Η REALNEWS ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ» ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.

by on 20 September 2016

Η κυριακάτικη «REALNEWS», με κείμενο των δημοσιογράφων Γιώργου Ντουδεσκέα και του Κασσιανού Τζέλη  κυριολεκτικά ξεβρακώνει τους «εθνοσωτήρες» Συριζαίους βουλευτές, οι οποίοι την Τετάρτη το βράδυ θα ψηφίσουν την σύμβαση για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν διάβασε τη σύμβαση ή ότι δεν γνωρίζει τι υπογράφει. Τι θα τολμήσουν να πουν στην Βουλή; Θα διαβάζουν τα διαφημιστικά της Lamda για νέες θέσεις εργασίας;

Αυτό που θα τους χαρακτηρίζει εφεξής είναι μία μόνο λέξη:

ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ελληνικό µε έδρα το Λουξεµβούργο! Η επίµαχη σύµβαση φέρει τις υπογραφές του ΤΑΙΠΕ∆, της Lamda του Οµίλου Λάτση και εταιρείας του εξωτερικού.

Σκάνδαλο και με τη… βούλα της Βουλής Με όλες τις λεόντειες ρήτρες υπέρ της Lamda του Ομίλου Λάτση κατατέθηκε το νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τη σκανδαλώδη μεταβίβαση της έκτασης του Ελληνικού αντί πινακίου φακής

ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ των Ελλήνων βουλευτών επαφίεται, πλέον, η κύρωση ή η ακύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας του Ελληνικού, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Develοpment δεν αλλάζει σε τίποτα την αρχική «αμαρτωλή» σύμβαση. Μοναδική λύση για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής, αλλά και την αξιοποίηση της έκτασης-φιλέτου προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι να αρθρωθεί ένα βροντερό «όχι» από το στόμα των βουλευτών. Αλλιώς, η πολλά υποσχόμενη επένδυση για την ανάπτυξη του Ελληνικού κινδυνεύει να μετατραπεί σε «βαρίδι» τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για το κράτος

Tη σύµβαση για τη µεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda Development, η οποία χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης», γεµάτη από λεόντειες υπέρ του επενδυτή ρήτρες απο ζηµιώσεων, και ήταν αποτέλεσµα µιας διαδικασίας που καταγγέλθηκε ως «αδιαφανής», οδηγώντας τελικώς σε µια τιµή πώλησης που θεωρήθηκε ως «προκλητικά εξευτελιστική», καλείται να ψηφίσει µέχρι την ερχόµενη Τετάρτη η Βουλή, ως προαπαιτούµενο για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 Μάλιστα, η σύµβαση µεταξύ του ελληνικού ∆ηµοσίου, του ΤΑΙΠΕ∆, της Lamda Development και του Οδυσσέα Ιωάννου, που υπογράφει για λογαριασµό της Ελληνικό Α.Ε., µιας εταιρείας µε έδρα το Λουξεµβούργο, «κατισχύει κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης που περιέχει ρυθµίσεις αντίθετες προς αυτή».

Με την κύρωση της σύµβασης από τη Βουλή, το «φιλέτο» του Ελληνικού µεταβιβάζεται για 99 χρόνια χωρίς φόρους αντί µόλις 915 εκατ. ευρώ, τα οποία µάλιστα θα δοθούν σε βάθος χρόνου και σε σηµερινές τιµές ισούνται µε 600 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία του Οµίλου Λάτση, η οποία θα έχει δικαίωµα να το µεταπωλήσει και µάλιστα αφορολόγητα. Και όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του εισαγγελέα ∆ιαφθοράς για το ύψος του τιµήµατος.

Το χρήµατα πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωµή του χρέους, ενώ το ∆ηµόσιο θα πρέπει άµεσα να καλύψει το κόστος µετεγκατάστασης των φορέων που βρίσκονται στο Ελληνικό και υπολογίζεται, σε πρώτη φάση, σε τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου παραδέχεται ότι η σύµβαση θα έχει οικονοµικές συνέπειες για το ∆ηµόσιο, χωρίς όµως να τις υπολογίζει. Με τη σύµβαση αυτή, ο επενδυτής αποκτά πλήθος δικαιωµάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως «υπέρµετρα ανισοβαρή» από την ίδια την Οµάδα Εργου που συνέστησε η κυβέρνηση προκειµένου να διαπραγµατευτεί αλλαγές στην αρχική συµφωνία, την οποία υπέγραψε τον Νοέµβριο του 2014 η κυβέρνηση Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ.

