Η Fed ανοίγει την όρεξη για αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα…

by on 3 April 2022
Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος

Οι επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα θα αναλύσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο για να μετρήσουν την “όρεξη” των κεντρικών τραπεζιτών για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα πρακτικά της Τετάρτης θα παρέχουν βασικές λεπτομέρειες για την πιθανή πορεία της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι το σχέδιο θα διατυπωθεί αρκετά ξεκάθαρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν μια προσέγγιση και κατέληξαν υπέρ της.

Την τελευταία φορά που συρρίκνωσαν τον ισολογισμό, η Fed έθεσε ανώτατα όρια που επέτρεπαν την εξάντληση των χαρτοφυλακίων στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα -30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες, σταδιακά σε διάστημα ενός έτους- αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να προχωρήσουν ταχύτερα αυτή τη φορά.

Τον Μάρτιο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά μόλις μία τέταρτη μονάδα με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Έκτοτε, οι πιέσεις στις τιμές έχουν μόνο αυξηθεί και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης και επιτάχυνση των μισθών.

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία της Παρασκευής. Τα στοιχεία αυτά ακολούθησαν ξεχωριστά στοιχεία που έδειξαν άλμα 6,4% στον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών, τον οποίο χρησιμοποιεί η Fed για τον στόχο της για τον πληθωρισμό.