Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ Σ’ΕΝΑ 48ΩΡΟ…

by on 10 July 2019

Επιθέσεις «φιλίας» από την Τουρκία δέχεται η νέα ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο 24ωρο εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Η αρχή έγινε από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ των ελληνικών εκλογών, τηλεφώνησε πρώτος απ’ όλους τους ηγέτες κρατών παγκοσμίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Πρωθυπουργού της χώρας.

«Τηλεφώνησα στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες και τον συνεχάρην. Η επιθυμία μου είναι να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία με ειρήνη και αλληλεγγύη. Μετά τις εκλογές, θα διεξαγάγουμε τις συζητήσεις μας μέσω των αρμοδίων υπαλλήλων μας. Δεν επιθυμούμε να βιώσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο την επόμενη περίοδο», δήλωσε την επομένη της επικοινωνίας που είχαν.

Το βράδυ των εκλογών (7 Ιουλίου) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχάρη στα ελληνικά μέσω twitter τον Κυριάκο Μητσοτάκη γράφοντας: «Συγχαίρω ειλικρινά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του επιτυχία. Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία του, η φιλία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού και οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω».

Την Δευτέρα (8/7), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση συγχαίροντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και αναζωογονηθούν όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, τα κανάλια διαλόγου και το συντομότερο να αρχίσει η επικοινωνία.

Η τέταρτη κατά σειρά επίθεση «φιλίας» από την τουρκική κυβέρνηση προς την Ελλάδα ήρθε και πάλι από τον Τσαβούσογλου, με αφορμή τον διορισμό του νέου Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια. «Συγχαίρω τον Νίκο Δένδια, ο οποίος διορίστηκε ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Συνεργαστήκαμε εδώ και πολλά χρόνια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τώρα θα συνεργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την περαιτέρω συνεργασία μας», έγραψε στο twitter.

Την Τρίτη (9/7), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Είναι πρόδηλο, ότι η τουρκική κυβέρνηση, τείνει «χείρα φιλίας» προς την νέα ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερη θέρμη, σε μια χρονική στιγμή όπου η Άγκυρα λειτουργεί πειρατικά στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να γκριζάρει ζώνες και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Από την μια δηλαδή, η Τουρκία, λειτουργεί ως παραβάτης του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα και από την άλλη σε διπλωματικό επίπεδο προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια φιλική χώρα που σέβεται τον διάλογο και επιθυμεί την επίλυση των όποιων διαφορών μέσα από την συνεργασία και την εμβάθυνση των σχέσεων.

Πρώτα κλιμακώνει, μετά γκριζάρει, ύστερα δημιουργεί τετελεσμένα και κατόπιν καλεί σε διάλογο αφού ήδη έχει οριοθετήσει τους όρους του παιγνιδιού όπως έχει πράξει εδώ και δεκαετίες και στο Κυπριακό.

sigmalive.com