ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

by on 23 September 2020

Είναι σημαντικά τα βήματα που θα κάνει η Ελλάδα όσον αφορά το πως θα προχωρήσει η συμφωνία για την αναβίωση των διαύλων διαλόγου, είπε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας στη τριμερή σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης συζητήθηκαν με περιεκτικό τρόπο οι σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Eίπε ότι θα είναι σημαντικά τα βήματα της Ελλάδας όσον αφορά τη συμφωνία για την αναβίωση των διαύλων διαλόγου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα μια περιφερειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Σύνοδος των Ηγετών της ΕΕ να φέρει μια νέα πνοή στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ανέφερε ότι σε περίπτωση που γίνουν έμπρακτα βήματα με καλή θέληση στο θέμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, της απελευθέρωση βίζας και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα επανέλθουν σε θετική τροχιά.

Αν η ΕΕ αναπτύξει μια υγιής σχέση με την Τουρκία, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ και του Μισέλ για να αποκτήσουν θετική ατζέντα οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.