ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΤ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ…

by on 20 Μαΐου 2015

Του Νίκου Πάσχου

Πρόκειται περί τσίρκου. Και μάλιστα αυτά με τους τουρκόγυφτους που κάνουν βόλτες στα βαλκάνια. Χρηματοδοτεί το ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όταν οι βασικοί τους μέτοχοι, είναι δισεκατομμυριούχοι, το λιγότερο ! Ταυτόχρονα ασκεί πολιτική μέσω του πρόγραμματος ποσοτικής χαλάρωσης που καταλήγει πάλι στο τραπεζικό σύστημα και έμμεσα και πάλι στα λαμόγια του ελληνικού και κυπριακού τραπεζικού συστήματος !

Ας το δούμε πρακτικά για να το καταλάβουμε και να το κατανοήσουμε. Ξεκινάμε από Κύπρο.

USB Bank Plc. Οι µετοχές της Τράπεζας εισήχθηκαν στο ΧΑΚ στις 29 Μαρτίου 1996. Είναι θυγατρική εταιρεία της BLC Bank SAL. Η µητρική τράπεζα BLC Bank SAL ελέγχεται µε τη σειρά της από την τράπεζα Fransabank η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στη Γαλλία, στην Αλγερία, στη Συρία, στη Λευκορωσία και στο Σουδάν.

Η BLC Bank SAL ιδρύθηκε στις αρχές του 1950 στη Βηρυτό. Πέρασε από κρατικοποίηση, μετά στο κράτος του Qatar μέχρι το 2008 όπου κύριος μέτοχος είναι ο  Maurice Sehnaoui. Παλιός υπουργός με μια 30 χρονη πορεία στο Λιβανέζικο τραπεζικό σύστημα εν καιρώ ειρήνης και πολέμου.

Με τη σειρά της η Fransabank είναι η αρχαιότερη τράπεζα στο Λίβανο. Από το 1921. Γάλλοι, Γερμανοί και Κουβετιανοι στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η Κυπριακή κατά τα άλλα USB Bank Plc, έχει τις ακόλουθες θυγατρικές. Imagetech Limited, Averrhoa Limited, Rowington Ventures Ltd, Serenoa Ltd, Shortia Ltd, Sabatia Ltd, Lardonia Ltd, Olcinia Holdings Ltd, Osperus Holdings Ltd, Perequito Holdings Ltd, Kantadia Ventures Ltd, Bequelia Ventures Ltd και Crantenia Ventures Ltd, Delaway Ltd, Dusanic Holdings Ltd, Perekin Holdings Ltd, Macerio Ltd, Azulito Ventures Ltd. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκατοντάδες εταιρίες, που είναι παντρεμένες, επάνω σε αυτές τις θυγατρικές – Holding.

EFSF/EMΣ λειτουργούν (υποτίθεται) για την χρηµατοδοτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Επίσης το EFSF και το ΕΜΣ θα µπορούν να αγοράζουν οµόλογα από την δευτερογενή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συµφώνησε να διεκπεραιώνει για λογαριασµό του EFSF/ΕΜΣ πράξεις της αγοράς αποτελεσµατικά και αποδοτικά !!!  Η καθαρή χρηµατοδότηση της Τράπεζας από την ΕΚΤ ανέρχεται σε εκατομμύρια !!!

Αυτά τα εκατομμύρια για την μικρή κυπριακή τράπεζα, τα διαχειρίζονται άμεσα και έμμεσα οι πλουσιότεροι Λιβανέζοι του κόσμου και όχι μόνον ! Εκατοντάδες holding σχήματα τραπεζικά μεταξύ Κύπρου, Βυρηττού Jersey κ.τ.λ.

Ποια η σχέση της…. ευρωζώνης με την Βυρηττό ρε μπαγλαμάδες;

Συνεχίζεται…

Be the first to comment!
 
Leave a reply »