ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ (και) ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: «Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ». ΠΕΦΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ !

by on 20 February 2020

Μια άγνωστη παρενέργεια για τη ναυτιλία, που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊου στην Κίνα, φέρνει στο φως επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προς τον Έλληνα υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής καθώς και τους υπουργούς ναυτιλίας της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των Bahamas και των Marshall Islands.

Ο λόγος για τα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμάνια της Κίνας ή χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους, που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς. Οι επιθεωρήσεις αυτές συνήθως προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους.

Καθώς λοιπόν λόγω του κοροναϊού, υπάρχει αδυναμία προσέγγισης στα κλειστά ναυπηγεία της Κίνας, τα ελληνικά πλοία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζητεί με τις επιστολές της προς το ελληνικό υπουργείο αλλά και τα αντίστοιχα υπουργεία των 5 χωρών, να αντιμετωπίσουν με “ευρύ πνεύμα” (;;;;) τα αιτήματα που θα υποβληθούν στους αναγνωρισμένους οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικών ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων. Επιπλέον η ΕΕΕ ζητεί από τις αρχές να συμπεριληφθεί στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, η αδυναμία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και οι συνεπαγόμενες καθυστερήσεις που θα προκύψουν.

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ COSCO. ΑΥΠΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