ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ή ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ;

by on 21 November 2013

Του Νίκου Πάσχου

 «Ανάγκη νέων θυσιών από τους Έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Τα Νέα». «Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους». Είπε και άλλα ο Ολλανδός. Ενδιαφέρεται για την Ελλάδα ή για τα συμφέροντα του Ρότερνταμ;

Αρχές του χρόνου η αρχή του λιμανιού του Ρότερνταμ ενέκρινε πρόγραμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μετατροπή του στο πιο τεχνολογικά εξελιγμένο λιμάνι του κόσμου. Ετησίως, από το λιμάνι περνούν 34.000 πλοία και 12.000.000 κοντέινερ. Χώρος όμως για επέκταση δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια, τo λιμάνι του Ρότερνταμ θα γίνει υψηλής τεχνολογίας δλδ ρομποτικό λιμάνι. Οι Κινέζοι είναι (ήταν;) οι καλύτεροι πελάτες. Η μεγάλη ανατροπή – δλδ το λιμάνι του Πειραιά – είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των Ολλανδών. Υπερτερεί σε όλα γιατί απλά δεν έχει τις υποδομές (άρα κάνεις παπάδες με μικρό κόστος πλέον, λόγο τεχνολογίας) βολεύει αφάνταστα τους Κινέζους (δείτε με το μάτι σε έναν χάρτη την θαλάσσια διαδρομή Κίνας – Ολλανδίας και Κίνας – Ελλάδας) με τεράστιο κέρδος στο κόστος μεταφοράς, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα που συν-ακολουθούν ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Υπάρχουν ακόμη τόσα και άλλα τόσα επιχειρήματα, που μπορεί κανείς να αναπτύξει γιατί ο εφιάλτης των Ολλανδών λέγεται Πειραιάς (και τα περιφερειακά λιμάνια).

Αυτός είναι ο λόγος που ο κύριος λέει αυτά που λέει. Και εδώ στο τόπο μας έχεις ένα μάτσο ηλίθιους, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ψάχνουμε,  αν το ΤΑΙΠΕΔ, αν  το μοντέλο αξιοποίησης των ελληνικών λιμανιών, αν το ταμείο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μοντέλα, αν αυτό των παραχωρήσεων, αν αυτό της πώλησης των μετοχών αν, αν, αν !!!

Είμαστε τόσο μαλάκες ή κάποιοι εδώ παίζουν το παιχνίδι του Ρότερνταμ;