ΗΠΑ: Αποζημίωση 26 δισ. από Johnson & Johnson, McKesson, Cardinal Health και AmerisourseBergen για την κρίση οπιοειδών-500 χιλ. θάνατοι σε 20 χρόνια…

by on 27 February 2022
Αυτοκτονία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022

Φαρμακευτικές εταιρείες έφτασαν σε συμφωνία με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την αποζημίωση ύψους 26 δις. δολαρίων αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους στην κρίση οπιοειδών φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & JohnsonMcKessonCardinal Health και AmerisourseBergen, που κατηγορούνται για την «επιδημία» οπιοειδών που προκάλεσε πάνω από 500 χιλ. θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, έφτασαν σε συμφωνία με τις αμερικάνικες αρχές.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πληρώσουν 26 δις. δολάρια για την αναστροφή των συνεπειών της κρίσης που προκλήθηκε από την κατανάλωση οπιοειδών φαρμάκων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP

.Σύμφωνα με τους όρους, από τον προσεχή Απρίλη αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των ποσών στις ενάγουσες αμερικανικές πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιλυθούν περίπου 4.000 νομικές απαιτήσεις και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης.

«Οι πολλές εταιρείες που παρήγαγαν και διένειμαν οπιοειδή στη χώρα το έκαναν χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες στη ζωή ή την εθνική κρίση που βοηθούσαν να ενισχυθεί» ανέφερε η επικεφαλής εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, σε σχετική δήλωσή της.

«Σήμερα αναγνωρίζουμε την ευθύνη αυτών των εταιρειών και ενισχύουμε με δεκάδες εκατομμύρια στις κοινότητες κατά μήκος όλης της χώρας» ανέφερε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη (CDC), σχεδόν 500 χιλ. άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 1999 και 2019 από υπερβολική δόση οπιοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και των παράνομων φαρμάκων.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο, ειλικρινά, για να ανακουφίσουμε τον πόνο και την οδύνη» ανέφερε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Κονέκτικατ, Γουίλιαμ Τονγκ, προσθέτοντας ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε θα κατανεμηθεί «εκεί που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια».

Να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος συμβιβασμός δεν είναι τα πρώτα χρήματα από εταιρείες που εμπλέκοντας στην κρίση των οπιοειδών.

Στα 2019, ένας δικαστής στην Οκλαχόμα διέταξε την Johnson & Johnson να πληρώσει 572 εκατ, δολάρια όταν αποφάσισε ότι η εταιρεία είχε μερίδιο ευθύνης για την επιδημία οπιοειδών στην πολιτεία.

Το περασμένο μήνα, η ίδια φαρμακευτική έκανε συμβιβασμό 230 εκατ. δολαρίων σε μια παρόμοια υπόθεση στη Νέα Υόρκη.