Η EXXONMOBIL ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

by on 24 December 2018

Η Exxon έχει αναστείλει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στο δυτικό τμήμα του μπλοκ Stabroek στη Γουιάνα αφού το ναυτικό της Βενεζουέλας «διέλυσε» αυτό το Σαββατοκύριακο δύο ερευνητικά σκάφη.  Το Καράκας δήλωσε ως χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας, το σημείο του περιστατικού, όπως αναφέρει τα πρακτορεία Reuters, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της Γουιάνας.

Η δήλωση του υπουργείου της Γουιάνας ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό είχε συμβεί στα χωρικά του ύδατα. Σύμφωνα με τη Γουιάνα η Βενεζουέλα «παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας». και την χαρακτηρίζει  “παράνομη, επιθετική και εχθρική πράξη”. Η Γουιάνα θα αναφέρει την υπόθεση στα Ηνωμένα Έθνη.

Το  Καράκας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχει πει ήδη στα Ηνωμένα Έθνη για το περιστατικό , το οποίο είπε ότι ήταν στην επικράτεια της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι τα πλοία είχαν γυρίσει και τα πληρώματα τους ανέφεραν ότι ήταν έξω από τη δικαιοδοσία της Γουιάνας.

Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Βενεζουέλας και της μικρής γειτονικής  της Γουιάνα δεν είναι νέα, Το Καράκας έχει ισχυρισμούς για την «υπεράκτια επικράτεια» ότι η Γουιάνα προχώρησε παράνομα σε  πετρελαϊκή εξερεύνηση, παρόλο που δικαστήριο στο παρελθόν έκρινε ότι η «υπεράκτια επικράτεια  ανήκει στη Γουιάνα και το Καράκας αρχικά είχε αποδεχτεί την απόφαση.