ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ…ΨΑΡΕΜΑ?

by on 8 August 2014

Το είδα αναρτημένο στο blog- vasilismarkakis.blogspot.gr (του Βασίλη Μαρκάκη και των The Trader s Diary) με το σκιτσάκι για το…bottom fishing χαριτωμένο. Και σας το περνάω…

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους χρηματιστές στην ιστορία, συνήθιζαν στα πέτρινα χρόνια και σε περιόδους πτώσης των μετοχών να αφήνουν την αγορά και να πηγαίνουν για ψάρεμα. Η αλήθεια είναι πως το χρηματιστήριο είναι στην ουσία ένα παιχνίδι αυτοελέγχου των συναισθημάτων. Η συνεχής διακύμανση των τιμών μπορεί να τρελάνει και τον πιο λογικό, να κάνει τον πιο υπομονετικό τρομερά ανυπόμονο και τον πιο ήρεμο να τρέξει στο κοντινότερο φαρμακείο για Lexotanil, Tavor, Xanax κ.λ.π.

Σε τέτοιες περιπτώσεις και αφού έχουμε ανιχνεύσει τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, η αποστασιοποίηση για λίγο από την τελευταία, σε συνδυασμό με μια χαλαρωτική δραστηριότητα, μπορεί να αποβεί καθοριστική στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Είναι φυσικό η πτώση των μετοχών να τρομάζει, αλλά λειτουργώντας υπό το κράτος πανικού, τότε τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Φυσικά, αν δεν έχουμε προνοήσει από πριν, ώστε να έχουμε ένα μέρος των χρημάτων μας εκτός αγοράς τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για μας.

 O Α. Kostolany στο βιβλίο του «Τι κρύβει το μέλλον» είχε γράψει, πως ανάμεσα σε δύο επενδυτές, που ο ένας έχει 200.000$ σε μετοχές και ο άλλος έχει 6.000$ σε μετοχές και 4.000$ σε ρευστό, χρήματα έχει ο δεύτερος! Βέβαια, και αυτός που διαθέτει ρευστό πάλι χρειάζεται καθαρό μυαλό, ώστε να τοποθετηθεί όσο γίνεται σωστότερα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος από την αρχική ορμή της πτώσης να παρασυρθεί και να λάβει θέση μάχης πολύ νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, η υπερέκθεση σε κάποιο επενδυτικό προϊόν δεν είναι και η σοφότερη επιλογή.

 Το άτομο που διαθέτει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ανάμεσα σε ρευστό και μετοχές, νιώθει πως έχει, και έχει, δικλείδες ασφαλείας που του παρέχουν τον απαραίτητο χρόνο και την ηρεμία ώστε να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις και να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις κάνοντας το αγαπημένο του χόμπι. Εκείνος πάλι που δανείζεται χωρίς λογική και τα έχει όλα μέσα, σε περιόδους αρκούδων, μάλλον πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για δεύτερη δουλειά. Από την άλλη, ο φίλος του που τα έχει όλα έξω, είναι σχεδόν βέβαιο πως  όταν θα διαπιστώνει την αγορά να του φεύγει, θα τρώγεται με τα ρούχα του, βλέποντας τους άλλους να κερδίζουν και θα τοποθετήσει το κεφάλαιό του λίγο πριν η αγορά γυρίσει με τα γνωστά αποτελέσματα…

Τελικά το χρηματιστήριο είναι σαν τη βάρκα. Μια από εδώ, μια από εκεί, αλλά προσοχή, γιατί αν τοποθετήσουμε όλα τα εργαλεία μας από τη μια πλευρά, την τούμπα μας την έχουμε σίγουρη. Καλό Σαββατοκύριακο και καλές ψαριές, σε όσους πάνε για ψάρεμα.

http://bull-markets.blogspot.gr/