ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΦΡΑΓΚΟΙ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΙΘΙΟΠΕΣ

by on 3 December 2018

Το οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας

Οι συνθήκες ζωής

Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς, στις 4 Ιουνίου 1456, οι μουσουλμάνοι εγκαταστάθηκαν γύρω από την Ακρόπολη και οριοθέτησαν τις γειτονιές τους. Οι ντόπιοι τότε είχαν βγει από το ρωμαϊκό τείχος και είχαν επιστρέψει στις παλιές γειτονιές, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την περιοχή του Ψυρρή. «Η κυρίως τουρκική γειτονιά ήταν γύρω από το Τσαρσί και προς το Ριζόκαστρο. Αρκετοί ζούσαν διασκορπισμένοι και σε άλλες γειτονιές. Ποτέ δεν ήταν πολλοί σε αριθμό, όλοι μαζί δεν ξεπερνούσαν τις δύο τρεις χιλιάδες. Κανένας Οθωμανός δεν ζούσε στη γειτονιά του Ψυρρή· παρέμενε αμιγώς ορθόδοξη» λέει η ξεναγός, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Αρτεμις Σκουμπουρδή στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

Εκτός από τους Ελληνες και τους Τούρκους στην Αθήνα της οθωμανικής περιόδου ζούσαν Φράγκοι, Αρβανίτες, Εβραίοι, Τσιγγάνοι και Αιθίοπες (σκλάβοι των Οθωμανών αξιωματούχων). «Οι Αρβανίτες της πόλης, περίπου ογδόντα οικογένειες, δεν είχαν σχέση με εκείνους της περιοχής των Μεσογείων· ζούσαν από το τέλος του 16ου αιώνα στην πλευρά της Πλάκας από τη Λυσικράτους προς Μακρυγιάννη. Εκείνη την περιοχή την ονόμασαν πλιάκου Αθήνα, δηλαδή παλιά Αθήνα. Αυτή είναι η πιο λογικοφανής εξήγηση σχετικά με την ετυμολόγηση της λέξης Πλάκα» σύμφωνα με την κ. Σκουμπουρδή.

ΕΔΩ η συνέχεια