ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΥΨΟΥΣ ΤΡΙΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

by on 14 March 2018

Δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν ενόψει της ευρωτουρκικής συνάντησης ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», τα τρία δισ. θα προέλθουν από δύο δεξαμενές: Ποσό ενός δισεκατομμυρίου θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη.

Ποσό δύο δισεκατομμυρίων θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών. Στην πρώτη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί στο ένα δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να το αποφύγει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, η απόφαση της Κομισιόν θα αναφέρει χαρακτηριστικά: Η προοδευτική αποδέσμευση της βοήθειας (σ.σ. των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ) τελεί υπό αίρεση, σε σχέση με τη συνεχή εφαρμογή του πλαισίου συνεννόησης Ε.Ε.-Τουρκίας, για ενίσχυση της συνεργασίας τους στη στήριξη προσώπων υπό προσωρινή προστασία και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, ρίχνει το βάρος της στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας. Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα μετά από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη. Η προσπάθεια είναι τώρα να καταφέρει να υπάρξουν εκείνες οι αναφορές, που θα μπορούν να επιφέρουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία.

Οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται σε συνεννόηση με την Αθήνα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε υπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ όπου αναλύθηκαν διάφορα σενάρια αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις. Όσον αφορά στη σύνοδο της Βάρνας αυτό που τονίζεται αρμοδίως στη Λευκωσία είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάρει θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Πέραν, όμως, της ευρωπαϊκής ατζέντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε αναμονή κοινωνικής συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί. Φαίνεται πως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αδυνατεί να αναλάβει απόφαση περιμένοντας οδηγίες από την Άγκυρα.

philenews