Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED

by on 13 February 2019

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ – Μόλα, εκφράζει την αντίθεσή του στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού EastMed.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο (EastMed) θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, κάτι που, όπως είπε, από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής: “Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος είναι η καλύτερη επιλογή τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και η υποδομή LNG παρέχουν στην Αίγυπτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι κάθε υπάρχουσα εγκατάσταση θα κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί, καθιστώντας την έτσι την πιο οικονομική επιλογή. Επιπλέον, η πολιτική της Αιγύπτου είναι η ανοιχτή αγορά και η επιδίωξη του μέγιστου οφέλους για όλα τα μέρη, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Ενθαρρύνουμε τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν τους πόρους τους και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους με τον πιο αποτελεσματικό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο και με το μικρότερο κόστος”,

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Μόλα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Ο κ. Υπουργός τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ. Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής: “Η Αίγυπτος ξεκινάει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, με το αέριο ως τον σημαντικότερο πυλώνα και δεν σκοπεύουμε αυτό να εξαρτηθεί μόνο από τους πόρους και τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου. Η προσπάθειά μας είναι να είμαστε η πύλη για όλους τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανές αγορές.

Αναβαθμίζουμε διαρκώς τη διμερή και πολυμερή συνεργασία μας με όλους τους σχετικούς εταίρους. Ένα προφανές παράδειγμα είναι η συνεργασία Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. Είναι καιρός πλέον αυτό να επεκταθεί και να δημιουργηθεί μια ομπρέλα για να συμπεριληφθούν όλες αυτές οι προσπάθειες συνεργασίας και να τεθεί ένας μηχανισμός διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου , για να οικοδομηθεί ένα κοινό όραμα και να στηθεί ένα σκηνικό για μια σταθερή περιφερειακή αγορά αερίου. Μια αγορά που να μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τρέχουσες και μελλοντικές υποδομές, να μειώσει το κόστος και να διατηρήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και να ενθαρρύνει τη γρήγορη δημιουργία εσόδων των περιφερειακών αποθεμάτων και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι αυτοί οι στόχοι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Συνδέονται πλήρως με τη γενικότερη πολιτική της Αιγύπτου, η οποία υιοθετεί: 1) τη συνεργασία με όλες τις χώρες ειδικά τις γειτονικές και την ενίσχυση αυτών των σχέσεων με οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, 2) την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης 3) την πολιτική ανοικτής αγοράς και 4) και την πλήρη αξιοποίηση όλων των αιγυπτιακών περιουσιακών στοιχείων και δυνατοτήτων.

Με αυτή την έννοια, βλέπουμε το EMGF ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Αίγυπτο και την περιοχή”.