ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑ 55 ΔΙΣ ΧΡΕΟΣ; (upd)

by on 10 February 2015

Συγκαλείται αύριο 11 Φεβρουαρίου ένα ακόμα Eurogroup με θέμα και πάλι την σωτηρία των ελληνικών τραπεζών.Η ιδιαιτερότητα του είναι, πως την ίδια ώρα χιλιάδες έλληνες θα φωνάζουν στις πλατείες συνθήματα όπως ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ κλπ., χωρίς όμως κανείς να τους έχει ενημερώσει πως αυτό που θα αποφασιστεί αύριο, είναι οι όροι που άλλα 55 δις ευρώ χρέος των τραπεζών, θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Την Τσικνοπέμπτη θα καούν τα κάρβουνα με τους έλληνες να γιορτάζουν γιατί επιτέλους θα έχει φύγει η τρόικα και ότι θα τελειώσει η λιτότητα…Βέβαια υπάρχει μία μικρή πιθανότητα, να παίξει ο Βαρουφάκης το «chicken game» χωρίς να στρίψει το τιμόνι και να τινάξει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα.

Χτες η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση πέντε ελληνικών τραπεζών, τις τέσσερεις συστημικές και την ATTICA.

Επίσης ο Vice President Δραγασάκης συνάντησε εκπροσώπους και των πέντε παραπάνω τραπεζών.

Αυτό που διέρρευσε στον τύπο είναι πως ο Δραγασάκης ζήτησε να μην δίνουν άλλα δάνεια οι τράπεζες στα ΜΜΕ.

Αυτό βέβαια που συζητήθηκε είναι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου 54.918.700.000€ για τις πέντε αυτές τράπεζες και η απαίτηση της ΕΚΤ, το ποσό αυτό να μεταφερθεί στον ELA λόγω του τελεσιγράφου της 4ης Φεβρουαρίου.

Ο Δραγασάκης έχει την δυνατότητα άμεσα στην στείλει στην φυλακή τις διοικήσεις 3 τραπεζών που εξέδωσαν ομόλογα αξίας 5.184.500.000€, δύο και τρεις ημέρες πριν τις εκλογές χωρίς τις νόμιμες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Αντ΄αυτού κάθεται και συζητά μαζί τους, ίσως πράττοντας σοφά, περιμένοντας να περάσει η μπόρα. Μέσω του νέου υπουργού Διαφάνειας κ. Νικολούδη έχει πλήρη γνώση για τα τεκταινόμενα στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση αν προσέλθει η νέα κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα της ανθρωπιστικής κρίσης ή ότι έχουμε ένα πολύ ωραίο σχέδιο, ούτε ένα χαμόγελο δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν από την πλευρά των Γερμανών.

Αν ο Βαρουφάκης θέλει να διαπραγματευτεί πραγματικά, θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα.

ΕΚΤ και τραπεζίτες εδώ και καιρό έχουν στήσει μία παγίδα στην νέα κυβέρνηση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικούς όρους.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤ

Είναι περίεργο πως όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου ασχολούνται με τα πουκάμισα του Βαρουφάκη, ψάχνουν το ιστορικό του και μάθανε μέχρι και το όνομα του παπά που τον βάφτισε. Όλα αυτά γίνονται γιατί ο Βαρουφάκης γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει με την «Πτωχοτραπεζοκρατία της Ελλάδας» (δικό του όρος) καθώς και για όλα όσα έχουν νομοθετηθεί προς όφελος των τραπεζιτών, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος.

Σε κείμενο του, στο protagon στις 12-5-2014 (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=33858)

με τίτλο «το κρυφό χρέος των τραπεζών» των 41 δις (σήμερα είναι 55 δις) αναφέρει τα παρακάτω:

Όλοι γνωρίζουμε πως το 2013 το δημόσιο δανείστηκε €41 δισ. εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης «ανακεφαλαιοποίησης». Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι, την ίδια περίοδο, οι τράπεζες έλαβαν άλλα €41 δισ. ελέω του Έλληνα φορολογούμενου.

 • Χωρίς την έγκριση της Βουλής.
 • Χωρίς τον παραμικρό δημόσιο διάλογο.
 • Με εγγύηση του ελληνικού κράτους (και κατ’ επέκταση από τους ευρωπαίους εταίρους μας, στον βαθμό που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο), ερήμην του Έλληνα, του Γερμανού, γενικότερα του Ευρωπαίου πολίτη.

Πώς κατάφεραν οι τράπεζες να λάβουν αυτά τα επιπλέον €41 δισ.; Ως εξής:

Η Τράπεζα Χ δάνειζε τον… εαυτό της. Με άλλα λόγια, εξέδιδε ιδιωτικά ομόλογα που δεν είχε ποτέ σκοπό να πουλήσει σε επενδυτές. Γιατί να εκδώσει τέτοια ομόλογα-φαντάσματα; Ο λόγος ήταν: Ώστε να καταθέσει αυτά τα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως εχέγγυα με αντάλλαγμα δανεικό χρήμα. Βεβαίως η ΕΚΤ δεν είχε δικαίωμα να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο, καθώς αποδοχή τους θα παραβίαζε τόσο τη λογική όσο και το καταστατικό της ΕΚΤ – θα ήταν σαν η ΕΚΤ να δάνειζε στην Τράπεζα Χ και, ταυτόχρονα, να αποδεχόταν το δάνειο το ίδιο ως… εχέγγυο. Για να νομιμοποιηθεί η ΕΚΤ να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυα, η Τράπεζα Χ πέρναγε πρώτα από την Πλατεία Συντάγματος και ζητούσε από το Υπουργείο Οικονομικών να τα εγγυηθεί. Με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σταμπαρισμένη στα ομόλογα-φαντάσματα, η Τράπεζα Χ τα πήγαινε στην ΕΚΤ, τα κατέθετε, και λάμβανε το δανεικό χρήμα. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ δεχόταν τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο για τον απλό λόγο ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι, εν πλήρη αγνοία τους, τα είχαν εγγυηθεί, καθιστώντας τα «εχέγγυα».

