ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΝΤΑΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ 18η ΙΟΥΛΙΟΥ…

by on 9 July 2020

«Δεν θα πόνταρα τα πάντα στην 18η Ιουλίου». Με τη φράση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Όπως εξήγησε στην συνέντευξή της, που δημοσιεύει το σημερινό φύλλο των Financial Times, «θα περίμενα έως τα τέλη του μήνα για να βεβαιωθώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα έχουμε μία νέα έκτακτη Σύνοδο στα τέλη του μήνα.

 Η Λαγκάρντ σπεύδει πάντως να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις, κάτι που έχει κάνει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.  Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι εάν λάβει εγκαίρως το πράσινο φως το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ μπορεί να είναι ο παράγοντας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο παιχνίδι προς το καλύτερο για τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό θα συμβεί ειδικά εάν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων δοθούν στην μορφή απευθείας χορηγήσεων, σημειώνει.

Το ισχυρό αυτό όπλο θα έρθει να συμπληρώσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέσω των οποίων θα διατεθούν 2,8 τρισ. ευρώ για αγορές ομολόγων. Και είναι η πρώτη φορά, όπως σχολιάζουν οι FT, που η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται σε «πράσινες αλλαγές» στα προγράμματά της, εντάσσοντας σε αυτά και την αγορά των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων».

«Θέλω να εξετάσω κάθε δυνατό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Γαλλίδα αξιωματούχος. «Έχω εγγόνια. Δεν θέλω να χρειαστεί να δω τα όμορφα μάτια τους να με ρωτούν: Τι έκανες;» εξηγεί.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει σχεδόν 3 τρισ. ευρώ από το 2015 για αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Το μερίδιο των πράσινων ομολόγων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ωστόσο αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός ότι η ίδια η αγορά δεν έχει δώσει ακόμη την απαιτούμενη έμφαση αυτά, αν και οι εκδόσεις τους ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα.

naftemporiki.gr