ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ…

by on 30 March 2017

Εκτροπή της Τουρκίας προς την απολυταρχία βλέπει ο ανώτατος διοικητής του NATO στην Ευρώπη

Ανάμεσα στους πιθανούς προορισμούς για μετεγκατάσταση των γερμανικών στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ βρίσκεται η αεροπορική βάση στην Πάφο και στο Ακρωτήρι, η Ιορδανία και το Κουβέιτ

Στο προσκήνιο επανέρχονται εκ νέου οι φήμες που θέλουν τη Γερμανία να αναζητεί πλέον χώρο για μεταφορά των στρατευμάτων της από την Τουρκία και συγκεκριμένα από τη στρατιωτική βάση του Iντσιρλίκ. Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει πως η γερμανική Κυβέρνηση εποφθαλμιά οκτώ εναλλακτικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τρεις βρίσκονται σε Κουβέιτ και Ιορδανία, ενώ δυο στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο και το Ακρωτήρι.

«Από την εξέταση των εναλλακτικών τόπων για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ διαπιστώθηκε ότι, από στρατιωτική άποψη, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και η Κύπρος ήταν διαθέσιμες», αναφέρει η «Die Welt», παραπέμποντας σε κυβερνητική τοποθέτηση.

Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», τα νεότερα για τους σχεδιασμούς της γερμανικής Κυβέρνησης ήρθαν ως απάντηση σε σχετικό αίτημα του Αριστερού Κόμματος της χώρας, καθώς και τεσσάρων πολιτικών από την κοινοβουλευτική ομάδα που εκπροσωπεί η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας.

Δεν έγιναν ακόμα συζητήσεις

Οι εναλλακτικές τοποθεσίες, πάντως, έχουν ήδη τύχει επίσκεψης «στο πλαίσιο της στρατιωτικής έρευνας για διερεύνηση της καταλληλόλητάς τους», ανέφερε σε απάντησή της η γερμανική Κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής «δεν έχουν γίνει συζητήσεις (με τις συγκεκριμένες χώρες) για την πιθανή μετεγκατάσταση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Deutche Welle», οι πολιτικοί της Αριστεράς αντέδρασαν έντονα στη σχετική αποκάλυψη, επικρίνοντας την Κυβέρνηση Μέρκελ για το ότι δεν έχει πράξει αρκετά για τη μετακίνηση των στρατιωτών της Μπούντεσβερ (Γερμανική Άμυνα), εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Ο αντιπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού Αριστερού Κόμματος Jan van Aken, δήλωσε στη «Die Welt» πως «Αν η γερμανική Κυβέρνηση δεν είχε ακόμη συνομιλίες με τις άλλες χώρες που είναι πιθανοί προορισμοί, τότε δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ».

Παλιά σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δημοσιεύματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κατά το παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2016 η αμερικανική «Wall Street Journal» σε άρθρο που έφερε τον τίτλο «Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο σύμμαχο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες, της οποίας οι αεροπορικές βάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Θα ήταν συνετό για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα σχέδιο απόσυρσης των δυνάμεών τους έξω από την Τουρκία, και να προβούν σε ρυθμίσεις για αξιοποίηση των αεροπορικών βάσεων (airstrips) στην Κύπρο, την Ιορδανία και την κουρδική περιοχή του Ιράκ, για παράδειγμα», έγραφαν οι διεθνούς φήμης αναλυτές Steven Cook και Μιchael Koplow

Γερμανο-τουρκικά σημεία έντασης;

Η απάντηση πάντως της γερμανικής Κυβέρνησης στην αντιπολίτευση προκύπτει σε μια περίοδο, όπου η ένταση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας συνεχίζει να σιγοβράζει. Οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ αντάλλαξαν βαριές κουβέντες με αφορμή την απόφαση των γερμανικών Αρχών για ακύρωση των προγραμματισμένων εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας σχετικά με το επερχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα.