Οι όροι που κρίθηκαν ότι θέτουν σε κίνδυνο τα συµφέροντα του ∆ηµοσίου δεν άλλαξαν τελικώς µε την τροποποιητική σύµβαση του Ιουνίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά µόνο επήλθαν οριακές αλλαγές σε επιµέρους ζητήµατα. Η σύµβαση προβλέπει µια σειρά από ρήτρες αποζηµιώσεων που µπορούν να φτάσουν έως και στο 100% του ποσού που διέθεσε ο επενδυτής για την αγορά των µετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και αποκλείει οποιαδήποτε αλλαγή στο master plan, ενώ ουσιαστικά δεν προβλέπεται καµία προστασία για τις αρχαιότητες. Αντιθέτως, δίνει τη νοµική δυνατότητα στον επενδυτή να απαιτήσει αποζηµίωση σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων.

Mε όλες τις λεόντειες υπέρ του Ομίλου Λάτση ρήτρες αποζημιώσεων, χωρίς καμία προστασία για τα αρχαία και με διατάξεις που ισχύουν υπεράνω κάθε άλλου νόμου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού, που υπογράφηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2014 από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τροποποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Kι αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του εισαγγελέα Διαφθοράς για το ύψος του τιμήματος. Πρόκειται για μια σύμβαση που παραχωρεί το Ελληνικό για 99 χρόνια στη Lamda Development, δίνοντάς της το δικαίωμα μεταπώλησης και μάλιστα αφορολόγητα. Πλήρης απαλλαγή από φόρους προβλέπεται και για τη μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda.

Η σύμβαση έχει χαρακτηριστεί ως «σκάνδαλο», αποτέλεσμα μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, που και αυτή με τη σειρά της χαρακτηρίστηκε ως «μνημείο αδιαφάνειας» και η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου κύρωσής της, ισχύει υπεράνω και κατά παρέκκλιση κάθε άλλου νόμου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου και διατηρητέων μνημείων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι από το τελικό κείμενο λείπει η διάταξη με την οποία προβλεπόταν συναρμοδιότητα του υπουργού Πολιτισμού στις επερχόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις. Καμία παρακολούθηση Μάλιστα, με βάση το άρθρο 9.7 της σύμβασης, δεν προβλέπεται καμιά αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών. Αντίθετα, είναι στη δικαιοδοσία του επενδυτή να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά την κύρωση της σύμβασης, η εύρεση αρχαιοτήτων θεωρείται «γεγονός αποζημίωσης» υπέρ του επενδυτή. Επιπλέον, με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, αποκλείεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση και τροποποίηση στο master plan της Lamda μετά την κύρωση της σύμβασης. Το master plan θα θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα, ενώ σε περίπτωση δικαστικών εμπλοκών ενεργοποιείται «δικαίωμα αποζημίωσης».

