κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΕΥΘΕΩΣ, ΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΤΕ …

by on 22 Οκτωβρίου 2013
κ. Πρωθυπουργέ,Antonis-Samaras5

σας ερωτώ ευθέως, αν με τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στην συνέχεια, πρόκειται να αποπέμψετε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και να ζητήσετε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού από το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, σε συνεργασία με την τρόικα.

 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ…

κ. Πρωθυπουργέ,

σας ερωτώ ευθέως, αν με τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στην συνέχεια, πρόκειται να αποπέμψετε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και να ζητήσετε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού από το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, σε συνεργασία με την τρόικα.

Σας παραθέτω ένα ιστορικό από την πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα φαινόμενα διαπλοκής της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK για την απόκτηση των παραπάνω ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με όρους δυσμενείς για το Ελληνικό Δημόσιο, εν γνώση της τρόικας, το χρονικό των συνεχών παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τις ενέργειες μελών της Κυβέρνησής σας, το τελευταίο χρόνο με την παροχή εγγυήσεων (σχεδόν άτοκα) προς τις συστημικές τράπεζες συνολικού ποσού 27.859.500.000€, από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€.

Με τις ενέργειες των παραπάνω εμπλεκόμενων σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί. Στην πραγματικότητα αντί για ξένες επενδύσεις, γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.

Σας υπενθυμίζω πως δεν πρέπει να θεωρείτε την τρόικα «αθώα περιστερά» αρκεί να σας θυμίσω πως για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, αυτή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ έχει γίνει ανάθεση του έργου του νομικού συμβούλου, με απόφαση (27) έξι Υπουργών στις 25-1-2012, στην δικηγορική εταιρία «BAKER & McKENZIE» της οποίας εταιρείας, υπήρξε επικεφαλής για πολλά χρόνια η διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ (26) .

Δεν θέλω καν να σκεφτώ πως όλα αυτά έγιναν εν γνώσει σας.

 

Σας παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία.

A. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

 Στις 11 Μαρτίου 2013,(1) το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για 28 ακίνητα (σε δύο ξεχωριστές ομάδες Α και Β) του Ελληνικού Δημοσίου. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται τα Αρχηγεία της Αστυνομία στην Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα κτίρια των Υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πολλά άλλα κτίρια σε όλη την Ελλάδα.

Με ανακοίνωση (2) του το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.

Τα παραπάνω ακίνητα είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 με απόφαση (ΦΕΚ 2061/Β/16-9-2011)(3) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, την οποία αποτελούσαν οι τότε υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Ραγκούσης και ο υπόδικος σήμερα Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.

Στις 11 Οκτωβρίου,(4) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε πως τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων DOLPHIN CAPITAL REIT LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στις δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Προφανώς η τρίτη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για να μην είναι εμφανή το προκαθορισμένο αποτέλεσμα της «διαγωνιστικής» διαδικασίας, δηλαδή της «μοιρασιάς».

 Στις 18 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (5) ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το χαρτοφυλάκιο Α, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το χαρτοφυλάκιο B, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

B. ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROBANK ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΑΛΛΕΣ ΘΥΓΑΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!!!

Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (6) όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ , είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (7). Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000€ τα περισσότερα των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Πριν λίγους μήνες στα πλαίσια της συγχώνευσης ΕΘΝΙΚΗΣ και EUROBANK οι Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ παρολίγο να αποτελούσαν μία εταιρεία (8).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου στις 11 Μαρτίου 2013,(1) για τους όρους της αγοροπωλησίας των 28 ακίνητων, ισχύουν τα παρακάτω:

«7.1 Το Ταμείο έχει διορίσει την ALPHA BANK A.Ε., την EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε., την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., (από κοινού οι «Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι»), για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με την Διαδικασία Απόκτησης. Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι δεν θα έχουν καμία ευθύνη έναντι ουδενός άλλου πέραν του Ταμείου σχετικά με τις συμβουλές τους αναφορικά με την παρούσα Πρόσκληση, την Διαδικασία Απόκτησης και την Συναλλαγή. Η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. μεταξύ των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων θα είναι ο «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» για τις ανάγκες της Διαδικασίας Απόκτησης.

