ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ

by on 30 July 2017

Ο κόμης von Oeynhause-Sierstorpff περνάει ανέμελα την είσοδο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού του. «Στοπ», ακούγεται μια φωνή στο βάθος, «δεν μπορείς να μπεις». Ο Marcus, όπως είναι γνωστός, σταματά απότομα. Ένας εργάτης σπεύδει προς το μέρος του έβδομης γενιάς γόνου των von Oeynhausen-Sierstorpff και του δίνει ένα φωσφοριζέ γιλέκο. «Κανένας δεν μπαίνει εδώ χωρίς αυτό», λέει. Ο κόμης μοιάζει ενοχλημένος, αλλά συμμορφώνεται και φορά το γιλέκο. Εργάτης 1, αριστοκράτης αφεντικό 0…

Το περιστατικό αποτελεί υπενθύμιση στις δυο τάξεις πως τώρα αλληλοεξαρτώνται, είτε τους αρέσει είτε όχι, σύμφωνα με την Handelsblatt. Τα μέλη της Γερμανικής αριστοκρατίας από καιρό θεωρούνται παρηκμασμένοι κληρονόμοι, με τα έσοδα από τη δασοκομία και τη γεωργία να πληρώνουν για τον ακριβό τρόπο ζωής τους. Όμως αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον. Το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, οι τιμές ξυλείας και γάλακτος παραμένουν στάσιμες και τα πενιχρά επιτόκια κάνουν τα υπόλοιπα. Ενώ η κλασσική προσέγγιση συχνά αρκεί για την… επιβίωση, ωστόσο οπωσδήποτε δεν αρκεί για να στηρίξει έναν πιο πολυτελή τρόπο ζωής.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί γαλαζοαίματοι δοκιμάζουν την τύχη τους στις επιχειρήσεις, που συνήθως βασίζονται στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Ο κόμης von Oeynhause-Sierstorpff, για παράδειγμα, πριν από 20 χρόνια –κατόπιν αιτήματος του πατέρα του- εγκατέλειψε την καριέρα του στην Philips και ανέλαβε τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Σήμερα –και μετά από επενδύσεις 20 δισ. ευρώ- διαχειρίζεται ένα ξενοδοχείο και spa, καθώς και μονάδα μεταλλικού νερού στο έκτασης 60 εκταρίων ακίνητό του στην Μπαντ Ντριμπουργκ της Βεστφαλίας. Ο όμιλος εταιριών του έχει 1.500 εργαζόμενους και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, με ετήσια έσοδα 81 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε η έβδομη γενιά στην οικογένειά μου, που δείχνει την βιωσιμότητα αυτού που κάνουμε», δηλώνει ο ίδιος. «Όμως πρέπει επίσης να είσαι προσεκτικός να μην σε ‘πνίξουν’ όλα αυτά και να μην επωμίζεσαι υπερβολικά μεγάλο βάρος».

Ο Ernst August, πρίγκιπας του Ανόβερου, αποτελεί παράδειγμα αυτών των πιθανών δυσκολιών. Πρόσφατα παντρεύτηκε τη Ρωσίδα σχεδιάστρια Ekaterina Malysheva, όμως ο γάμος κατέληξε σε διαφωνία με τον πατέρα του, κυρίως για επιχειρηματικά θέματα. Η κεφαλή της τέταρτης μεγαλύτερης οικογένειας ευγενών της Γερμανίας φοβάται μην χάσει την επιρροή του στα θεμέλια και τις δομές χρηματοδότησης του αρχαίου Οίκου των Welph. Ενώ ο πατέρας βλέπει να απειλούνται οι παλαιές δομές, ο γιός δεν έχει χρόνο για τέτοιες απόψεις.

Πολλές άλλες αριστοκρατικές οικογένειες βρίσκονται σε παρόμοια θέση, σύμφωνα με την Handelsblatt, καθώς δεν είναι βέβαιες για τον σωστό τρόπο προσέγγισης της οικονομικής νεωτερικότητας. Δεν καταλαβαίνουν όλοι όπως οι Oeynhausen-Sierstorpff, και καθώς αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα, πολλοί βρίσκουν πρότυπα για την δομική αλλαγή στους βιομήχανους της μπουρζουαζίας, τους κοινούς θνητούς που κάποτε έχτισαν μεγάλες βιομηχανικές αυτοκρατορίες στη Γερμανία.

Η συνταγή τους για επιτυχία είναι τόσο παλιά όσο και ορισμένοι από τους αρχαίους οίκους της Γερμανίας: Κράτα μικρό των αριθμό αυτών που λαμβάνουν  αποφάσεις, μείνε μακριά από τράπεζες και εξωτερικούς επενδυτές, βρες εξειδικευμένους τομείς και ανάπτυξέ τους μέχρι να γίνουν τέλειοι, μην σκέφτεσαι σε όρους τριμήνων αλλά γενεών και, τέλος, η ικανότητα υπερισχύει των οικογενειακών δεσμών.