Πόσο διαδεδομένη ήταν η πιο πάνω πρακτική; Από το 2009, αφού ξέσπασε η παγκόσμια τραπεζική κρίση, το ελληνικό δημόσιο συνεχώς εγγυάται ομόλογα των τραπεζών για να τις διευκολύνει. Αυτό ήταν κατανοητό όταν οι τράπεζες κινδύνευαν να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήταν μια πρακτική που μάλιστα συζητήθηκε ευρέως, και στη Βουλή. (*) Όμως, το 2013, το κράτος έδωσε, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, €41 δισ. τα οποία δανειστήκαμε από το EFSF. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι, την ίδια ακριβώς εποχή, σαν να μην είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, ο φορολογούμενος φορτώθηκε άλλα €41 δισ. μέσω της παραπάνω μεθόδου. Η τελευταία τέτοια «συναλλαγή» για την οποία έχω στοιχεία αφορά την έκδοση ετήσιου ομόλογου-φαντάσματος από την Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 6η Φεβρουαρίου 2014 με το αστρονομικό επιτόκιο 12% πάνω του Euribor. (Για περισσότερα επ’ αυτού, βλ. Ερώτηση 4 πιο κάτω). Συνολικά, τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, δείχνουν πως μόνο το 2013, κι έως και τον Φεβρουάριο του 2014, όλες οι ελληνικές τράπεζες μαζί δανείστηκαν (με τον τρόπο που περιέγραψε η προηγούμενη παράγραφος) €41 δισ. 90 εκ., τα οποία εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο αυξάνοντας έτσι κατά 22% του ΑΕΠ τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου. (Για το αν θα έπρεπε να καταγραφτούν επισήμως αυτά τα ποσά στο δημόσιο χρέος, βλ. Ερώτηση 3 πιο κάτω).

Τρία πράγματα έχουν αναμφισβήτητη σημασία ως προς τα πιο πάνω (δείτε κι αυτό το άρθρο των New York Times σχετικά):

 1. Η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών το 2013/4 από το ελληνικό δημόσιο είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης που έχει εγκριθεί από τη Βουλή και για την οποία έχει πληροφορηθεί ο πολίτης. Για την ακρίβεια, ανέρχεται στα €82 δισ. – απαρτιζόμενη (α) από την επίσημη και ανακοινωθείσα «ανακεφαλαιοποίηση» τάξης €41 δισ. μέσω EFSF (και του εγχώριου παραρτήματός τους το οποίο γνωρίζουμε ως Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και (β) από την κρυφή δανειοδότηση τάξης €41 δισ. και πάλι με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου αλλά αυτή τη φορά μέσω της ΕΚΤ (και όχι του EFSF).
 2. Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το Κρυφό Πακέτο των €41 δισ., παρά το γεγονός ότι βαραίνει τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου που ο Ευρωπαίος πολίτης θα κληθεί να υποστηρίξει αποδεχόμενος κούρεμα του χρέους μας το οποίο (όπως και να το ονομάσουν) είναι αναπόφευκτο.
 3. Σε μια Ανοικτή Κοινωνία, όταν οι πολίτες αναλαμβάνουν χρέη ιδιωτών, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορούνται για αυτό. Σε μια Δημοκρατία, οι κυβερνώντες έχουν νομική και ηθική υποχρέωση, σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο να πληροφορούν τους πολίτες αλλά και να ζητούν την έγκριση των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. Στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται, αυτές οι αρχές των Ανοικτών και Δημοκρατικών Κοινωνιών έχουν θυσιαστεί στον βωμό του εκτρώματος που ονομάζω Πτωχοτραπεζοκρατία.

Το γεγονός ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συζητηθεί πριν τις Ευρωεκλογές αποτυπώνει γλαφυρά τη σταδιακή, αλλά συνεπή, απαξίωση της έννοιας της δημοκρατίας στην Ευρώπη μας. Είναι μετά να απορεί κανείς που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πάψει να εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Ερωτοαπαντήσεις

Ερώτηση 1η: Η κυβέρνηση θα πει ότι χωρίς αυτές τις επιπλέον εγγυήσεις, οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν. Ότι τις έδωσε, όπως έκανε το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012 για να μη σταματήσουν να λειτουργούν τα ΑΤΜ και να συνεχίσουν οι καταθέτες να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Δεν ήταν λοιπόν σωστό να δοθούν αυτές οι εγγυήσεις;

