ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΝΗΣΙ ISOLA DEL GIGLIO ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΘΙΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ;

by on 28 July 2020

Το ιταλικό νησί Τζίλιο που βρίσκεται στο Τυρρηνικό Πέλαγος, φαίνεται να είναι άθικτο σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία COVID-19, αν και η ηπειρωτική Ιταλία μετρά περισσότερους από 35.000 θανάτους. Οι επιστήμονες αναζητούν μια εξήγηση.

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, φαίνεται ότι ένα μικρό ιταλικό νησί εξακολουθεί να αντιστέκεται. Όλα αυτά καθώς η χώρα έχει πλέον περισσότερα από 246.000 κρούσματα και πάνω από 35.000 θανάτους.

Στο νησί Τζίλιο ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί σχεδόν κανένα κρούσμα μεταξύ των 800 κατοίκων του, αν και ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί με ταχύτητα αστραπής στις συνθήκες των στενών δρόμων και των πυκνοκατοικημένων σπιτιών όπου οι κάτοικοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, σημειώνει το Associated Press.

Ο μοναδικός γιατρός του νησιού εδώ και 40 χρόνια, ο Αρμάντο Σιαφίνο, μίλησε για την ανησυχία του στο ενδεχόμενο μιας τοπικής επιδημίας.

«Όποτε κάποιος έχει μια συνηθισμένη παιδική ασθένεια, όπως η οστρακιά, η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν όλοι μολύνονται στο Τζίλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Σιαφίνο.

Ενδιαφερόμενη για αυτήν την κατάσταση η Πάολα Μούτι, ερευνητής για τον καρκίνο του μαστού στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου είναι καθηγήτρια επιδημιολογίας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μελέτη για να δει τα πράγματα με περισσότερη λεπτομέρεια.

Τεστ κορονοϊού και αποτελέσματα

Στο νησί στάλθηκαν τεστ ώστε να δουν αν τελικά ο πληθυσμός έχει αντισώματα. Από τους περίπου 800 κατοίκους, οι 723 έκαναν το τεστ εθελοντικά. Αποδείχθηκε τελικά ότι μόνο ένα άτομο είχε αντισώματα.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ερευνήτρια πιστεύει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εκτεθεί επαρκώς στον κορονοϊό ώστε να υπάρξει μια μαζική μόλυνση.

Αυτή η πιθανότητα προβάλλεται επίσης από τον Μάσιμο Αντρεόνι, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών σε νοσοκομείο της Ρώμης, ο οποίος πιστεύει ότι ορισμένοι ασθενείς είναι απλά λιγότερο ικανοί να εξαπλώσουν την ασθένεια. Ωστόσο, οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο δεν είναι σαφείς. Ο ρόλος της τύχης τονίστηκε επίσης από τον Ντάνιελ Άλτμαν, καθηγητή ανοσολογίας στο Λονδίνο.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι λίγο πολύ ασήμαντο, ότι δηλαδή κανείς δεν μολύνθηκε επειδή ευτυχώς υπήρξε μικρή επαφή με μολυσμένο» είπε ο Ντάνιελ Άλτμαν.