Ιαπωνία: Προϋπολογισμός 1 τρισ. δολ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

by on 26 March 2021

Προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 1 τρισ. δολαρίων, καταρτίζει για την επόμενη χρήση η Ιαπωνία, μετά από την έγκριση του από τη βουλή σήμερα, αυξάνοντας τη σπέκουλα για περαιτέρω δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ο προϋπολογισμός των 106,6 τρισ. γιεν (975,83 δισ. δολαρίων) για το σύνολο της χρήσης που ξεκινάει την 1η Απριλίου, περιλαμβάνει 5 τρισ. γιεν σε δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία.

Αυτό έρχεται μετά από τρία “πακέτα” αντιμετώπισης του covid-19, συνολικού ποσού 3 τρισ. δολάρια, που ήδη έχουν εφαρμοστεί στην τρέχουσα χρήση.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω δαπάνες καθώς οι πολιτικοί αυξάνουν τις πιέσεις ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το δημοσιονομικό πεδίο, ενώ το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης κρατείται χαμηλά χάρη στην εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα.

Θα χρειαστούν μεγάλες οικονομικές προτάσεις στη χρήση 2021 αν και σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι την τρέχουσα χρήση, ανέφεραν αναλυτές την Nikko Securities.

Καθώς συνεχίζεται η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ο αυτόνομος μηχανισμός δεν θα λειτουργήσει με τον τρόπο που θα ενθαρρύνει τους πολιτικούς να στοχεύσουν στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση, πρόσθεσαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί σε περαιτέρω δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει σε εφαρμογή τον προϋπολογισμό και να προσφύγει στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί.