ΕΦΟΡΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΞΠΡΕΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6.000 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

by on 11 May 2017

Οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αποκτήσουν σύντομα το δικό τους πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ οφειλών προς το Δημόσιο. Από την ώρα που γεννιέται ένα χρέος, είτε αφορά την Εφορία και τα τελωνεία είτε τα ασφαλιστικά ταμεία, η φορολογική Διοίκηση με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός για το σχετικό ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα προκηρύχθηκε από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται να λύσει τα χέρια του εισπρακτικού μηχανισμού.

Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το περιουσιολόγιο έως τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το Πληροφορικό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, αλλά και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και πληροφορίες από τρίτους. Θα ενσωματωθούν και θα αξιοποιηθούν παράλληλα όλες οι παρεχόμενες από τον νόμο δυνατότητες για τη συλλογή πληροφοριών από τρίτους (ασφάλειες, τράπεζες, συμβολαιογράφους, μητρώο ΑΕ και ΕΠΕ).

Στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες πίστωσης, συμψηφισμών και ρυθμίσεων αλλά και νέες μέθοδοι και τεχνολογικές δράσεις στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

Τα ελάχιστα παραδοτέα του νέου πληροφορικού συστήματος περιλαμβάνουν εφαρμογές διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών, διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων, αυτοματοποιημένα μέτρα είσπραξης καθώς και εφαρμογές για την ενημέρωση των φορολογουμένων και την εκτύπωση παραστατικών.

Πέρυσι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περισσότερες από 1,5 εκατ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ σε καθημερινή βάση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τρέχουν ήδη 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, πλήθος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.600 καθημερινά (από τέσσερις τράπεζες: σύνολο πάνω από 6.000 κατασχετήρια ημερησίως) ύστερα από σχετικό αίτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σε χρόνο παράλληλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται αλματωδώς μήνα με τον μήνα με τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του έτους να αγγίζουν τα 3,3 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα να καταγράφεται το νέο αναμενόμενο κύμα απλήρωτων φόρων με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Tanea – Ελενα Λάσκαρη