Η σύμβαση υπογράφεται από το ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ, τη Lamda και τον Οδυσσέα Ιωάννου, επικεφαλής της Ελληνικό Α.Ε., μιας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο και με επενδυτικό κεφάλαιο μόλις 31.000 ευρώ, που περνά στον έλεγχο του επενδυτή. Αποδεικνύεται ότι στην αρχική σύμβαση έγιναν τελικώς ελάχιστες και αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις, παρά το γεγονός ότι η ομάδα που συνέστησε η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί αλλαγές στους αρχικούς όρους, στην έκθεσή της που αποκάλυψε η Realnews, την είχε χαρακτηρίσει ως «υπέρμετρα ανισοβαρή υπέρ του επενδυτή», καθώς περιλαμβάνει «όρους που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει σημαντικές δεσμεύσεις με προθεσμίες που δεν μπορούν να εκπληρωθούν και θα ενεργοποιήσουν ρήτρες αποζημιώσεων». Επίσης, υπήρξε έντονη κριτική για το γεγονός ότι περιλαμβάνει όρους που μπορεί να εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς νόμους περί κρατικών ενισχύσεων, όπως η χωροθέτηση και αδειοδότηση καζίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σύμβαση, ουσιαστικά τα «δικαιώματα αποζημιώσεων» μπορούν να ενεργοποιηθούν κιόλας από τον ερχόμενο Νοέμβριο, δύο χρόνια έπειτα από την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας. Στο τροποποιητικό μνημόνιο, που υπεγράφη τον Ιούνιο, οι ρήτρες παραμένουν, ενώ οι αλλαγές είναι ελάχιστες και αφορούν στην επίσπευση κατά δύο χρόνια της καταβολής της δεύτερης δόσης (460 εκατ. ευρώ), στον περιορισμό της δόμησης από 3 εκατομμύρια τ.μ. σε 2,7 εκατομμύρια τ.μ., στη συμμετοχή κατά 50% και υπό προϋποθέσεις της Lamda στη μελέτη και κατασκευή, σε άλλη έκταση του Δημοσίου, χώρου διαχείρισης αποβλήτων των όμορων δήμων, στην ανάληψη από τον επενδυτή του κόστους συντήρησης του πάρκου, το οποίο θα πρέπει να έχει φτιαχτεί σε 7 χρόνια και στην αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των επενδύσεων, που θα γίνουν μόνο όμως εάν κριθούν απαραίτητες από την εταιρεία.

Με την κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή, η κυβέρνηση «θυσιάζει» το Ελληνικό για χάρη της δεύτερης αξιολόγησης, μεταβιβάζοντας τελικώς το «φιλέτο της Μεσογείου» στον Ομιλο Λάτση σε τιμές οικοπέδου στο Βραχάτι, ενώ η αξία του προ κρίσης υπολογιζόταν σε 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του εισαγγελέα Διαφθοράς, θα έπρεπε να έχει μεταβιβαστεί με κόστος 1,5-2 δισ. ευρώ. Επίσης, έκθεση του ΤΕΕ το 2014 ανέβαζε την αξία της έκτασης σε 3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και η έκθεση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ακίνητο θα μπορούσε να πωληθεί πολύ ακριβότερα, εάν ακολουθούνταν άλλη μεθοδολογία. Χωρίς παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παραδέχτηκε, όπως αποκάλυψε η «R», ότι η διοίκηση του Ταμείου την περίοδο που «έτρεχε» ο διαγωνισμός αγνόησε, τη στιγμή που είχε μείνει μόνο ένας υποψήφιος και ενώ μόλις είχαν αλλάξει οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού, αίτημα άλλου υποψηφίου (London & Regional Properties) για να δοθεί παράταση, προκειμένου να υποβάλει πρόταση που ενδεχομένως θα μπορούσε να ήταν ψηλότερη από την προσφορά της Lamda.

 Η συμφωνία κλείνει τελικώς στα 915 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε βάθος χρόνου και σε σημερινές τιμές ισούνται με μόλις 600 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα πάνε κατευθείαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους ουσιαστικά, άμεσα και χωρίς να υπολογίζονται τα «δικαιώματα αποζημίωσης», τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι κοστίζει, σε πρώτη μόνο φάση, η μεταφορά και μετεγκατάσταση των φορέων του Δημοσίου, όπως το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο λεωφορείων του ΟΑΣΑ και μέρος των εγκαταστάσεων της ΥΠΑ.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος που θα επωμιστούν τα δημόσια ταμεία για το «ξήλωμα», τη μεταφορά, την εξασφάλιση των νέων χώρων και τη θέση σε πλήρη λειτουργία των 69 υφιστάμενων αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό εγκαταστάσεων δημοσίων φορέων, που στεγάζονται σε 1,4 εκατ. τ.μ., αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο επισημαίνει ότι η σύμβαση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για το Δημόσιο, χωρίς όμως να τις υπολογίζει.