ΔΝΤ: ΑΚΟΜΑ 20 ΔΙΣακια ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ…

by on 20 May 2016

Την αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας, προτείνει το ΔΝΤ σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.

Επίσης, η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί στο 2080.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Επίσης, εκτιμά πως χωρίς τα μέτρα που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Επιπλέον, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ακόμη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου, αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο “μαξιλάρι” για τις τράπεζες, από το πρόγραμμα του ESM…

capital