση από «αντεπαναστάτες» των διαδηλώσεων των δύο τελευταίων ημερών.

tovima

IRAN PROTESTS CONTINUE FOR A THIRD DAY DESPITE WARNINGS