Ο Michael, πρίγκιπας της Σας-Βαϊμάρης, είναι ένας από αυτούς που άλλαξαν, και επιβλέπει στενά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της οικογένειας, που έχουν πετύχει, όπως ο κολοσσός των καλλυντικών Henkel και η εταιρεία παραγωγής τροφίμων Oetker. «Στην καλύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας οικογενειακής επιχείρησης και ενός οίκου ευγενών», λέει.

Οι Σαξ-Βαϊμάρη κατέχουν 2.100 εκτάρια δασών και 300 εκτάρια αγροτικής γης. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ, αν γίνει συντηρητικός χειρισμός της γης. Και επίσης υπάρχουν μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και μικρές επιχειρήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων –αυτά που κάποιος θα συνέλεγε με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με τον πρίγκιπα.

Μιλώντας από την εξοχική του κατοικία στο νησί-resort Συλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, ο 70χρονος λέει πως σκέφτεται να παραδώσει την οικογενειακή επιχείρηση στην κόρη του. Είναι μοναχοπαίδι και μαθαίνει γρήγορα, και έχει ότι χρειάζεται για να αναλάβει τη δουλειά. Η οικογένεια τρέχει την επιχείρηση εδώ και αρκετούς αιώνες. Δεν είναι κάτι που αφήνεις ελαφρά τη καρδία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις να κάνεις μεγάλα βήματα.

Αυτό το σκεπτικό είναι αυτό που κάνει τον πρίγκιπα Michael το αντίθετο των πιο οικονομικά μοντέρνων αριστοκρατών, όπως οι von Oeynhausen ή οι Welph. Δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, εκτός αν κάποιος πραγματικά καταλαβαίνει τη δουλειά. Πολλοί αριστοκράτες, λέει, έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μήπως ωφελήθηκαν; Οι von Ysenburg και Budingen κάποτε ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες δασών στη Γερμανία. «Σχεδόν τίποτα δεν έχει μείνει σήμερα», λέει ο πρίγκιπας. Ή η οικογένεια zu Hohenlohe-Oehrignen. Κάποτε είχε στην ιδιοκτησία της ένα πολυτελές ξενοδοχείο, λατομεία και επιχειρήσεις πλαστικών, όμως καμιά από αυτές τις επιχειρήσεις δεν ήταν πραγματικά επικερδής. Τις πούλησαν προτού καταστραφούν, προσθέτει.

Οι Σαξ-Βαϊμάρη, φυσικά, δεν έχουν τέτοια προβλήματα: η περιουσία του πρίγκιπα εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ. Και για την ώρα, τουλάχιστον, δεν πάει πουθενά.

Οι πέντε σημαντικότερες δυναστείες της Γερμανίας

Ο οίκος των Hohenzollern: Όταν η Γερμανική Αυτοκρατορία εδραιώθηκε το 1871, αυτοί οι Πρώσοι βασιλείς έγιναν Γερμανοί αυτοκράτορες. Σήμερα, επικεφαλής του οίκου και διαχειριστής του είναι ο Georg Friedrich, Πρίγκιπας της Πρωσίας.

Ο οίκος της Βαυαρίας: Η οικογένεια Wittelsbach είναι ένας από τους παλαιότερους Γερμανικούς οίκους ευγενών. Τα μέλη της ήταν ηγεμόνες της Βαυαρίας για αιώνες, όπως και οι Κόμητες Palatine του Ρήνου. Ως μια από τις σημαντικότερες δυναστείες της Ευρώπης, ο οίκος περιελάμβανε βασιλείς της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ελλάδας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο οίκος των Fugger: Οι Fugger θεωρούνται συνώνυμοι του χρήματος και της επιρροής μέχρι σήμερα. Η εμπορική οικογένεια από την περιοχή της νότιας Σουαβίας, ιδρύθηκε στο Άουκσμπουργκ το 1367 και χωρίστηκε σε δυο κλάδους μετά από έναν διαχωρισμό των περιουσιακών της στοιχείων το 1455. Οι Fugger του κλάδου των Lily έχτισαν μια εμπορική αυτοκρατορία, ενώ του κλάδου των Babenhausen μπήκαν στον κύκλο των υψηλών ευγενών το 1803.

Ο οίκος του Ανόβερου: Οι Welphs, που κατάγονται αρχικά από την Φρανκονία, είναι η πηγή της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας μέσω του πρίγκιπα George Louis, που έγινε ο Γεώργιος Α’ της Μεγάλης Βρετανίας το 1714.

Ο οίκος της Έσσης: Έχει τη ρίζα του στον αρχαίο οίκο των Brabant και απέκτησε τα εδάφη του στην κεντρική Γερμανία μέσω γάμων το 1264. Έκτοτε, η οικογένεια χωρίστηκε σε πολλούς κλάδους και γραμμές, με τον τελευταίο Δούκα να ανατρέπεται μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918

euro2day