Για μια αντεπίθεση Αντιπληροφόρησης

by on 18 Αυγούστου 2017

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο παλαιότερο άρθρο μας «Φασιστολόγια», τόσο η μπλογκόσφαιρα όσο και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και κυρίως Youtube) έχουν κατακλυστεί από ιστολόγια και χρήστες που υιοθετούν απροκάλυπτα και προσπαθούν να διαδώσουν μια ρητορική φυλετικής ανωτερότητας (ή και μίσους) του τύπου «εμείς είμαστε το εκλεκτό γένος και όπως ο γέροντας Παΐσιος είχε προβλέψει ο Θεός θα μας σώσει και θα στείλει τον Πούτιν να κατατροπώσει τους Τούρκους», ρητορική που τις περισσότερες φορές βασίζεται σε μια παραληρηματική συνωμοσιολογία, σε τρομολαγνικά συμπεράσματα και που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται από μια εντελώς ανόητη μεταφυσική αντίληψη της ζωής – δείγμα απόλυτης κοινωνικής και ατομικής ηλιθιότητας. Το πιο τρομακτικό είναι πως όλοι αυτοί οι ιστοτόποι που αναπαράγουν αυτού του είδους τον εμετικό λαϊκισμό φαίνεται να τυγχάνουν μεγάλης επισκεψιμότητας, κάτι που υποδηλώνει ότι η ανάγκη αναζήτησης εχθρών εκεί που δεν υπάρχουν (μετανάστες, αναρχικοί, κομμουνιστές κτλ.) έχει ριζώσει σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, κι έτσι οι συνωμοσιολογικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις πάνω στα μείζοντα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην μαζική κουλτούρα.

Τελευταία, μάλιστα, παρατηρείται και μια «περίεργη» στροφή γνωστών ειδησεογραφικών portals (όπως το enikos.gr ή το Newsbomb.gr) προς είτε την άκριτη και αστήρικτη υιοθέτηση ακροδεξιών θέσεων, είτε την υπέρμετρη θετική προβολή του νεοναζιστικού κόμματος. Μέχρι πρότινος, φαινόταν πως οι δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο θα βοηθούσαν ώστε να δημιουργηθούν πολλές εστίες αντιπληροφόρησης, ως απάντηση στην ελεγχόμενη από τα πάνω παρουσίαση και ροή των ειδήσεων, αλλά και στην σχεδόν λογοκριμένη φωνή των περισσότερων έντυπων μέσων. Τελικά, και παρ’ όλη την σοβαρή δουλειά που γίνεται από πολλούς διαχειριστές εναλλακτικών ιστοσελίδων, η φωνή της εξουσίας αντηχεί πλέον δυνατά και στο διαδίκτυο. Με τη δημιουργία εκατοντάδων blogs που ανακατεύουν ειδήσεις για την…νυχτερινή ζωή της x σκυλοποπ τραγουδίστριας, τη νέα πορνοταινία της ψ τηλε-χαζο-περσόνας και την ακροδεξιά παραπολιτική, η κουλτούρα της απόλυτης κενότητας, της θέασης της πολιτικής σαν lifestyle, του ξύλινου λόγου και του ανορθολογισμού, φαίνεται πως κερδίζουν επικίνδυνα έδαφος, απέναντι στον ίδιο το Λόγο.

Η ανάγκη για έγκυρη, στοχευμένη και ουσιαστική Αντιπληροφόρηση προβάλλει επίκαιρη όσο ποτέ, ώστε να αποκρούσουμε, όσο είναι δυνατό, τον καταιγισμό της πληροφορίας που διοχετεύεται από τα πάνω, βρίσκοντας εύπιστο και μη πολιτικοποιημένο ακροατήριο και διαμορφώνοντας, σε ένα βαθμό, συνειδήσεις με τον μανδύα της «αντισυστημικότητας». Βασικός άξονας της Αντιπληροφόρησης ήταν και παραμένει το athens.indymedia, καθώς και μια πλειάδα εξαιρετικών ιστολογίων που συνεχίζουν να προσφέρουν, στη βάση της κριτικής θέασης της πραγματικότητας και της συνεχούς παρουσίασης παρεμβάσεων, δράσεων και προτάσεων των συλλογικών κινημάτων.

Η δική μας πρόταση δεν είναι φυσικά η αντιγραφή της μεθόδου των διαδικτυακών βόθρων που αναπαράγουν σύσσωμοι ψευδείς ειδήσεις ή/και μεταφυσικές εξηγήσεις της πραγματικότητας, δίχως κανένα ηθικό και γνωστικό υπόβαθρο. Βασική μας πρόταση, είναι η δημιουργία ενός δικτύου ιστοσελίδων αντιπληροφόρησης, που θα διαδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτάγματα, συλλογικότητες και τις δράσεις τους, έγκυρη και έγκαιρη κινηματική ενημέρωση και οπτικοακουστικό υλικό για κάθε χρήση. Το δίκτυο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει είτε μέσα από τις δομές του athens.indymedia, είτε από άλλες κινηματικές ηλεκτρονικές δομές που υφίστανται. Βασικό βοηθητικό εργαλείο, μπορεί να αποτελέσει και ένας διαδραστικός ηλεκτρονικός χάρτης, στον οποίο οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες για οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο και αφορά την κάθε τοπική κοινωνία και γειτονιά.

Τέλος, παρά τις όποιες ενστάσεις μας σχετικά με τη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η μαζική συμμετοχή του κόσμου σε αυτά είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε ούτε να αγνοήσουμε, ούτε να σνομπάρουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην Αντιπληροφόρηση, παρά τα όποια ζητήματα εγείρονται σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια τους.

Είναι ώρα ο Λόγος να τσακίσει κόκκαλα….

eagainst.com

Be the first to comment!
 
Leave a reply »