Απάντηση: Έστω ότι έτσι είναι. Με ποιο δικαίωμα όμως δόθηκαν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου επιπλέον των €41 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης χωρίς την έγκριση της Βουλής και χωρίς να πληροφορούνται οι πολίτες; Με ποιο δικαίωμα αποφάσισαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου π.χ. της Eurobank χωρίς οι βουλευτές να γνωρίζουν για αυτές τις νέες υποχρεώσεις του δημοσίου; Αν πράγματι οι τράπεζες είναι σε τόσο δύσκολη θέση, που για να μην κλείσουν τα ΑΤΜ χρειάζονται εντός ενός μόλις έτους ένα δεύτερο πακέτο €41 δισ., προς τι οι εκκωφαντικές θριαμβολογίες για την υπέρβαση της τραπεζικής κρίσης; Τέλος, αν η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι τράπεζες αδυνατούν να ορθοποδήσουν χωρίς κι άλλες τεράστιες κρατικές ενισχύσεις, προς τι η βιασύνη να μειωθεί το ποσοστό ιδιοκτησίας του δημοσίου (όπως έγινε π.χ. με τη Eurobank);

Ερώτηση 2η: Τι θα γίνει με αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί η ΕΚΤ που σήμερα τα κρατά ως.εχέγγυα;

Απάντηση: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει ήδη δηλώσει ότι τέτοια σαθρά εχέγγυα (ομόλογα-φαντάσματα όπως τα αποκαλώ) θα σταματήσει να τα δέχεται από τον Μάρτιο του 2015. Ό,τι και να λέει όμως η ΕΚΤ, τον Μάρτιο του 2015 θα αναγκαστεί: Είτε (Α) να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να της επιστρέψουν δάνεια άνω των €30 δισ. (κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν, με αποτέλεσμα να πρέπει το ελληνικό δημόσιο να βρει €30 δισ. για να τα δώσει την ΕΚΤ!), είτε (Β) να πει ότι εκείνη μεν δεν δέχεται άλλα τέτοια ομόλογα-φαντάσματα αλλά ότι θα κάνει τα στραβά μάτια αν οι ελληνικές τράπεζες εκδώσουν νέα ομόλογα-φαντάσματα και τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (με αντάλλαγμα ρευστό), η οποία θα τα αποδεχθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου ELA. Έτσι όμως οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν νέα ομόλογα-φαντάσματα μεγαλύτερης αξίας από τα προηγούμενα (καθώς οι τόκοι του ELA είναι πάντα μεγαλύτεροι εκείνων της ΕΚΤ) πάλι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση των υποχρεώσεων του κράτους – δηλαδή, η αύξηση του δημόσιου χρέους.

Ερώτηση 3η: Γιατί δεν προσμετρώνται επισήμως τα €41 αυτά δισ. στο δημόσιο χρέος;

Απάντηση: Θα έπρεπε. Δεν τα καταγράφουν όμως γιατί η είδηση ότι το δημόσιο χρέος έφτασε ξάφνου στο 200% του ΑΕΠ δεν είναι ιδιαίτερα… εύηχη. Για αυτό αφήνουν τα €41 νέων υποχρεώσεων εκτός, επικαλούμενοι τον όρο «ενδεχόμενη υποχρέωση» (contingent liability) ο οποίος τους επιτρέπει να ισχυρίζονται ότι δεν είναι σίγουρο πως το κράτος θα πρέπει να πληρώσει αυτά τα ποσά. Αυτή η δικαιολογία δεν είναι παρά αυτό: μια (μη πειστική) δικαιολογία. Παραδείγματος χάριν, η Eurostat επέμεινε (και πέτυχε) τα ομόλογα του ΟΣΕ που εγγυήθηκε στο παρελθόν το δημόσιο να προστεθούν στο δημόσιο χρέος. Κάποιοι θα πουν ότι ο ΟΣΕ είναι δημόσιος οργανισμός – και, μάλιστα, ζημιογόνος. Σωστά. Όμως, και στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (που δεν είναι μέρος του δημόσιου τομέα) η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Eurostat επέμειναν (ορθώς) να προστεθούν στο δημόσιο χρέος τα €41 δισ. που δανείστηκε το κράτος υπέρ τους το 2013. Το ότι κάποια (ας ελπίσουμε πολλά) από αυτά τα €41 δισ. το κράτος θα τα πάρει πίσω στο μέλλον (πουλώντας τις μετοχές που έλαβε ως αντάλλαγμα) δεν αναιρεί την υποχρέωση του κράτους να καταγράψει και τα €41 δισ. της επίσημης ανακεφαλαιοποίησης στο δημόσιο χρέος την ώρα που τα δανείστηκε ή εγγυήθηκε. Όπερ μεθερμηνευόμενο, τα €41 δισ. του Κρυφού Πακέτου (που είναι το θέμα του παρόντος άρθρου) έπρεπε να προστεθούν και αυτά στο δημόσιο χρέος. Σε τελική όμως ανάλυση, και ανεξάρτητα του αν θα καταγραφούν επισήμως ή όχι στο δημόσιο χρέος αυτά τα €41 δισ., η ουσία είναι ότι ήδη αποτελούν υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη.

