ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ ΓΚΟΤΣΗΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

by on 7 October 2016

Του Νίκου Πάσχου

Στις 30.09.2016 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος) Ευάγγελος Μυτιληναίος (“ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”) προέβη σε αγορά 61.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας € 253.359,98. Στις 03.10.2016 προέβη σε αγορά 133.091 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας € 567.913,45. Στις 04.10.2016 προέβη σε αγορά 74.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας € 324.793,08

Την Τετάρτη 5/10/2016 η “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”  ενημέρωσε ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της ΕΓΣ της ΔΕΗ που έλαβε χώρα η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (2014 – 2020)….

Τι προκύπτει ;

Η μακροπρόθεσμη συμφωνία της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε» με την ΔΕΗ ανακοινώθηκε στις 5/10/2016 με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε» να αγοράζει χιλιάδες μετοχές λίγα 24ωρα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία.  

Το πρώτο χρηματιστηριακό έγκλημα.

Το αδίκημα της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading)

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι πρόσωπο που είναι κάτοχος εμπιστευτικών πληροφοριών (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος -Εκτελεστικό Μέλος)

Με αυτή του την ιδιότητα προβαίνει πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας σε αγορές χιλιάδων μετοχών.

Κλασική περίπτωση insider trading.

Το δεύτερο χρηματιστηριακό έγκλημα.

Το αδίκημα της χειραγώγησης των χρηματιστηριακών τιμών (market price manipulation)

Η τιμή της μετοχής από την στιγμή που γίνονται οι αγορές χιλιάδων μετοχών από τον κάτοχο εμπιστευτικών πληροφοριών Ευάγγελο Μυτιληναίο έως και την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας παρουσιάζει μεγάλη άνοδο.

Γιατί θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος σε Φυλακές υψίστης ασφαλείας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Για τους παραβάτες κατόχους εμπιστευτικών πληροφοριών προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και έως πέντε ετών  

Παράλληλα με την ποινική δίωξη, τη δυνατότητα επιβολής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτεύουσας αρχής προστίμων ύψους μέχρι 3.000.000 ευρώ ή ύψους ίσου προς το πενταπλάσιο του οφέλους που απεκόμισε ο εκμεταλλευόμενος τις εμπιστευτικές πληροφορίες.  

Όμως !

Επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα ετών στον χρηματιστηριακό παραβάτη που πράττει κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αποκομίζει όφελος που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Και στην προκειμένη αυτό έχει συμβεί. Δλδ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει «καταδικαστική» απόφαση στο μητρώο του.  

Γιατί θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος σε Φυλακές υψίστης ασφαλείας ο πρόεδρος της Ε.Κ. Χαράλαμπος Γκότσης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτεύουσα αρχή όχι μονο δεν προέβει στην υποβολή έγκλησης αλλά καλύπτει τα χρηματιστηριακά εγκλήματα του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Απιστία με δόλο και ενδεχόμενα ωφελη ακόμα και σύσταση συμμορίας.  

Και τα δυο πρόσωπα μπορούν να διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα όσο είναι ελεύθερα και δεν προφυλακίζονται.

Συνεχίζεται…