Η νέα ποσόστωση εξαγωγών ντομάτας στην Ρωσία καλωσορίστηκε από τους Τούρκους παραγωγούς

by on 25 January 2021

Οι ντόπιοι εξαγωγείς και οι παραγωγοί τομάτας χαιρέτισαν την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει την ποσόστωση εξαγωγών τομάτας της Τουρκίας κατά 50.000 τόνους. Περίμεναν αυτήν την απόφαση καθώς τα ανώτατα όρια της ποσόστωσης επιτεύχθηκαν εύκολα ακόμη και πριν από το τέλος του περασμένου έτους.

Ο Hayrettin Uçak, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών της Aegean, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η αύξηση της ποσόστωσης από το προηγούμενο ανώτατο όριο των 200.000 τόνων σε 250.000 τόνους για νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη ντομάτες.

Ο Οτσάκ είπε ότι ως αποτέλεσμα εντατικών διπλωματικών προσπαθειών, βρέθηκε μια λύση πριν το πρόβλημα ξεφύγει.

Η υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan ανακοίνωσε την αύξηση της ποσόστωσης μέσω δήλωσης στο Twitter. Είπε ότι η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού διατάγματος για το θέμα έχει ολοκληρωθεί και ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ μετά από 10 ημέρες.

Οι εξαγωγές τομάτας της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 3% το 2020 σε 313,4 εκατομμύρια δολάρια (2 δισεκατομμύρια TL), ενώ οι περισσότερες από τις ξένες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας (TIM). Αν και υπήρξε μείωση κατά 28% από έτος σε έτος στις εξαγωγές σε αυτήν τη χώρα, η συνολική αξία των πωλήσεων καταγράφηκε στα 62,2 εκατομμύρια δολάρια, από 82,2 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Τούρκοι εξαγωγείς ζήτησαν την κατάργηση των ποσοστώσεων για τις πωλήσεις τομάτας στη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς είχαν φτάσει στα όρια της ποσόστωσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, μια κίνηση που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζεται τόσο από τους Τούρκους εξαγωγείς όσο και από τους Ρώσους εισαγωγείς. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο γεωργίας πρότεινε αύξηση της ποσόστωσής του για εισαγωγές τομάτας από την Τουρκία κατά 25%.

Ωστόσο, η Uçak δήλωσε ότι οι εξαγωγείς εξακολουθούν να έχουν την ίδια ζήτηση για πλήρη άρση της ποσόστωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών της Akdeniz, Nejdat Sin, δήλωσε επίσης στην AA ότι είναι πολύ ευτυχείς να ακούσουν την ανακοίνωση για αύξηση της ποσόστωσης, τονίζοντας ότι η απόφαση έχει ληφθεί ως ανακούφιση, ειδικά για τους παραγωγούς.

«Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής για τη βιομηχανία μας, ξεκινήσαμε αμέσως τις προετοιμασίες συναντώντας τους εμπορικούς αντιπροσώπους μας στη Ρωσία. Τις επόμενες μέρες, θα επανεκκινήσουμε γρήγορα την εξαγωγή », είπε.

Πρόσθεσε ότι κάνουν το καλύτερό τους για μια διαδικασία εξαγωγής χωρίς ποσοστώσεις με τη Ρωσία, μια από τις κύριες αγορές του κλάδου.

Η Ρωσία, η οποία προηγουμένως περιόριζε την αγορά λαχανικών από την Τουρκία λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, άφησε την απαγόρευση τον Νοέμβριο του 2017 και όρισε ποσοστώσεις.

Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις το 2015 στις εισαγωγές λαχανικών αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που παραβίασε τον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα της Συρίας.

Ένα χρόνο αργότερα, σε ένα ξεκάθαρο σημάδι των θερμών δεσμών με την Άγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση να ανοίξει ξανά πολλές περιορισμένες τουρκικές εξαγωγές κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ωστόσο, οι ποσοστώσεις, αν και αυξήθηκαν κατά καιρούς, παρέμειναν στις εισαγωγές τομάτας από την Τουρκία, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.

Ο Turgut Demir, πρόεδρος του γεωργικού επιμελητηρίου στη νότια επαρχία Mersin, δήλωσε ότι η πόλη είναι ένα από τα κύρια κέντρα παραγωγής τομάτας στη χώρα.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι παραγωγοί περίμεναν να εξάγουν στη Ρωσία για λίγο, ο Ντεμίρ είπε: «Είναι καλή απόφαση να αυξήσουμε την ποσόστωση για τις ντομάτες κατά 50.000 τόνους. Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανακούφιση και βελτίωση ».

Ο Αμπντουλάχ Ασλάν, ένας από τους παραγωγούς ντομάτας, είπε ότι ανακουφίστηκε με την απόφαση.

«Δεν είμαστε σε θέση να εξάγουμε στη Ρωσία για περίπου 20 ημέρες λόγω του ορίου των ποσοστώσεων. Η απόφαση για τις ποσοστώσεις ανακοινώθηκε σε μια σημαντική στιγμή για τους παραγωγούς θερμοκηπίου », είπε.

«Θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή για εξαγωγή τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω οι παραγωγοί μας να χαμογελούν ξανά », πρόσθεσε ο Aslan.