Ερώτηση 4η: Τι σημαίνουν τα επιτόκια αυτών των ομολόγων-φαντασμάτων και γιατί αυξάνονται την ώρα που τα επίσημα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου και των τραπεζών μειώνονται;

Απάντηση: Από τη σκοπιά της λογικής, τα επιτόκια αυτά [βλ. τον πίνακα της υποσημείωσης (*)] είναι άνευ σημασίας καθώς αφορούν ομόλογα-φαντάσματα. Όταν δανείζεις τον εαυτό σου, τι σημασία έχει τι επιτόκιο «σε» χρεώνεις; Μπορείτε κάλλιστα να δανείσετε στον εαυτό σας οποιοδήποτε ποσό με επιτόκιο 100% και, σε ένα χρόνο, να κουρέψετε όλο αυτό το χρέος προς τον εαυτό σας χωρίς καμία επίπτωση. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα κατατίθενται στην ΕΚΤ ως εχέγγυα με αντάλλαγμα ρευστότητα και κρατικές εγγυήσεις; Π.χ. έστω ότι η Τράπεζα Χ εκδίδει ετήσιο ομόλογο €1 δισ. με εικονικό επιτόκιο 10% και το καταθέτει στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα δάνειο €700 εκατομμυρίων προς επιτόκιο 0,25% (εδώ υποθέτω ότι η ΕΚΤ δίνει δάνεια το πολύ ίσα με το 70% της ονομαστικής «αξίας» του εχέγγυου.) Σε ένα χρόνο η Τράπεζα Χ θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΚΤ €701 εκατομμύρια 750 χιλιάδες ώστε να πάρει πίσω το ομόλογο του €1 δισ. Όταν, και εφόσον, το πάρει πίσω θα το σκίσει και θα πετάξει τα κομματάκια του στα σκουπίδια – οπότε το επιτόκιο του 10% του ομολόγου-φαντάσματος δεν θα έχει καμία σημασία (καθώς τους τόκους των €100 εκατομμυρίων θα τους χρωστά στον εαυτό της!). Αν τώρα δεν έχει να δώσει στην ΕΚΤ €701 εκατομμύρια 750 χιλιάδες σε έναν χρόνο, τρία τινά μπορεί να συμβούν:

(1) Να επιτρέψει η ΕΚΤ στην Τράπεζα Χ να εκδώσει ένα νέο ομόλογο €1,01 δισ., το οποίο θα εγγυηθεί και πάλι το δημόσιο, να το καταθέσει στην ΕΚΤ ως εχέγγυο λαμβάνοντας νέο δάνειο από την ΕΚΤ των €701 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων (70% της ονομαστικής αξίας του νέου ομόλογου), να χρησιμοποιήσει αυτό το νέο δάνειο ώστε να αποπληρώσει το προηγούμενο δάνειο της ΕΚΤ προς την Τράπεζα Χ (μαζί με τον τόκο ύψους 0,25%) και, τέλος, η Τράπεζα Χ να πάρει πίσω από την ΕΚΤ το αρχικό ομόλογο του €1 δισ. για να το σκίσει.

(2) Να δώσει το κράτος στην ΕΚΤ τα €701 εκατομμύρια 750 χιλιάδες που χρωστά στην ΕΚΤ η Τράπεζα Χ, η Τράπεζα Χ να πάρει πίσω από την ΕΚΤ το αρχικό ομόλογο και να το σκίσει. (Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου που ακόμα και η κυβέρνηση Σαμαρά θα διστάσει να καταθέσει.)

(3) Να φαλιρίσει η Τράπεζα Χ και, παράλληλα, να μην μπορέσει (ή να μη θελήσει) το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στην ΕΚΤ τα €701 εκατομμύρια 750 χιλιάδες που η τελευταία έχει λαμβάνειν. Τότε, το αρχικό ομόλογο της Τράπεζας Χ θα μείνει στην ΕΚΤ, θα ωριμάσει (με τα €100 εκατομμύρια τόκων να προστίθενται στην ονομαστική του αξία) και, καθώς το χρέος αυτό έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους, θα δίνει στην ΕΚΤ το δικαίωμα να απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο €1,1 δισ.

Ας έρθουμε τώρα στο Μέγα Παράδοξο με τα επιτόκια των ομολόγων-φαντασμάτων: Το 2010, την εποχή που οι αγορές άκουγαν «Ελλάδα» και «ελληνικές τράπεζες» και πάθαιναν εγκεφαλικό, οι ελληνικές τράπεζες εξέδιδαν τέτοια ομόλογα-φαντάσματα με επιτόκια κατά μέσον όρο 5,8%. Το 2011, όταν τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, και τα spreads του δημοσίου έφτασαν το 30%, το επιτόκιο αυτό αυξήθηκε στο 12,45%. Το 2013 όμως, καθώς και στους πρώτους μήνες του 2014, τα spreads του δημοσίου έχουν πέσει πολύ και οι τράπεζες υποτίθεται ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν «επιτυχώς». Τότε γιατί οι τράπεζες ορίζουν επιτόκια του 12,6% (λίγο μεγαλύτερα του 2011) για τα νέα ομόλογα-φαντάσματα των €41 δισ. που μόλις εξέδωσαν; Ο συνάδελφος Mitu Gulati του Πανεπιστημίου του Duke (βλ. το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του εδώ) οσμίζεται «πολιτική ανάμειξη» όταν παρατηρεί την ανοδική πορεία των επιτοκίων των ομολόγων-φαντασμάτων (στο «γελοίο», όπως το χαρακτηρίζει +13%) σε μια περίοδο που, γενικά, τα επιτόκια δανεισμού μειώνονται. Η δική μου ερμηνεία είναι πιο απλή και σχετίζεται με το σενάριο (3) της προηγούμενης παραγράφου: Όσο μεγαλύτερο το επιτόκιο των ομολόγων-φαντασμάτων, τόσο μεγαλύτερο τo ποσό που δικαιούται, νομίμως, να διεκδικήσει η ΕΚΤ από το ελληνικό δημόσιο στην τραγική περίπτωση που και η τράπεζα-εκδότης των ομολόγων-φαντασμάτων και το ελληνικό δημόσιο αδυνατούν ή αρνούνται να αποπληρώσουν την ΕΚΤ. Έτσι, τα «γελοιωδώς» υψηλά επιτόκια των ομολόγων-φαντασμάτων που παρατηρούμε τις μέρες αυτές έχουν το απλό ρόλο του να κάμπτουν τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ στο να δέχεται ως εχέγγυα αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα αυξάνοντας τα ποσά που μπορεί, νόμιμα, να διεκδικήσει από μια λιγότερο ενδοτική ελληνική κυβέρνηση.

