Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΙΝΙΚ

by on 15 January 2020

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», σχολίασε μέσω Facebook την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βασική αρετή του Προέδρου της Δημοκρατίας «είναι το δημοκρατικό φρόνημα, η πίστη στο Σύνταγμα και η υπεράσπισή του και φυσικά η αντίστασή του σε δελεαστικές προτάσεις ή πιέσεις να κάμψει τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αναφερόμενη στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας – η κ. Κωνσταντοπούλου της καταλόγισε ότι «κατά τις τελευταίες 22 ημέρες επέδειξε πλήρη διαθεσιμότητα να κάμψει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κράτους δικαίου και να παραβιάσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, του Αλεξάντερ Βίνικ, εξυπηρετώντας την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και τις πιέσεις από πλευράς των Κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας».

Όπως πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, με αυτόν τον τρόπο η κ. Σακελλαροπούλου «απέδειξε ότι δεν διαθέτει αυτήν την βασική αρετή της ικανότητας αντίστασης σε αντισυνταγματικές πολιτικές πιέσεις».

«Κι ακόμη περισσότερο, εμφανίστηκε διατεθειμένη στην πράξη να σύρει ολόκληρο το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατεύθυνση μιας εξόφθαλμα αντισυνταγματικής σκοπιμότητας, θυσιάζοντας όχι μόνον τα δικαιώματα και ενδεχομένως τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, καθώς και της διάκρισης των εξουσιών» πρόσθεσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως είχε προβλέψει με δημόσια δήλωσή της στις 24 Δεκεμβρίου τη συγκεκριμένη εξέλιξη, παραθέτοντας στην ανάρτησή της και τη δήλωση αυτή.

«Η προταθείσα από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε στις 10/1/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, την κατά γενική ομολογία σοβαρότερη υπόθεση των τελευταίων ετών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιμένοντας να την δικάσει άρον-άρον, κάμπτοντας κάθε εγγύηση δίκαιης δίκης» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Κατηγόρησε επίσης την κ. Σακελλαροπούλου ότι επέμεινε να προεδρεύσει «και να διεκπεραιώσει την αποστολή», αν και υποβλήθηκε αίτημα αναβολής και αίτηση εξαίρεσης.

«Η σημερινή της παραίτηση από τη θέση της Προέδρου του ΣτΕ αποδεικνύει πλήρως ότι διέπραξε, εν γνώσει της, κακοδικία. Και σήμερα προάγεται πολιτειακώς. Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας, οι δικηγόροι, οι δικαστές, ας αντιδράσουν πριν να είναι αργά» κατέληξε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.