Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ

by on 3 April 2019

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει αποζημιώσεις σε μετόχους και ομολογιούχους τραπεζών που υπέστησαν ζημίες στις τραπεζικές διασώσεις και αναμένει να εγκριθεί από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή σύμφωνα με το Reuters.

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας, που αποτελείται από το κίνημα κατά των 5 αστέρων και την Lega, έχει παραβιάσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την υποτιθέμενη έλλειψη εποπτείας και για τη μείωση του λογαριασμού των μικρών αποταμιευτών.

Η Ρώμη θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για την αποπληρωμή μετόχων και των κατόχων ομολόγων που υπέστησαν ζημίες από τις τραπεζικές διασώσεις μεταξύ 16 Νοεμβρίου 2015 και 1 Ιανουαρίου 2018.

Το σχέδιο αποπληρωμής χρειάζεται το πράσινο φως της Επιτροπής της ΕΕ.

Η πηγή σημείωσε πως με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης οι επενδυτές με ετήσιο εισόδημα το οποίο δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και περιουσία ως 100.000 ευρώ, θα αποζημιωθούν για τις απώλειες αυτόματα.

\Μια επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητα μέλη που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει κατά περίπτωση αν θα πρέπει να αποζημιωθούν άλλες κατηγορίες επενδυτών για την ύπαρξη χρεογράφων σε προβληματικές τράπεζες.

“Όλοι αυτοί οι κανόνες πρέπει να σιωπήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε η πηγή, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.