7.2 Οι κάτωθι σύμβουλοι παρέχουν ομοίως τις υπηρεσίες τους στο Ταμείο:

– H Δικηγορική Εταιρεία WATSON, FARLEY & WILLIAMS (ο «Νομικός Σύμβουλος»), ο οποίος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε σχέση με την Διαδικασία Απόκτησης. …»

Υπεύθυνος για την παραπάνω δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα, είναι ο Γεώργιος Παλαιοκρασσάς (9) .

Προφανώς οι παραπάνω εταιρίες έχουν πληρωθεί ήδη για τις υπηρεσίες τους με άγνωστο ποσό.

Δηλαδή ενώ η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!!!

C. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ IBC ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ!!!

Μέχρι πριν από λίγες μέρες η μεγαλύτερη πώληση ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυτή του IBC. Στις 28-9-2012 (15) το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) για 90 έτη.

Πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Lamda ΔΟΜΗ Α.Ε. η οποία είναι 100% θυγατρική της Lamda Development. H Lamda Development AE, είναι εταιρεία συμμετοχών, η οποία ανήκει στον Όμιλο Λάτση, ο οποίος ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό και ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ergasias.Το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια Ευρώ.

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία (15) ήταν ως εκ θαύματος η Εθνική Τράπεζα!!!

Επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πώς, ο Γιώργος Ζανιάς υπήρξε πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου και σήμερα είναι ο διοικητής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

D. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ!!!

Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€ (5) , ποσό όπως το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (παράγραφος 14, άρθρο 2 του Ν.3986/2011) (10).

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλει για 20 χρόνια, περίπου 30.000.000€ το χρόνο για την μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά θα καταβάλει 600.000.000€ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τιμαριθμική αύξηση του ενοικίου που περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας!!!

Δηλαδή σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί!!!

Επιπλέον το Δημόσιο θα αναλάβει την ελαφρά συντήρηση των 28 κτιρίων και τα ασφάλιστρά τους. Επίσης από την μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους δασμούς κλπ λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ (παράγραφοι 11 και 13 άρθρου 2 Ν.3986/2011) (10) καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ, δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2778/1999(ΦΕΚ 295/Α/1999) (11) .

Επίσης με τον το άρθρο 19 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α/5-4-2013) (12) νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν την λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013 (1) .

Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνο οι δύο θυγατρικές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK γιατί η αγοροπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια!!!

Η συνολική επιφάνεια των 28 κτιρίων είναι 270.460 τ.μ. δηλαδή τα ακίνητα αγοράστηκαν, παρόλο που τα περισσότερα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, με 966€ το τετραγωνικό μέτρο!!!

Εφόσον το συνολικό τίμημα είναι 30.000.000€ τον χρόνο, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει 924€/το μήνα για κάθε 100 τ.μ. κτίσματος.

Δηλαδή ανακεφαλαιοποιούμε τις χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη χρεοκοπημένο κράτος, και πουλάμε μετά τα ασημικά όσο-όσο στις τράπεζες, που υπάρχουν χάρη στα (δανεικά είναι η αλήθεια) χρήματα του κράτους, τα οποία φυσικά έχουν χρεωθεί και καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.

Επίσης εξασφαλίζουμε τον αγοραστή συνάπτοντας και μια μακροχρόνια μίσθωση, γιατί σε καιρούς κρίσης πού αλλού θα τα νοίκιαζαν;

Πότε θα λογοδοτήσουν αυτοί που υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες;

E. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΣΕ 49.256 Τ.Μ. ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΦΩΝΗΘΕΝΤΑ!!! ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EUROBANK PROPERTIES.