Ερώτημα 5ο: Τι θα έπρεπε να έχει γίνει αντί αυτού που γίνεται; Καλή η κριτική αλλά στην πράξη τι προτείνεις εσύ;

Απάντηση: «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν την ώρα που εξευρωπαΐζονται περνώντας στην ιδιοκτησία του ESM και την εποπτεία της ΕΚΤ, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών», έγραφα εδώ στο protagon τον Απρίλιο του 2013. Τώρα και αφελληνίστηκαν, περνώντας σε αρπακτικά ξένα funds (διατηρώντας στο ακέραιο τη σχέση διαπλοκής τους με το πολιτικό και μιντιακό καθεστώς), και συνεχίζουν να βαραίνουν όλο και περισσότερο το χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο. Όσον αφορά το π’ως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενταχθεί σε μια συνολική, ορθολογική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης, δείτε την Πολιτική 1 σε αυτό το άρθρο-πρόταση.

(*) Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες με εγγυήσεις του δημοσίου μετά το ξέσπασμα της Κρίσης του 2008. Όπως φαίνεται, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους που πλήρωσε ο Έλλην φορολογούμενος με 41 δισ. κατά το 2013 (δανειζόμενος από το EFSF για να τα δώσει στις τράπεζες), οι τράπεζες εξέδωσαν άλλα 41δισ. 90 εκ., με την εγγύηση του φορολογούμενου. Αν η ανακεφαλαιοποίηση ήταν όσο πετυχημένη μάς λέει η κυβέρνηση ότι ήταν, γιατί χρειάστηκαν αυτά τα επιπλέον δισ.; Και γιατί το «επιτόκιο» που έδιναν στον εαυτό τους το 2013, ακόμα και τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι το 2011, όταν ο τράπεζες ήταν (υποτίθεται) σε πολύ χειρότερη κατάσταση από σήμερα;

Ετος  Ομόλογα (δισ. ευρώ)    «Επιτόκιο»

2009 46     2.58%

2010 33.4  5.81%

2011 40.2  12.45%

2012 16.3  13.21%

2013-14     41.9  12.6%

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Ποια είναι όμως η διάρθρωση αυτού του κρυφού χρέους;

Υπάρχουν σήμερα 24 ομόλογα, 5 ελληνικών τραπεζών με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 54.918.700.000€ και ημερομηνία λήξης από 27-2-2015 έως 26-7-2016. Τα ομόλογα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, στον οποίον περιλαμβάνονται εκτός από των τον κωδικό του ομολόγου, η εκδότρια τράπεζα, η ημερομηνία έκδοσης και λήψης, η διάρκεια του ομολόγου σε μήνες καθώς και το συνολικό ποσό.

ISIN_CODE ISSUER_NAME    DATE_ISSU DATE_MATURITY MONTHS    AMOUNT(€)

XS1004886807    Alpha Bank, S.A. 18/12/2013 27/2/2015  15     3.609.600.000

XS1029217715    Piraeus Bank, S.A.       13/2/2014  3/3/2015    13     1.750.000.000

XS1105490830    Alpha Bank, S.A. 9/9/2014    9/3/2015    6      2.000.000.000

XS1150489703    Piraeus Bank, S.A.       10/12/2014 10/3/2015  3      4.500.000.000

XS1030829359    Alpha Bank, S.A. 17/2/2014  17/3/2015  13     950.000.000

XS1005221442    Eurobank Ergasias, S.A.       18/12/2013 18/3/2015  15     4.280.000.000

XS1156373638    Eurobank Ergasias, S.A.       23/12/2014 23/3/2015  3      1.500.000.000

XS1158579240    Alpha Bank, S.A. 24/12/2014 24/3/2015  3      1.500.000.000

XS1128486815    Alpha Bank, S.A. 31/10/2014 31/3/2015  5      957.000.000

XS1164709260    Alpha Bank, S.A. 31/12/2014 31/3/2015  3      810.000.000

XS1164771815    National Bank of Greece, S.A.       7/1/2015    7/4/2015    3        4.100.000.000

XS1164510858    Eurobank Ergasias, S.A.       31/12/2014 14/4/2015  3      2.377.000.000

XS1169583769    Piraeus Bank, S.A.       14/1/2015  14/4/2015  3      3.100.000.000

XS1173831485    Eurobank Ergasias, S.A.       21/1/2015  21/4/2015  3      588.200.000

XS1175823704    Piraeus Bank, S.A.       22/1/2015  22/4/2015  3      549.000.000

XS1176591433    Eurobank Ergasias, S.A.       23/1/2015  23/4/2015  3      2.147.300.000

XS0922876882    Eurobank Ergasias, S.A.       8/5/2013    6/5/2015    24     1.650.000.000

XS1174473758    National Bank of Greece, S.A.       23/1/2015  23/5/2015  4        1.900.000.000

XS0945628054    Eurobank Ergasias, S.A.       20/6/2013  20/6/2015  24     3.820.000.000

XS0945998499    National Bank of Greece, S.A.       26/6/2013  26/6/2015  24        4.265.600.000

XS1038709769    Eurobank Ergasias, S.A.       6/3/2014    4/9/2015    18     1.550.000.000

