ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΑΚΡΟΝ: ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ

by on 30 November 2019

«Πρώτα πήγαινε εσύ να ελέγξουν αν είσαι εσύ εγκεφαλικά νεκρός», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε πει «αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ».

Κάποιες χώρες που έχουν συνηθίσει να κερδίζουν συνέχεια χωρίς να παίρνουν ρίσκο, δεν μπορούν να ανεχτούν τις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει το δίκιο, τα δικαιώματα και την κυριαρχία της, ανέφερε στην ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του Συγκροτήματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του Πανεπιστημίου Marmara στη συνοικία Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την αντίδραση του στον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία διεξάγει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βόρεια Συρία εναντίον της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK, δεν μπορεί να περιμένει την αλληλεγγύη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να χωνέψουν την Τουρκία. Το τελευταίο παράδειγμα είναι οι συζητήσεις για το ΝΑΤΟ. Κάποιες χώρες που έχουν συνηθίσει να κερδίζουν συνέχεια χωρίς να παίρνουν ρίσκο δεν μπορούν να ανεχτούν τις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει το δίκιο, τα δικαιώματα και την κυριαρχία της. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου είναι ένα παράδειγμα αυτής της νοσηρής ρηχής αντίληψης. Ο Μακρόν λέει ότι «έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ». Κοίτα κύριε Μακρόν, σου μιλάω από την Τουρκία, θα το πω και στο ΝΑΤΟ, πήγαινε πρώτα να ελέγξουν αν είσαι εσύ εγκεφαλικά νεκρός. Διότι οι δηλώσεις αυτές ταιριάζουν σε κάποιον του είδους σου που είναι εγκεφαλικά νεκρός. Εσύ πρώτα από όλα δεν τηρείς τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Εσύ εδώ δεν πληρώνεις καλά καλά τα χρήματα που πρέπει να καταβάλεις στο ΝΑΤΟ αλλά όταν πρόκειται να πουλήσεις πνεύμα το κάνεις.»

 «Να βγάλεις ή να μην βγάλεις την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Δικιά σου δουλειά είναι; Έχεις την αρμοδιότητα να αποφασίζεις για κάτι τέτοιο;», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος πάντα στον Γάλλο Πρόεδρο.

«Η Γαλλία είναι εκείνη που προσπαθεί να στερεωθεί στη Συρία με την οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση, αγνοώντας πλήρως τις δικαιολογημένες ευαισθησίες της χώρας μας. Δεν έχεις το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να είσαι εκεί. Δεν σε έχει προσκαλέσει ούτε το καθεστώς», δήλωσε.

Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης, είπε ο Ερντογάν.

Η ασφάλεια της Τουρκίας, σημαίνει ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν είναι ένας άπειρος ηγέτης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και συμβούλεψε τον Γάλλο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στη χώρα του.