ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΤΑΛΑ – ALTER EGO ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ – ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ…

by on 28 Δεκεμβρίου 2013

Η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Financial Services Authority – FSA) επέβαλλε τον Μάρτιο του 2013 πρόστιμο ύψους 6 εκ. στερλινών,  στην τράπεζα EFG Private Bank Ltd.  Τελικά κατέβαλε το ποσό των 4.2 εκατ. Στερλινών (30% έκπτωση). Η υπόθεση στην Ελλάδα έγινε γνωστή από το Lobbystas.gr. H έρευνα έγινε από το 2007 μέχρι το 2011. Η τράπεζα θα βρίσκεται σε επιτήρηση για τα επόμενα 3 χρόνια. Στο σκεπτικό της απόφασης υπάρχουν δυο σημεία φωτιά.

Συγκεκριμένα.

Of particular concern was that 17 of 36 reviewed customer files, opened between December 2007 and January 2011, contained customer due diligence that highlighted significant money laundering risks, but insufficient records of how the bank’s senior management had mitigated those risks.

At the end of 2011 around 400 of EFG’s 3,342 customer accounts were deemed by the firm to present a higher risk of money laundering or reputational risk, and of these 94 were held by politically exposed persons (PEPs).

Οι Άγγλοι λένε ότι τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη έκαναν τα στραβά μάτια και το πλυντήριο ξέπλενε κάργα. Δεν τα ονοματίζουν στην απόφαση τους. Φωτογραφίζουν όμως ανοιχτά τον Περικλή Πεταλά. Το alter ego, η σκιά του Λάτση από την εποχή της Petrola. Από την εποχή του μπάρμπα Γιάννη. Ο Ελβετός υπήκοος γεννηθείς το 1943, γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα της EFG Private Bank Ltd. Στο διοικητικό της συμβούλιο από το 2001. Το πρόσωπο κλειδί στην τράπεζα.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα το 2007, ο άνθρωπος σκιά του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπαστάυρου βρισκόταν κάτω από την σκέπη της EFG International, μαμά της EFG Private Bank Ltd. Μετά την εξαγορά της η CAPITAL MANAGEMENT ADVISORS συνέχισε την λειτουργία της και τις δραστηριότητες της κανονικά, κάτω από την ομπρέλα της EFG International. Ο Παπαστάυρου ήταν Deputy CEO/Legal Counsel στην C.M.ADVISORS LTD, BERMUDA.

Όσο διαρκούσε η έρευνα των Άγγλων ο Παπαστάυρου εργαζόταν στον όμιλο. Αργότερα καθώς έσκασε, όπως έσκασε η περιβόητη λίστα Λαγκαρντ, άλλαξε το δ.σ της C.M.ADVISORS LTD, BERMUDA χωρίς τον Παπαστάυρου.

Όταν λοιπόν οι Άγγλοι λένε ότι «Στο τέλος του 2011 περίπου 400 από 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG κρίθηκαν ότι παρουσιάσουν υψηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, και από αυτά τα 94 διεξήχθησαν από πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ )» δίνουν ανοιχτά έναν από τους 94. Τον Παπαστάυρου. Η έρευνα έχει ξεκινήσει το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2011. Ο Παπαστάυρου όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα ήταν «άμεσα» πολιτικό πρόσωπο.

To be continued

Be the first to comment!
 
Leave a reply »