ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ….

by on 23 April 2014

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν, το απόγευμα της Τετάρτης, η Φατάχ και η Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας, επτά χρόνια μετά τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Παράλληλα, υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Παλαιστίνη μέσα σε έξι μήνες, αφού πρώτα η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς.

Η Χαμάς και η Φατάχ, το κυριότερο κόμμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης στο Κάιρο (Απρίλιος-Μάιος 2011), και στη Ντόχα (τον Φεβρουάριο του 2012), ώστε να τερματιστεί η μεταξύ τους διαμάχη. Όμως η πλειονότητα των όρων των συμφωνιών αυτών παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Η Χαμάς κυριαρχεί στη Γάζα από το 2007, ενώ η Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση έγινε σε μία στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ των Παλαιστινίων (δηλαδή της Δυτικής Όχθης) και του Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε αδιέξοδο.

Ακυρώνει συνομιλίες το Ισραήλ

Το Ισραήλ ακύρωσε συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η προσέγγιση Χαμάς – Φατάχ αναμένεται να προκαλέσει νέο αδιέξοδο στις ήδη εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 12 παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν από την επιδρομή -ανάμεσά τους και παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους της Γάζας κατά του νότιου Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι προτιμά «να τα βρει» με τη Χαμάς παρά με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και PLO, διερωτήθηκε: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ;».

«Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει» πρόσθεσε.

Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή από τον Αμπάς μια συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατατάσσουν τη Χαμάς στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: in.gr