Για τέσσερις ώρες τα έλεγαν χθες οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγονται για τις υποθέσεις των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων στην Κύπρο

by on 30 April 2022
Στη Δικαιοσύνη νέες υποθέσεις πολιτογραφήσεων

Για τέσσερις ώρες τα έλεγαν χθες οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγονται για τις υποθέσεις των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε άλλη μία ή και δύο υποθέσεις να καταχωρούνται στο Δικαστήριο, πέραν αυτής που έχει ήδη καταχωρηθεί στη Λάρνακα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας άκουσαν τα όσα είχαν να τους πουν οι ανακριτές των υποθέσεων και η σύσκεψη, κατά τις πληροφορίες του «Φ», εστιάστηκε στις δύο συμπληρωμένες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία και σε άλλες 4-5 που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εξετάστηκε επίσης όλο το φάσμα των ερευνών για τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων που είναι πέραν των 100 και δόθηκαν οι δέουσες οδηγίες και χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα. Υπόσχεση των ανακριτών όπως τον Μάιο ολοκληρωθούν και άλλες υποθέσεις.

Οι δύο υποθέσεις, οι έρευνες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν η μια στα όσα είχε αποκαλύψει το δίκτυο Al Jazeera με εμπλεκόμενα πέντε πρόσωπα και η άλλη δικηγορικό γραφείο που είχε εμπλακεί σε σειρά περιπτώσεων πολιτογραφήσεων και είχε κατονομαστεί στο πόρισμα Νικολάτου.  

Πάντως, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση αριθμού υποθέσεων κυρίως σε θέματα πολιτογραφήσεων, με τις αστυνομικές ανακρίσεις να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Αυτό διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια χθεσινής, μακράς συνάντησης στη Νομική Υπηρεσία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, με σκοπό την αξιολόγηση της πορείας των ανακρίσεων που διεξάγονται από ανακριτές της Αστυνομίας σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με θέματα πολιτογραφήσεων.

Στη συνάντηση, που διήρκησε πέραν των τεσσάρων ωρών, συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, δικηγόροι του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας καθώς και ανακριτές της Αστυνομίας. Κατά τη συνάντηση, έγινε ακόμη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία οι αναγκαίες κατευθύνσεις προς τους ανακριτές της Αστυνομίας σε σχέση με τις εκκρεμούσες υποθέσεις και παράλληλα, ορίστηκαν χρονοδιαγράμματα για τη συμπλήρωση των ανακρίσεων και την υποβολή ολοκληρωμένων αστυνομικών φακέλων στη Νομική Υπηρεσία για τελική αξιολόγηση. 

Σημειώνεται ότι, σε συμπλήρωση των σχεδόν καθημερινών συναντήσεων ανακριτών της Αστυνομίας με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας που πραγματοποιούνται για καθοδήγηση και οδηγίες, η σημερινή συνάντηση ήταν διευρυμένη αφού σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας. Μια πρακτική που, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, θεσμοθετήθηκε τους τελευταίους μήνες και ως τέτοια θα συνεχίσει, καθώς προσφέρεται για σφαιρική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των υποθέσεων και για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων προς την ταχύτερη δυνατή προώθηση των ανακρίσεων. 

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει ότι όσα αποκαλύπτονται για τις διαδικασίες παραχώρησης διαβατηρίων θα προκαλούσε άμεσα παραιτήσεις σε υγιείς δημοκρατίες. Τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρει, δεν πρέπει να μείνουν στη σφαίρα του σχολιασμού και πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που διέσυραν τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη μας σε τόσο επαίσχυντες πράξεις. Πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι, από τον τελευταίο πρωτοκολλητή, μέχρι τους υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

philenews.com