XS0922870687    Eurobank Ergasias, S.A.       26/4/2013  22/10/2015 30     2.300.000.000

XS0920832846    National Bank of Greece, S.A.       2/5/2013    2/5/2016    37        4.500.000.000

XS0950329663    Attica Bank, S.A. 26/7/2013  26/7/2016  37     215.000.000

ΣΥΝΟΛΟ    54.918.700.000

Τα εγγυημένα ομόλογα αφορούν 5 ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα:

o      9 ομόλογα της Eurobank Ergasias, S.A. συνολικού ποσού 20.212.500.000€

o      4 ομόλογα της National Bank of Greece, S.A. συνολικού ποσού 14.765.600.000€

o      6 ομόλογα της Alpha Bank, S.A. συνολικού ποσού 9.826.600.000€

o      4 ομόλογα της Piraeus Bank, S.A. συνολικού ποσού 9.899.000.000€

o      1 ομόλογο της Attica Bank, S.A. συνολικού ποσού 215.000.000€

Στις 6 Φεβρουαρίου έχει λήξει το ομόλογο XS1028550512 της ATTICA ύψους 285.000.000€, είναι άγνωστο αν έχει πληρωθεί από την τράπεζα ή υποχρεώθηκε το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει το ποσό αυτό.

ΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ 5,19 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δύο-τρεις ημέρες πριν τις εκλογές εκδόθηκαν παράνομα, τα παρακάτω 4 ομόλογα, με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο διάρκειας 3 και 4 μηνών για 3 ελληνικές τράπεζες, συνολικού ποσού 5.184.500.000€. Τα ομόλογα αυτά ήδη διαπραγματεύονται στις αγορές.

ISIN_CODE ISSUER_NAME    DATE_ISSU DATE_MATURITY MONTHS    AMOUNT(€)

XS1173831485    Eurobank Ergasias, S.A.       21/1/2015  21/4/2015  3      588.200.000

XS1175823704    Piraeus Bank, S.A.       22/1/2015  22/4/2015  3      549.000.000

XS1176591433    Eurobank Ergasias, S.A.       23/1/2015  23/4/2015  3      2.147.300.000

XS1174473758    National Bank of Greece, S.A.       23/1/2015  23/5/2015  4        1.900.000.000

ΣΥΝΟΛΟ    5.184.500.000

Την ύπαρξη των ομολόγων αυτών προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρύψουν οι τραπεζίτες.

Επίσης το ομόλογο της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με κωδικό XS1169583769 ύψους 3.100.000.000€ και ημερομηνία έκδοσης 14-1-2015 φέρεται να μην έχει νόμιμη εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο.

Ο Σταϊκούρας προσπάθησε με την απόφαση του με Αριθμ. 2162 «Έσοδα − δαπάνες σύναψης, έκδοσης, εξυπηρέτησης, τακτοποίησης, των δημοσίων δανείων, τίτλων, παραγώγων κ.λπ.» (ΦΕΚ 3690/Β-31-12-2014) να παρακάμψει την υποχρέωση να δημοσιοποιούνται οι εγγυήσεις που δίνονται από το ελληνικό δημόσιο αλλά δεν τα κατάφερε γιατί το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε τελικά στις 23-1-2015, δύο μέρες πριν τις εκλογές.

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Τα παραπάνω ποσά δόθηκαν ως παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακών δανείων σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3723/2008 και 2322/1995.

Το άρθρο 1 του Ν.2322/1995 (ΦΕΚ 143/Α/1995) προβλέπει όμως, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου, πρώτης υποθήκης επί ακινήτων των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«4.Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση θυγατρικών τους επιχειρήσεων απαιτείται η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου πρώτης υποθήκης επί ακινήτων τους.

5.Για οποιαδήποτε υποθήκη που εγγράφεται προς εξασφάλιση του Δημοσίου από εγγυήσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ 187 Α). Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και υποθήκες που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, για εγγυήσεις που παρασχέθηκαν προ της ισχύος του νόμου αυτού, με τον όρο εγγραφής πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.»

Η ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ οφείλει να ελέγχει αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών τουλάχιστον τα 54.918.700.000€. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, κυμαινόμενο euribor 3 ή 12 μηνών συν περιθώριο μέχρι και 12% ετησίως.

Με τροπολογία του κ. Στουρνάρα στις 19-6-2013, τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Ν.4031(ΦΕΚ256/Α/9-11-2011.Ο παραπάνω νόμος κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-9-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ξ6ΔΛ-38Β).

Ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα των τραπεζών είναι 30.000.000.000€, στην κύρωση της Πράξης στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2011 προστίθεται, αντισυνταγματικά, συμπληρωματικό άρθρο 2 και οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες αυξάνουν στα 60.000.000.000€ μέσα σε δύο μήνες!!!

Με την τροπολογία Στουρνάρα δίνονται εγγυήσεις άλλα 30.000.000.000€ για τις τράπεζες και το συνολικό ποσό των εγγυήσεων φτάνει τα 90.000.000.000€ πλέον τόκων.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Δημόσιο Χρέος θα επιβαρυνθεί με άλλα 90.000.000.000€.

Οι πέντε τράπεζες, ΕΤΕ, ALPHA και EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ATTICA δεν έχουν στην κατοχή τους, ακίνητα αξίας 55 δις ευρώ έτσι ώστε να τα αποθηκεύσουν (πρώτη υποθήκη) για τις εγγυήσεις που παίρνουν.

