ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ. (ή πλησιάζει η ώρα να γίνουμε «οριστικά και αμετάκλητα» … μετανάστες)

by on 30 November 2014

Του Νίκου Πάσχου

Σε περίοδο ύφεσης επενδυτές αλλά και πολιτικοί «καλούνται» να διαπιστώσουν σε ποιο σχήμα ύφεσης (Recession shapes) βρίσκεται η χώρα. Ο καθένας από την σκοπιά του. Εστιάζοντας στα λεγόμενα δυο ελλήνων οικονομολόγων συμπεραίνω ότι πλησιάζει η ώρα να γίνουμε «οριστικά και αμετάκλητα» … μετανάστες. Ο λόγος προφανής.  Ο ένας είναι ο πρωθυπουργός. Ο άλλος είναι ο  υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ…

Τα σχήματα ύφεσης είναι 4. Θα τα αναλύσουμε αργότερα. Μιλώντας στον “Αθήνα 9.84”, ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς θα πάει στην Ευρώπη για μια συνολική διαπραγμάτευση που δεν θα αφορά μόνο το χρέος, αλλά και για να εξευρεθεί ένας τρόπο βιώσιμης συμμετοχής της στο ευρώ.

“Εμείς έχουμε κάνει μία ανάλυση και ως οικονομική μονάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από πέρυσι και προβλέπουμε ως μακροχρόνια τάση αυτό το λατινικό “L” που σημαίνει ότι πάμε σε μία μακρά γραμμή σχετικής στασιμότητας με αυτό το πρόγραμμα. Πάνω στη γραμμή αυτή, βεβαίως θα υπάρξουν μικρές ανακάμψεις -μικρές ή και μεγαλύτερες-, βεβαίως και υφέσεις. Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι ότι το τέλος της ύφεσης, δεν σημαίνει τέλος της κρίσης. Αυτό το οποίο ζούμε είναι η μετάσταση της κρίσης. Δηλαδή, η κρίση σαν να ήταν μία αρρώστια, φεύγει από την μία εστία, αλλά έχει μεταφερθεί στα κόκκινα δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και είναι τεράστιο μέγεθος, -80 δισ.-, που επηρεάζει όλη την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είναι κρίση της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της ανεργίας, τα ταμεία δεν έχουν έσοδα, για να στηρίξουν τις συντάξεις”

Ιαπωνία

Ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση σχήματος L. Δλδ Ιαπωνία. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση από το 1990 όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε ποτέ η Ιαπωνία ήταν από το 1950 μέχρι που έσκασε το 1990. Η παραδοχή λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση σχήματος L από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α έρχεται σε κάθετη αντίθεση με όλα όσα λένε οι πάντες στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από τον πρόεδρο του έως και την πιο ακραία συνιστώσα. Τα δε μέτρα που λέγει ότι εάν και εφόσον, είναι ακριβώς στην αντίθετη πορεία, συντελώντας ακόμα φαινόμενα, μεγαλύτερης ύφεσης όσο βρίσκεσαι στο σχήμα L !!! Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να εξηγήσεις γιατί η Ελλάδα θα βγει από τέτοια ύφεση σχήματος L, όταν δεν μπορούν οι Ιάπωνες εδώ και τόσα χρόνια. Η θέση δε αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (σχήμα L) ξετρελαίνει αφάνταστα την κερδοσκοπία και τους κερδοσκόπους !!! Πως το είπε ο Δραγασάκης; «Σημαίνει ότι πάμε σε μία μακρά γραμμή σχετικής στασιμότητας με αυτό το πρόγραμμα. Πάνω στη γραμμή αυτή, βεβαίως θα υπάρξουν μικρές ανακάμψεις -μικρές ή και μεγαλύτερες-, βεβαίως και υφέσεις».

Η χαρά του trader και της μπουγάδας !!!

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟ RECOVERY ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το Economic Recovery που χρησιμοποίει ο Σαμαράς προσδιορίζει κυρίως το σχήμα ύφεσης V. Αυτό σημαίνει ότι «πιάσαμε πάτο» και πάμε για πάνω. Πέρα του γεγονότος ότι υπάρχει περίπτωση το V να είναι σχήμα ύφεσης W (double-dip recession) υπάρχει κάτι που προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε εμένα, κατά πόσο δε στον υπόλοιπο cosmo της οικονομίας.

To RECOVERY που προέρχεται από φόρους (taxes) δεν είναι RECOVERY !!! Μάθημα στα νηπιαγωγεία των Η.Π.Α !!! Ισα, ισα, αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για RECOVERY- ανάκαμψη της οικονομίας !!!   

Lobbystακο μου μαζέψετε να φύγουμε.

«ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ» … ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Συνεχίζεται…