Η Σουηδία ξαναρχίζει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά από αίτηση του ΝΑΤΟ

by on 5 October 2022

Η σουηδική αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των εξαγωγών πολεμικού υλικού δήλωσε ότι ενέκρινε την επανέναρξη των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, αναιρώντας την απαγόρευση που ισχύει από το 2019.

Η αντιστροφή της πολιτικής συνδέεται με την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στο οποίο οι σκανδιναβικές χώρες επεδίωξαν να γίνουν μέλη νωρίτερα αυτό το έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά η προσπάθειά τους αντιμετώπισε ένα εμπόδιο καθώς η Τουρκία εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με την υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση PKK και τη συριακή πτέρυγά της, YPG. Οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από καθένα από τα 30 μέλη του.

Η Άγκυρα ζήτησε την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων αφού η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία στα μέσα Μαΐου, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται επικύρωση από την Τουρκία.

Η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) δήλωσε ότι συνέχισε να δίνει άδειες για στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει την εκτίμηση ότι η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού», ανέφερε ο ISP σε δήλωση.

«Η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για την έγκριση εξαγωγών πολεμικού υλικού σε άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», ανέφερε η αρχή.

Ο ISP είπε ότι είχε εγκρίνει εξαγωγές σχετικά με «ηλεκτρονικό εξοπλισμό», «λογισμικό» και «τεχνική βοήθεια» στην Τουρκία το τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το πράσινο φως, επικαλούμενος το απόρρητο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιημένες συνθήκες πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ο ISP αποφάσισε, μετά από πλήρη επανεξέταση, να χορηγήσει άδεια για παραδόσεις παρακολούθησης από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία», ανέφερε η αρχή.

Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, όπου η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια σειρά βημάτων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με τις υποψηφιότητες.

Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Απομένουν μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, που και οι δύο ανέστρεψαν δεκαετίες αδέσμευσης όταν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίμεναν ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ήταν γρήγορη, καθώς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνονταν δεκτοί «με ανοιχτές αγκάλες».

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν επιβάλει εμπάργκο εξαγωγών όπλων στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική της επιχείρηση που επιδιώκει να εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη από το PKK και το YPG το 2019. Ο ISP ανακάλεσε τις υπάρχουσες άδειες και δεν χορήγησε νέες έκτοτε, αν και δεν υπήρχε επίσημο εμπάργκο.