Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η GOLDMAN SACHS ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

by on 30 January 2014

Κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται η κεντροαριστερά κυβέρνηση της Δανίας – όπως διαβάζουμε στο euro2day – καθώς ένα από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν αποχώρησε με αφορμή μια επένδυση της Goldman Sachs σε κρατική εταιρεία.

Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα αποχωρεί παρά το γεγονός ότι η ηγέτις του Annette Vilhelmsen αρχικά στήριξε τη συμφωνία με την GS.

Οπως είχε ανακοινωθεί, κεφάλαια που διαχειρίζεται η Goldman Sachs έκαναν γνωστό τον Οκτώβρη ότι θα πληρώσουν 8 δισ. δανικές κορόνες για το 19% της Dong Energy, κρατικής εταιρείας. Με την εξέλιξη αυτή το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρούσε στο 60%.

Η συμφωνία όμως προκάλεσε μαζική κατακραυγή. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 165.000 υπογραφές εναντίον της. Το γεγονός αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση της Helle Thorning-Schmidt. Πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι ήδη αισθάνονται προδομένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης και η πώληση του πακέτου της Dong Energy ξεχείλισε το ποτήρι.

Τα τρία κόμματα ελέγχουν 77 από τις 179 βουλευτικές έδρες, ενώ απολαμβάνουν τη στήριξη της συμμαχίας Κόκκινων-Πρασίνων με επιπλέον 12 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα έχει 16 έδρες.