ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΝΤΑΦΙ

by on 12 January 2020

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουρκολιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Μουζαφέρ Ακσόι οι πληρωμές για τουρκικές εργολαβίες στη Λιβύη που καθυστερούν ανέρχονται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια

Προκαταρκτική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με εργασίες που είχε κάνει στη Λιβύη πριν τον εμφύλιο του 2011 σχεδιάζει να υπογράψει έως τον Φεβρουάριο η Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει να επαναληφθούν οι δουλειές των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή που πλήττεται από συγκρούσεις.

Τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν για καιρό στη Λιβύη, ωστόσο, οι εργασίες τους έπεσαν «θύμα» των αναταραχών που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και επλήγησαν σοβαρά από τις μάχες που συνεχίζονται.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τα χρέη που δεν έχουν καταβληθεί παρέμενε σημαντικό εμπόδιο για την επανέναρξη των επενδύσεων. Ο πρόεδρος του Τουρκολιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Μουζαφέρ Ακσόι ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον κοντά στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

«Η δουλειά για το MoU αναφορικά με τα παλιά συμβόλαια φθάνει στο τέλος. Τα προβλήματα των απλήρωτων χρεών, των αποζημιώσεων και μιας εγγυητικής επιστολής θα επιλυθούν», δήλωσε ο Ακσόι.

Η συμφωνία θα περιλάβει μια εγγυητική επιστολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 500 εκατομμύρια για ζημιές σε μηχανές και εξοπλισμό και απλήρωτα χρέη 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων και αναμένεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο εμφύλιος στη Λιβύη έχει οδηγήσει στην αναστολή των προγραμμάτων, ενώ σύμφωνα με τον Ακσόι οι πληρωμές για τουρκικές εργολαβίες στη Λιβύη που καθυστερούν ανέρχονται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει 400-500 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει.