Εξι μήνες από τη στιγμή που το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ενοίκων που βρισκόταν προ του φάσματος της έξωσης, η Νότια Καρολίνα είχε διανείμει βοήθεια σε… εννιά εξ αυτών

by on 31 August 2021

Οπως οι περισσότερες πολιτείες, είχε λάβει πληθώρα χρημάτων για να τα διανείμει στους πολίτες της – $272 εκατομμύρια. Αλλά, μέχρι τον Ιούνιο είχε δώσει μόλις $36.000, όπως αναφέρει το «Associated Press» στο δημοσίευμά του. Εκτοτε ο ρυθμός διανομής εντάθηκε, αλλά και πάλι η πολιτεία έως τις 20 Αυγούστου έχει δώσει μόνο $15,5 εκατομμύρια για την πληρωμή των ενοικίων και των λογαριασμών. Το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 6% του διαθέσιμου κεφαλαίου.

«Οι άνθρωποι στραγγαλίζονται από τη γραφειοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντι Γκίλις (Sandy Gillis) εκτελεστική διευθύντρια του Deep Well Project στο Χίλτον Χιντ, το οποίο σταμάτησε να παραπέμπει τους ενοικιαστές στο πρόγραμμα και άρχισε να πληρώνει ληξιπρόθεσμα ενοίκια μέσω δικών του ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η αγωνία των ενοίκων στην Νότια Καρολίνα αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει με το πρόγραμμα που ξεκίνησε στην αρχή του έτους με σκοπό να λύσει τα προβλήματα της κρίσης που γέννησε η πανδημία, αλλά έπεσε θύμα των γραφειοκρατικών εμποδίων σε πολλές πολιτείες, της πολιτικής αδράνειας και των ασαφών οδηγιών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ανησυχίες για τον αργό ρυθμό με τον οποίο παρέχεται η οικονομική βοήθεια εντάθηκαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μπλοκάρει τη βούληση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλλει ένα προσωρινό μορατόριουμ στις εξώσεις.

Εως τις 16 Αυγούστου, περίπου 16 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής (U.S. Census Bureau’s Household Pulse Survey).

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποτιμά τις ιστορικές προσπάθειες από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να διασφαλίσει την στεγαστική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε η Νταϊάν Γέντελ Diane Yentel, CEO του National Low Income Housing Coalition (Εθνική Συμμαχία για τη Στέγαση των Χαμηλοεισοδηματιών). «Οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις εργάζονται για τη βελτίωση των προγραμμάτων διανομής επείγουσας ενίσχυσης για το ενοίκιο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει πολλούς ενοίκους, κυρίως ανθρώπους των μειονοτήτων, στην απώλεια των σπιτιών τους πριν η βοήθεια φτάσει σε αυτούς», πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία μόλις $5,1 δισ. από τα $46,5 δισ. ομοσπονδιακής βοήθειας για τα ενοίκια -δηλαδή το 11%- έχει διανεμηθεί από τις πολιτειακές και τοπικές Αρχές έως τον Ιούλιο. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται περίπου $3 δισεκατομμύρια που δόθηκαν στα τέλη Ιουνίου και ακόμα $1,5 δισ. έως τις 31 Μαΐου.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν εξυπηρετηθεί πλήρως και 70 περιοχές έχουν λάβει τουλάχιστον τα μισά χρήματα, σε διάφορες πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και το Τέξας, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν τουλάχιστον 16 πολιτείες, οι οποίες είχαν διανείμει λιγότερο από το 5%, ενώ 9 πολιτείες είχαν δώσει λιγότερο από το 3% του ποσού. Οι περισσότερες είναι πολιτείες με αγροτικό πληθυσμό και μέρη τα οποία είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για τους αργούς ρυθμούς διανομής των χρημάτων, αναφέρει το «AP». Μεταξύ αυτών είναι το ιστορικά υψηλό χρηματικό ποσό -μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Τμήματος Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης- το οποίο απαιτούσε από περίπου 450 περιοχές τη δημιουργία προγραμμάτων από την αρχή. Η απόκτηση των χρημάτων περιπλέκεται επίσης από το γεγονός ότι οι επιταγές δεν αποστέλλονται απευθείας σε δικαιούχους.

Ακόμα, οι πολιτειακές και τοπικές Αρχές δυσκολεύονται από τα νέα τεχνολογικά μέσα και την έλλειψη προσωπικού, όπως και το να εντοπίσουν τους ενοίκους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τους μικρούς ιδιοκτήτες που αγνοούν την ύπαρξη του προγράμματος ενίσχυσης.

Ορισμένες έχουν τόσο περίπλοκες εφαρμογές για τις αιτήσεις που τρομάζουν τους υποψηφίους ή απαιτούν τεκμήρια εισοδήματος που η συλλογή τους είναι πολύ χρονοβόρα.

Ανάλογες δυσκολίες παρουσιάστηκαν και πέρυσι όταν επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του πακέτου ανακούφισης από τον κορωνοϊού για την ενίσχυση στην αποπληρωμή των ενοικίων.

«Πολλές πολιτείες υστερούν», δήλωσε η Εμα Φόλεϊ, αναλύτρια του National Low Income Housing Coalition. «Το γεγονός πως πολλές πολιτείες έχουν διανείμει τόσο λίγα (χρήματα) είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Οι οργανώσεις υπέρ των ενοίκων ασκούν κριτική στην πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται να κατατεθούν, όπως και στην πολύμηνη διαδικασία για να δει ο ένοικος εάν εγκρίθηκε η αίτησή του.