Κατάσκοποι ιμάμηδες

Πρόσφατα, μάλιστα, οι γερμανικές Αρχές κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι διενεργεί κατασκοπία εις βάρος Τούρκων υπηκόων και οργανισμών στη Γερμανία, με γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για εμπλεκόμενους ιμάμηδες της μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib στο δίκτυο παρακολούθησης. Οι σχετικές πληροφορίες προκύπτουν από μία συντονισμένη έρευνα τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», καθώς και των τηλεοπτικών σταθμών «WDR» και «NDR».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα δίκτυο που έχει αναλάβει να «φακελώσει» τους Τούρκους που δεν είναι αρεστοί στην Άγκυρα και ιδιαίτερα τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. «Κατασκοπεύουν Τούρκους στη Γερμανία», επιγράφεται σε ρεπορτάζ της «Suddeutsche Zeitung».

H λίστα της MIT

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ επέδωσε στον Γερμανό ομόλογό του, κατά την πρόσφατη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια», που έγινε στη βαυαρική πρωτεύουσα, μία λίστα με εκατοντάδες ονόματα «υπόπτων» Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία. Η λίστα περιλαμβάνει διευθύνσεις, αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και φωτογραφίες.

Ενδεχομένως ο επικεφαλής της ΜΙΤ να ήλπιζε ότι οι γερμανικές Αρχές θα εντοπίσουν τα συγκεκριμένα άτομα και θα τα εκδώσουν στην Τουρκία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών επέδωσε τη λίστα στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, στην υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος, στην εγκληματολογική υπηρεσία και στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας

Όπως επισημαίνει η «Deutche Welle», υπό το φως αυτών των γεγονότων, οι πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν ανανεώσει το αίτημά τους για την απομάκρυνση των στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη Tornado που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ υπήρξε ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών επήλθε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναγνωρίζοντάς την ως «γενοκτονία». Αντιδρώντας στο ψήφισμα αυτό, η Άγκυρα απαγόρευσε τότε την είσοδο Γερμανών πολιτικών στη στρατιωτική βάση κατά την επίσκεψή τους εκεί στις 5 του Οκτώβρη του 2016. Η Γερμανία διατηρεί μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην Τουρκία στο Ικόνιο, περίπου 350 χιλιόμετρα δυτικά του Ιντσιρλίκ.

Επιφυλακτικό το NATO

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη (Saceur), δήλωσε στο Αμερικάνικο Κογκρέσο ότι θεωρεί ότι η Τουρκία διολισθαίνει στον απολυταρχισμό.

«Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει μια κάποια ανησυχία, με δεδομένη την εκτροπή προς την απολυταρχία», τόνισε ο Σκαπαρότι στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Σκαπαρότι επεσήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και οι δύο χώρες συνεργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Συρία του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. «Συνεργαζόμαστε καλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά διατηρώ τις ανησυχίες μου», κατέληξε.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σε γενικό πλαίσιο, διαφαίνεται πως παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν για κλείδωμα της νίκης στο επερχόμενο δημοψήφισμα, με κορύφωση της όξυνσης και των σχέσεων με την Ε.Ε, οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, εμφανίζουν επικράτηση του «όχι».

Όπως αναφέρει το Al Monitor, μεταξύ 20 δημοσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στη γείτονα από τα μέσα Ιανουαρίου, οι 12 προβλέπουν επικράτηση του «Όχι» και οι 8 του «Ναι». Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να παίξουν οι «αναποφάσιστοι», όπως δήλωσε στη «Hurriyet Daily News», ο επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας Konda, Μπεκίρ Αγιρντίρ: Ενα 15%-17% δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσει, ενώ ένα 3-5% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, CHP και HDP, σύμφωνα με το Al Monitor, έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στην κατεύθυνση του «όχι». Αντίθετα, το ΑΚΡ του Ερντογάν δεν παρουσιάζει αντίστοιχη συσπείρωση στο «Ναι», σε ό,τι αφορά στην εκλογική του βάση, έχει όμως καταφέρει να μειώσει, κατά πολύ, την ψαλίδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Gezici Research, τον περασμένο Ιανουάριο, το «όχι» αποσπούσε ένα 58%, έναντι 42% που συμπλήρωνε το «ναι». Οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο «Όχι», με ποσοστό 51%. Η μείωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-27 ετών, σε ποσοστό 45%, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες.

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ – Η Σημερινή