Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ

by on 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αιτία; Η μέθοδος μεταλλουργίας (με ποιον δηλαδή τεχνικό τρόπο θα παράγει η εταιρεία χρυσό), που θα υιοθετηθεί, δηλαδή αυτή της ακαριαίας τήξης (flash melting) για την οποία, κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Eldorado Gold δεν έχει καταθέσει τις αναγκαίες μελέτες. Το υπουργείο σημειώνει, επικαλούμενο τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι εάν η εταιρεία υιοθετήσει την μέθοδο flash melting, θα πρέπει να κατασκευάσει ημιοβιομηχανική μονάδα στην περιοχή. Και σε αυτήν να υλοποιήσει το πρόγραμμα δοκιμών ώστε να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή. 

Ωστόσο, η Eldorado Gold έχει διεξάγει τις απαιτούμενες πειραματικές δοκιμές με μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, για διάστημα έξι μηνών, σε πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό στη Φινλανδία. 

Μέσω των δοκιμών αυτών, που έγιναν εκτός Ελλάδας, εξυπηρετείται ο στόχος, δηλαδή αποδεικνύεται ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή, σημειώνουν από την εταιρεία. 

Δυστυχώς η eldorado δεν μας τα λέει καλά. Η μελέτη, που υποτίθεται ότι έκανε στην Φινλανδία, δεν αφορά παραγωγή καθαρού χρυσού, όπως προβλέπει η σύμβαση, αλλά κράματος που θα προωθείται στο εξωτερικό για περαιτέρω επεξεργασία. Και αυτό γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο μονάδα που να επεξεργάζεται με την μέθοδο flash smelting κοιτάσματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό 11%. Οι περισσότερες μονάδες επεξεργάζονται κράματα με περιεκτικότητα μέχρι 0,5%. Άν το κράμα έχει υψηλό ποσοστό σε αρσενικό το αναμιγνύουν με καθαρό κράμα. Στην ουσία η Eldorado ήξερε από την αρχή ότι η επεξεργασία που υποσχέθηκε (χωρίς κυάνιο) δεν είναι τεχνικά δυνατή. Αλλά δεν την πειράζει και πολύ, αφού εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη των ορυχείων θα μπορεί να πιέσει για την μεταφορά του κράματος χρυσού εκτός Ελλάδας, όπου θα μπορεί να επεξεργαστεί με κυάνωση. Και η Ελλάδα θα μείνει με μην πω τι στο χέρι, αφού δεν έχει φροντίσει για royalties. 

Tο πρόβλημα του αρσενικού στη μεταλλουργία χαλκού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το «έλυσε» με απάτη 
Η Outotec κάνει την πάπια για το flash smelting #skouries 
Εldorado, Outotec, αρσενικό και flash smelting: Η διάψευση έρχεται από τη Ζάμπια… 
Πώς η κάτοχος της τεχνολογίας flash smelting διαψεύδει και «αδειάζει» την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Σχόλιο αναγνώστη στο capital.gr “Πώς έφτασε στο κατώφλι της εξόδου (για δεύτερη φορά) η Eldorado Gold”

Be the first to comment!
 
Leave a reply »