Η Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώσε στις 21 Οκτωβρίου (28) ότι αποτελεί τον επιλεγέντα επενδυτή για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 136.000 τμ περίπου αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τμ περίπου σε υπόγειους χώρους.

Δηλαδή τα 49.256 τ.μ. των υπογείων αποτελούν ένα δώρο από το ΤΑΙΠΕΔ προς την εταιρεία, μιας και δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο (1) της πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

 Σε δημοσίευση (29) της Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. αναφέρονται ότι «Με βάση τη σχετική ενημέρωση που έλαβε η Εταιρεία από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις 25/06/2013, το συνολικό έμμεσο ποσοστό συμμετοχής του επί του μετοχικού κεφαλαίου και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ανήλθε σε 56,32% συνεπεία της απόκτησης του 98,56% των μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. κατόπιν της πρόσφατης ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης της.»

 Μία μέρα πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τα ακίνητα του Δημοσίου, αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας και η εταιρεία ανακοινώνει (30) πως: η Fairfax Financial Holdings Limited και Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. ελέγχουν από κοινού άμεσα και έμμεσα 45.806.477 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι το 75,09% της εταιρείας.

Επίσης η Eurobank Properties συγκαλεί (31) Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 18-11-2013 για την λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων της, μέχρι του ποσού των 193.248.000€

F. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ.

Όλα αυτά γίνονται εν γνώση της τρόικας γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Ν.3986/2011(10) :

Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη − μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε πληροφορία επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Ν.3986/2011 στο Ταμείο συνιστάται επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων στο οποίο τρία από τα επτά μέλη υποδεικνύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τοποθέτηση, από τους εκπροσώπους που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων γνωμοδοτεί υποχρεωτικά για σχεδόν όλες τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ , για την έκδοση της οποίας προβλέπεται η προηγούμενη υποχρεωτική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι απολύτως άκυρη, αν εκδοθεί χωρίς τη γνωμοδότηση αυτή.

Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενώ καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την γνωμοδότησή της.

Άλλωστε στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Οκτωβρίου υπάρχει αναφορά για την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (5) για τα 28 ακίνητα.

G. ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.

Σε έκθεση του ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 2013 (13) , εκτός από τις κλασικές αναφορές για τους φοροφυγάδες έλληνες, υπεισέρχεται και στο ψητό που είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΔΝΤ αναφέρει πως υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους και ζητά έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα, να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση. Ζητά επίσης δραστικές διοικητικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ με τη αντικατάσταση της διοίκηση του Ταμείου από ξένους ειδικούς. Φυσικά αναλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες ζητώντας να καταργηθεί η νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους.

Τον Ιανουάριο του 2013 και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της χώρας. «Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο (14) .

H. ΤΑΙΠΕΔ. ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΕΙΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

• Στις 19-6-2012 (16) ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κουκιάδης υπέβαλε την παραίτηση του. Υπήρξε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ για περίπου ένα χρόνο από τις 29-7-2011.

• Στις 19-7-2012 (17) είχε υποβάλλει την παραίτηση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κώστας Μητρόπουλος. Ο Κώστας Μητρόπουλος πριν γίνει επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG.

• Ο επόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλος, παραιτήθηκε στις 9-3-2013 (18) μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην δ.σ. της ΔΕΗ, του οποίου προήδρευσε, για την κατασκευή μονάδας της επιχείρησης στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

• Ο τρίτος σε σειρά πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης, παραιτήθηκε στις 18-8-2013(19) μετά από απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ Στουρνάρα, λόγω του γνωστού ταξιδιού του στην Κεφαλονιά με το αεροσκάφος Μελισσανίδη μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και την έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ.

