Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

by on 11 July 2020

Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία που καλύπτει βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα και υπηρεσίες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν διαφορές επί της αρχής όσον αφορά τη συμφωνία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν.

«Πάνε πολύ καλά, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους», σημείωσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Αν κοιτάξετε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας, το 95% αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό το θέμα. Το 5% αφορά τα γεωργικά προϊόντα και τις υπηρεσίες», δήλωσε.

Η Βρετανία είναι στρατηγική σύμμαχος της Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι δυο χώρες συμφωνήσαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στην μετά-Brexit εποχή και πως έθεσαν στόχο 20 δισ. δολάρια στο διμερές εμπόριο.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι πέρα από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου συνομιλούν και για μια συμφωνία παρόμοια με τη Συμφωνία της Άγκυρας που θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ιδρύουν επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου είπε ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία «προχωρούν καλά» και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λιζ Τρας, και o υφυπουργός Εμπορίου, Ρανίλ Τζαγϊαουαρντένα θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους.