Η τουρκική οικονομία πιθανότατα αυξήθηκε 21,7% το δεύτερο τρίμηνο, για να επεκταθεί σχεδόν 8% το 2021

by on 30 August 2021
 People walk in Istiklal Avenue, the main shopping street of Istanbul, Turkey, Aug. 25, 2021. (DHA Photo)

Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 21,7% το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης από την απότομη πτώση που προκλήθηκε από τους περιορισμούς του COVID-19 πέρυσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αυξάνοντας την επέκταση για ολόκληρο το έτος στο 7,95%.

Οι προβλέψεις 14 οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters κυμαίνονταν από 18,1% έως 24% για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις για ολόκληρο το έτος κυμαίνονταν μεταξύ 4,6% και 9%.

Η οικονομία ύψους 720 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 1,8% πέρυσι, παρά την πτώση 10,3% το δεύτερο τρίμηνο,

Αυξήθηκε έντονα, κατά 7%, το πρώτο τρίμηνο.

Φέτος, η Τουρκία επέβαλε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας, αποκλεισμούς το Σαββατοκύριακο και κλείσιμο εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο σκληρού αλλά σύντομου κλειδώματος τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19. Η μεταποίηση και η ευρύτερη οικονομία δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα, τα οποία άρθηκαν τον Ιούνιο.

Θεωρημένη ως πρόδρομος των μεγεθών ανάπτυξης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 41,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση προβλέπει επίσημα αύξηση 5,8% φέτος, αν και ο υπουργός Οικονομικών Λάτφι Έλβαν δήλωσε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 8% ετησίως με ισχυρές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του έτους θα μπορούσε να υπερβεί αυτή του πρώτου τριμήνου, λόγω του άλματος στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Τουρκίας το 2021.

Αναμένει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 7,9% φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση του 6,3% τον Ιούνιο. Αναφέρθηκε στις επιδόσεις μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο και το βασικό αποτέλεσμα καθώς και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα στην οικονομική δραστηριότητα.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο στις 7 το πρωί GMT την 1η Σεπτεμβρίου.