• Στις 10-8-2012 (20) το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η Σλοβάκα κ. Μπουμπενίκοβα η οποία είχε τοποθετηθεί το 2011 από την Κομισιόν ως τοποτηρητής στο Ταμείο (μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων), παραιτήθηκε. Η κ. Μπουμπενίκοβα «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006

• Στις 11-10-2013,(21) δημοσιοποιήθηκε πως δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άννας Ζωηρού. Η κ. Ζωηρού είχε καταγγείλει, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό(22) , πως με πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα απομακρύνθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας διαφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και έχοντας αντιδράσει σε παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), σε αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων κ.ά.

Την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

I. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

 Πέραν της επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου με τα 50 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, τον τελευταίο χρόνο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έλαβαν ως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 27.859.500.000€ από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€. Όλες τις αποφάσεις για την χορήγηση των εγγυήσεων, τις υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα:

 Εθνική Τράπεζα στις 6-8-2013 787.000.000 €

http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/ΒΛ9ΕΗ-Π87

 Eurobank Ergasias στις 19-6-2013 3.820.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-ΓΨΨ

 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 19-6-2013 2.206.500.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-2ΜΟ

 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 19-6-2013 2.310.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-8Δ0

 Εθνική Τράπεζα στις 30-4-2013 4.500.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-5ΚΕ

 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 17-5-2013 2.557.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΖΔΝ

 Eurobank Ergasias στις 30-4-2013 1.650.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΝΔ

 Eurobank Ergasias στις 30-4-2013 2.300.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΕΤ

 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 9-56-2013 2.370.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΖΕΗ-Δ9Δ

 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 29-4-2013 491.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-7ΤΩ

 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 29-4-2013 1.024.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-ΝΙΝ

 Eurobank Ergasias στις 9-8-2012 1.500.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΡΩ4

 Eurobank Ergasias στις 9-8-2012 2.344.000.000 €

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΦΟΗ

Τα παραπάνω ποσά δόθηκαν ως παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακών δανείων σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3723/2008 (23) και 2322/1995.

Το άρθρο 1 του Ν.2322/1995 (ΦΕΚ 143/Α/1995) προβλέπει όμως, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου, πρώτης υποθήκης επί ακινήτων των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«4.Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση θυγατρικών τους επιχειρήσεων απαιτείται η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου πρώτης υποθήκης επί ακινήτων τους.

5.Για οποιαδήποτε υποθήκη που εγγράφεται προς εξασφάλιση του Δημοσίου από εγγυήσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ 187 Α). Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και υποθήκες που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, για εγγυήσεις που παρασχέθηκαν προ της ισχύος του νόμου αυτού, με τον όρο εγγραφής πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.»

Η ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ οφείλει να ελέγχει αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών τουλάχιστον τα 27.859.500.000€. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, κυμαινόμενο euribor 12 μηνών συν περιθώριο 12% ετησίως.

Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA και EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν έχουν στην κατοχή τους, ακίνητα αξίας 27,8 δις ευρώ έτσι ώστε να τα αποθηκεύσουν (πρώτη υποθήκη) για τις εγγυήσεις που παίρνουν….

J. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Με τροπολογία του κ. Στουρνάρα στις 19-6-2013 (24) , τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Ν.4031(ΦΕΚ256/Α/9-11-2011.Ο παραπάνω νόμος κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-9-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ξ6ΔΛ-38Β).

Ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα των τραπεζών είναι 30.000.000.000€, στην κύρωση της Πράξης στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2011 προστίθεται, αντισυνταγματικά, συμπληρωματικό άρθρο 2 και οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες αυξάνουν στα 60.000.000.000€ μέσα σε δύο μήνες!!!

Με την τροπολογία Στουρνάρα δίνονται εγγυήσεις άλλα 30.000.000.000€ για τις τράπεζες και το συνολικό ποσό των εγγυήσεων φτάνει τα 90.000.000.000€ πλέον τόκων.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Δημόσιο Χρέος θα επιβαρυνθεί με άλλα 90.000.000.000€.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας στις 8-7-2013 (ΦΕΚ 1675/Β/8-7-2013) (25) ενέκρινε την κατανομή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 368/1.7.2013 εισήγηση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας ξέρει πόσα δις δόθηκαν στις τράπεζες με την μορφή εγγυήσεων. Δεν γνωρίζει όμως και ο Ελληνικός λαός την εισήγηση της ΤτΕ.

K. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ.

(1) http://www.hradf.com/uploads/files/20130311-eoi-slb-full-el1.pdf

(2) http://www.hradf.com/uploads/files/20130419-press-release-hradf-el.pdf

(3) http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFYAFdDx4L2G3dtvSoClrL8zQO9P8_z1iYtiDow6HlTE-JInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Pu3hxZzkOTz5qZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtVj7LJ1RqJ0y_6W8vqmHoHTF6kNuLteaGx_9t7DLMH0p

(4) http://www.hradf.com/uploads/files/20131011-press-release-28-buildings-el.pdf

(5) http://www.hradf.com/uploads/files/20131019-press-release-hradf-el.pdf

(6) http://www.eurobankproperties.gr/content.aspx?page=1&lang=el-GR

(7) http://www.nbgpangaea.gr/Files/ΕΘΝΙΚΗ%20ΠΑΝΓΑΙΑ-Ετήσια%20Οικονομική%20Έκθεση%20για%20τη%20χρήση%20που%20έληξε%20την%2031122012.pdf

(8) http://www.nbgpangaea.gr/Files/ΕΘΝΙΚΗ%20ΠΑΝΓΑΙΑ-Στοιχεία%20και%20Πληροφορίες%20χρήσης%20από%2001012012%20έως%2031122012.pdf

(9) http://www.wfw.com/Person/George_Paleokrassas.html

(10) http://www.hradf.com/uploads/files/Ν3986-2011-Εφαρμοστικός_Νόμος.pdf

(11) http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wE56mFqysdfkXdtvSoClrL838vig92cf9x5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyIq-BTkXB0ftEAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuYaLL6Z2L5jhIvm1rQB_qa2bNLmSKQ5NpSVtfi3HHqVP

(12) http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL8Xi4OIRJ_UAftIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5UkHEKavWyL4FoKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijL7O3Nu-9sKwrPER6NAHrs5HWVj5Frx-_SkpYUTobpvv

(13) http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/01/2013_479297

(14) http://www.tanea.gr/news/economy/article/4782869/?iid=2

(15) http://www.hradf.com/uploads/files/20120928-press-release-ibc-el.pdf

(16) http://www.euro2day.gr/dm_documents/koukiadis_YjNpk.pdf

(17) http://www.hradf.com/uploads/files/20120719-letter-to-mof-en1.pdf

18) http://www.skai.gr/news/finance/article/225786/paraitisi-athanasopoulou-apo-to-taiped/

(19) http://www.hradf.com/uploads/files/20130818-press-release-hradf-el.pdf

(20) http://www.hradf.com/gr/news/Statement-of-the-European-Commission-on-Ms-Bubenikova-resignation

(21) http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63901488

(22) http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=765190

(23) http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/b9/e0/c2/b9e0c203c23ffde14fef544e71f9dab0f3737275/application/pdf/3723-2008-250-A_2008_12_09_l.pdf

(24) http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8118301.pdf

(25) http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΙΗ-ΥΤΛ

(26) http://en.wikipedia.org/wiki/Christine_Lagarde

(27) http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΟΖ3Η-9Ω1

(28) http://www.eurobankproperties.gr/EurobankPropertiesUploads/ΤΑΙΠΕΔ/2013-10%20Δελτίο%20Τύπου%20ΤΑΙΠΕΔ%20GR%20d5.pdf

(29) http://www.eurobankproperties.gr/content.aspx?page=33&lang=el-GR

(30) http://www.eurobankproperties.gr/EurobankPropertiesUploads/Faifax%2021.10.2013/Γνωστοποιήσεις%20Μεταβολών%20σε%20Δικαιώματα%20ψήφου%20.pdf

(31) http://www.eurobankproperties.gr/EurobankPropertiesUploads/Έκτακτη%20Γ.Σ.%2008.11.2013/Πρόσκληση/Πρόσκληση%20ΕΓΣ_8.11.2013.pdf

 Όσα διαβάσατε είναι … σχόλιο αναγνώστη. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την μεγάλη χαρά που μου έδωσε να συμπέσει με το νέο Lobbystas.gr. Είναι μεγάλη η τιμή και θεωρώ ότι αποτελεί πρότυπο δημοσιογραφικής έρευνας για όλους μας. Το λιγότερο !

 

 

 

 

 

comments
 
Leave a reply »

 
 • kk
  22 Οκτωβρίου 2013 at 13:58

  Γιατί δεν επεμβαίνει εισαγγελέας; δεν είναι αυτό σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με οργανωμένο έγκλημα κατά των ελλήνων και της περιουσίας τους; Πού είναι οι αυτόφωρες συλλήψεις και οι προφυλακισμοί;

  Ξεχάσατε να αναφέρετε και τους νόμους για την αμνηστία των στελεχών που βάζουν τις υπογραφές τους-αντισυνταγματικοί νόμοι τελείως-για τους οποίους επίσης η δικαιοσύνη δεν κάνει τίποτα. Τελικά ποιά είναι η μεγαλύτερη εγκλημαιτκή οργάνωση, η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι τους, ή οι δικαστές; τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό;έχουν βρεί τον τρόπο νομίμως να κάνουν οτι θέλουν δικαστικοί και κυβερνώντες. Μόνο ένας δρόμος έχει απομείνει: υπεράσπιση του συντάγματος από τους πολίτες, με βίαιο τρόπο δυστυχώς. Γιατί κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέλει να τα βάλει μαζί τους, μόνο να τους αντικαταστήσει. Έρχονται δυστυχώς δύσκολες μέρες.

  Απάντηση

 • ΚΛ
  5 Νοεμβρίου 2013 at 01:17

  LOBBYSTAS ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

  … όπως φάνηκε ο Πρετεντέρης σε διαβάζει. Ζήτησε με τοn τρόπο του από τον Αντώνη να διώξει τον Στουρνάρα.
  Παρόλο που το στήσιμο της συνέντευξης ήταν εμφανής ο Αντώνης φανερά βρισκόταν εκτός τόπου.
  Η είδηση από την συνέντευξη ήταν οι διαφημίσεις που παίχτηκαν στα διαλείμματα.
  Αν κάποιος συγκρίνει τις διαφημίσεις που παίχτηκαν στην σημερινή ΑΝΑΤΡΟΠΗ με αυτές πριν δύο βδομάδες θα βρει αρκετές διαφορές.
  Τα μέσα ενημέρωσης που επέλεξαν να διαφημιστούν, ήταν οι εφημερίδες ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και το ΕΘΝΟΣ. Από τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ επέλεξαν να απέχουν, ενώ ALPHA BANK και EUROBANK ( μέσω ΤΤ) επέλεξαν να καταβάλουν τον οβολό τους.
  Τo MEGA στο μεταμεσονύκτιο δελτίο ειδήσεων επέλεξε από την συνέντευξη να προβάλει την ερώτηση για τον εμφύλιο και καθώς και την στήριξη του Αντώνη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

  Απάντηση

 • KL
  3 Ιανουαρίου 2014 at 10:58

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ.

  Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29-12-2013)
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=407040

  Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ από πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλουν σκανδαλώδη παραχώρηση 28 ακινήτων-«φιλέτων» του Δημοσίου σε θυγατρικές τραπεζών που ήταν και σύμβουλοι.
  Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανή και επιβλαβή για την εθνική οικονομία χαρακτηρίζουν την παραχώρηση 28 ακινήτων-«φιλέτων» από το ΤΑΙΠΕΔ προς τις εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε εξώδικο που απέστειλαν προς το Ταμείο και τις δύο εταιρείες.

