Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΙΣΤΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤ…

by on 1 February 2017

Αν διαλύονταν η νομισματική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία 754,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ενώ η Ιταλία θα χρωστούσε στην ΕΚΤ 356,6 δισ…

Η πίστωση της Γερμανίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άγγιξε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς το χρήμα εισέρρευσε στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι καθαρές απαιτήσεις της Γερμανίας επί της ΕΚΤ άγγιξαν τα 754,2 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Target 2, που παρακολουθεί τις διασυνοριακές πληρωμές στην ευρωζώνη.

Οι γερμανικές εισροές δείχνουν τις ισχυρές εξαγωγές της, αντανακλούν όμως και την προτίμηση των αποταμιευτών να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στο θεωρούμενο «ασφαλές καταφύγιο» της ευρωζώνης, καθώς οι τράπεζες σε χώρες όπως η Ιταλία βρίσκονται υπό πίεση και αυξάνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα.

Καθώς οι πληρωμές αυτές δεν διακανονίζονται από τις εθνικές κεντρικές τράπε4ζες, το συνολικό ποσό τους αντιπροσωπεύει το χρήμα που θα έπρεπε να πληρώσει ή να λάβει η κάθε μία από την ΕΚΤ στην περίπτωση διάλυσης της νομισματικής ένωσης, όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη επιστολή του προς Ιταλούς βουλευτές ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο χρέος προς την ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται στα 356,6 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή μείωσή του τον Δεκέμβριο μετά από οκτώ συνεχόμενους μήνες εκροών.

Όπως σημειώνει το Reuters, η απειλή κήρυξης χρεοστασίου στα διασυνοριακά χρέη θεωρείται συχνά ως ένα από τα στοιχεία που κρατούν ενωμένη την ευρωζώνη παρά την οικονομική κρίση.

Euro2day