  Πρόκειται, αναφέρουν, για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, οι οποίες εξαγόρασαν τα 28 κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου αντί 261 εκατ. ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να τα επανεκμισθώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ομως, ώς σήμερα το Δημόσιο δεν πλήρωνε ενοίκιο για τα εν λόγω ακίνητα, ενώ τώρα καλείται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά!

  Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης (Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής του συνδυασμού, Λήδα Καζαντζάκη, Τόνια Κατερίνη, Κωνσταντίνα Βαΐου, Μαρία Καραμεσίνη) χαρακτηρίζουν τη συναλλαγή «σκανδαλώδη και επισείουσα ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες», καθώς, εκτός των άλλων, θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγοράζουν άλλες θυγατρικές τους!

  Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!

  Τζάμπα

  Ειδικότερα, όπως περιγράφουν, στις 11 Μαρτίου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ και την εκμίσθωσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο (σε δύο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια 14 ακινήτων έκαστο).

  Οπως ανέφερε η προκήρυξη του διαγωνισμού, σε ειδικό κεφάλαιο για τους συμβούλους, το ΤΑΙΠΕΔ διόρισε την Alpha Bank Α.Ε., τη Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε., την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης. Μάλιστα, η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκε «εκπρόσωπος των χρηματοοικονομικών συμβούλων».

  Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Απριλίου 2013, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση εννέα προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.

  Παρ’ όλα αυτά, στις 11 Οκτωβρίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε πως μόνο τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων Dolphin Capital Reit LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

  Στις 18 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το πρώτο, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το δεύτερο, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

  Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στο εξώδικο, η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000 ―, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την καταγγελία, οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους τους.

  Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης εξηγούν ότι από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000 ―, ποσό το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000 ― το χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτή και σήμερα διαμορφώνεται στο 2%.

  Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν, το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτηρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».

  Επιπλέον, μετά το τέλος της μίσθωσης, το Δημόσιο έχει «δικαίωμα προαίρεσης» και είναι πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών για να αποκτήσει πάλι τα ακίνητα, αλλά με την τότε αγοραία τιμή τους!

  Οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος βαριάς συντήρησης των κτηρίων, ενώ αναφέρεται ότι το 15% των κτηρίων είναι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για το συγκρότημα «Κεράνης» των σχεδόν 50.000 τ.μ.

  Κανένα έσοδο

  Επίσης, από τη μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους, δασμούς κ.λπ., λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων.

  Επίσης, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013.

  Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνον οι δύο θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, γιατί η αγοραπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον, σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια, καταλήγουν οι καταγγέλλουσες.

  Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία, όπως ισχυρίζονται, υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτηρίων, επικαλούνται τη σχετική ανακοίνωση της πλειοδότριας Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, που αναφέρει ότι απέκτησε χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ των οποίων η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται περίπου σε 189.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου τα 136.000 τ.μ. αντιστοιχούν στην ανωδομή και περίπου τα 53.000 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Και αυτό τη στιγμή που η προκήρυξη αναφέρεται μόνο στα 135,744 τ.μ. της ανωδομής…

  ** Φορείς που στεγάζονται στα 28 κτήρια

  Στον κατάλογο, με τις σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβάνοντα πέντε υπουργεία (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης), γενικές γραμματείες, 13 ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα αρχηγεία της Αστυνομίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ.

  Απάντηση

 • KL
  8 Ιανουαρίου 2014 at 22:17

  ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ.

  ΤΑΙΠΕΔ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Αθήνα, 08 Ιανουαρίου 2014 –
  Κοινοποιήθηκε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κωλύεται προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
  Το ΤΑΙΠΕΔ θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης κατά της εν λόγω πράξης, εντός της νόμιμης προθεσμίας.
  Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ύψους €261,31 εκατ. αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
  http://www.hradf.com/gr/news/20140108-press-release

  Απάντηση