Η χορήγηση των εγγυήσεων χωρίς την εξασφάλιση αντίστοιχων ακινήτων προς πρώτη υποθήκη αξίας 55 δις, είναι εντελώς παράνομη.

Επίσης στις 30-8-2012 ο τότε βουλευτής κ. Καπερνάρος υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα ομόλογα αυτά:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7702604.pdf

Η απάντηση του Στουρνάρα, χωρίς όμως να δημοσιοποιείται ο πίνακας με τις εγγυήσεις των τραπεζών αξίας 57.500.000.000 € είναι:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7738882.pdf

Το γιατί ο Στουρνάρας παραμένει στη θέση του ακόμα, είναι ένα αίνιγμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Πριν περίπου ένα χρόνο, στις 6-3-2014, ο νέος Υπουργός Διαφθοράς κ. Νικολούδης Παναγιώτης, με την ιδιότητα του προέδρου της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος είχε δηλώσει σε επιτροπή της βουλής πως υπάρχει ιδιοκτήτης τράπεζας με 152 offshore τις οποίες τις θεωρεί ως κρύπτες. Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλα συγκλονιστικά στοιχεία, που δεν έχουν αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, είναι όμως ο άξονας για τους τρόπους με τους οποίους ο Νικολούδης θα καταπολεμήσει την διαφθορά. Στην συνεδρίαση αυτή της επιτροπής ήταν παρόντες οι βουλευτές Παυλόπουλος, Κωνσταντοπούλου, Κακλαμάνης, Τραγάκης, Δρίτσας, Ανδρουλάκης Μίμης, Κουρουμπλής, Κουτσογιαννακόπουλος και Αρβανίτης

Τα κυριότερα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής είναι τα παρακάτω:

 • Ο Νικολούδης μίλησε για ένα νέο τύπο εγκληματικής πράξης την καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω. Η καταλήστευση των τραπεζών ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Το ποσό που έχει κλαπεί από τους τραπεζίτες σε μία μόνο τράπεζα είναι πολυπολλαπλάσιο, από τα ποσά που έχουν κλαπεί από τους συμβατικούς ληστές τραπεζών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο κ. Νικολούδης αναφέρεται σε κλοπές της τάξης των 300.000.000€, των 304.000.000€ και των 524.000.000€ που έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι το 2014 η Αρχή είχε ελέγξει την Proton Bank ,το TT, την FBB, την Τράπεζα Πελοποννήσου και την Τράπεζα Χαλκίδας.
 • Ο Νικολούδης μιλά για ανθρώπους των καλών οικογενειών, από τον καλό κόσμο, με καλές σπουδές, που έχουν σπουδάσει το ξέπλυμα χρήματος αρκετά καλά και διευθυντικά στελέχη με ασύλληπτο αριθμό offshore. Δεν είχαν καλάσνικοφ ή καραμπίνες, αλλά τα όπλα τους ήταν ότι καθένας από αυτούς είχε, είτε στην ιδιοκτησία του ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, μία εφημερίδα, ένα κανάλι , είτε και αν δεν είχε φρόντιζε να έχουν μισθώσει ένα ΜΜΕ.
 • Υπήρξε μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση σε μία τουλάχιστον περίπτωση (Proton Bank), με διατραπεζική δράση γιατί τα ίδια άτομα πήραν από πολλές τράπεζες δάνεια. Μιλά ο Νικολούδης για απόλυτα μεθοδευμένη δράση από το 2009, για την οποία είχαν δουλέψει από πίσω νομικά επιτελεία. Ο σχεδιασμός απέβλεπε στο να φανεί πως η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να πάμε στο άρθρο 99 και όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, λίγο πριν ή λίγο μετά, το πρώτο που έκανε ήταν να κρύψει την περιουσία του. Επίσης μιλά για την μεθόδευση έτσι ώστε οι τραπεζίτες να μην διωχθούν με το άρθρο 397 του Ποινικού Κώδικα για καταδολίευση δανειστή.
 • Ο Νικολούδης είπε πως: Το 2011 και 2012 υπήρξε μεγάλος αριθμός μηνύσεων αναφορών από πολλούς και διάφορους που έδειχναν μόνο τους δανειολήπτες. Είδαμε όμως είπε και την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών. Κοιτάξαμε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλησαν συστηματικά να μας δείξουν.
 • Αναφέρετε στους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του Κάντα, στην Σιγκαπούρη, στους οποίους μεταφέρθηκαν τα ποσά των μιζών από την Ελβετία από δύο offshore με έδρα Παναμά και Κώστα Ρίκα.
 • Ο Νικολούδης ανέφερε πως η Αρχή έδινε ελάχιστα στοιχεία στο ΣΔΟΕ, παρότι η μία υπηρεσία είναι ένα όροφο ποιο πάνω από την άλλη.
 • Η ΕΥΠ και η στρατιωτική δικαιοσύνη, δεν ασχολήθηκαν με το θέμα των μιζών στα εξοπλιστικά, παρότι θα μπορούσαν.
 • Στο ερώτημα αν εμπλέκονται και άλλες τράπεζες στην εγκληματική δράση απάντησε τα παρακάτω: Ως γεγονός πράγμα που το είδα και είναι αδιαμφισβήτητο , έχω να σας πω το εξής, στο ΤΤ εντέλει μεταφέρθηκαν όλα τα απλήρωτα δάνεια από άλλες τράπεζες, επιχειρηματίες εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν ξέρω, οι οποίοι είχαν δάνεια που δεν τα πληρώνανε εκεί, τα είχαν από το 2007 το 2008, όταν εκείνοι τους πιέσανε μεταφέρανε τα απλήρωτα δάνεια στο ΤΤ. Έγινα σαφής;
 • Στο ερώτημα για την διάρθρωση της διαφοράς, απάντησε πως διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει σε όλες τις χώρες, η σειρά όμως που έχουν τα τρία μέρη της στην Ελλάδα είναι Οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και στο τέλος η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν δευτερεύον ρόλο.
 • Αναφέρθηκε πως υπήρξε ιδιοκτήτης τράπεζας με 152 offshore. Πρότεινε, ο Νικολούδης, οι διοικητές των τραπεζών να μην έχουν offshore και να γίνεται έλεγχος του πόθεν έσχες και στις διοικήσεις των τραπεζών που δεν ελέγχει το δημόσιο.
 • Ο Λαυρεντιάδης διακήρυττε να δοθούν στο δημόσιο τα χρήματα (170.000.000€) που είχε στην Ελβετία, ουδέποτε όμως έδωσε εντολή στην ελβετικές αρχές για να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης ανέφερε πως ο Λαυρεντιάδης έχει τράπεζα στο Λιχνενστάιν.
 • Η Κωνσταντοπούλου επέμενε πάρα πολύ στην λίστα Λαγκάρντ και ανέφερε, πως υπάρχει στη λίστα μία εταιρεία offshore, η SME η οποία συνδέεται με τον όμιλο EFG του Λάτση, με 532.000.000 δολάρια. Ο Νικολούδης απάντησε πως δεν έχει ασχοληθεί με την λίστα Λαγκάρντ.
 • Τέλος ένας υπάλληλος της Αρχής ανέφερε πως οι τράπεζες δεν στέλνουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες, αλλά σε ποσοστό 90% σε μορφή χαρτιού. Κάθε αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, έρχεται με extre σε χαρτί παρακωλύοντας τον έλεγχο. Επίσης ανέφερε πως δεν υπάρχει προστασία των ελεγκτών και έφερε σαν παράδειγμα ελεγκτή του ΣΔΟΕ που ελέγχει έναν γιατρό που έχει τεράστια δύναμη και εξουσία και στέλνει δικηγόρους και την απειλούν.

Δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικολούδης.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Τσίπρας, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε στην μεθόδευση των Σαμαρά-Βενιζέλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε από ξένους ηγέτες, για να δοθεί δίμηνη παράταση του προηγούμενου χρηματοδοτικού προγράμματος και όχι εξάμηνη παράταση.

Την μεθόδευση αυτή την έχει καταγγείλει και ο Παπανδρέου πριν λίγες μέρες.

Αυτό που δεν ανέφερε ο Τσίπρας, είναι τα αριθμητικά στοιχεία της μεθόδευσης, τα οποία έχουν παρουσιαστεί μόνο στον Lobbystas, μέσω της πιστωτικής ασφυξίας αρχικά των τραπεζών και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην πραγματικότητα είναι ένας σχεδιασμός της ΕΚΤ σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες για να μεταφερθεί το χρέος των 55 δις στον ELA και κατά συνέπεια στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Οι τραπεζίτες ποντάρουν στο γεγονός πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει επακριβώς την πραγματική κατάσταση και θα την πιέσουν να υπογράψει μία συμφωνία άρον-άρον με πιθανότερα ανταλλάγματα την κατάργηση της τρόικας και την χορήγηση χρόνου για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

Η μεθόδευση άρχισε τους τελευταίους μήνες του 2014 με την έκδοση ομολόγων του νόμου Αλογοσκούφη, τα οποία ενώ παλιότερα είχαν διάρκεια ένα, δύο η τρία χρόνια όσα όμως εγγυήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές, τα δέκα είχαν διάρκεια τριών μηνών, ένα πέντε μηνών και ένα τεσσάρων μηνών όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

ISIN_CODE ISSUER_NAME    DATE_ISSU DATE_MATURITY MONTHS    AMOUNT(€)

XS1128486815    Alpha Bank, S.A. 31/10/2014 31/3/2015  5      957.000.000

XS1150489703    Piraeus Bank, S.A.       10/12/2014 10/3/2015  3      4.500.000.000

XS1156373638    Eurobank Ergasias, S.A.       23/12/2014 23/3/2015  3      1.500.000.000

XS1158579240    Alpha Bank, S.A. 24/12/2014 24/3/2015  3      1.500.000.000

XS1164709260    Alpha Bank, S.A. 31/12/2014 31/3/2015  3      810.000.000

XS1164510858    Eurobank Ergasias, S.A.       31/12/2014 14/4/2015  3      2.377.000.000

XS1164771815    National Bank of Greece, S.A.       7/1/2015    7/4/2015    3        4.100.000.000

XS1169583769    Piraeus Bank, S.A.       14/1/2015  14/4/2015  3      3.100.000.000

XS1173831485    Eurobank Ergasias, S.A.       21/1/2015  21/4/2015  3      588.200.000

XS1175823704    Piraeus Bank, S.A.       22/1/2015  22/4/2015  3      549.000.000

XS1176591433    Eurobank Ergasias, S.A.       23/1/2015  23/4/2015  3      2.147.300.000

XS1174473758    National Bank of Greece, S.A.       23/1/2015  23/5/2015  4        1.900.000.000

ΣΥΝΟΛΟ    24.028.500.000

Επίσης ήδη οι τράπεζες, έχουν φτάσει το όριο των 15 δις, αγοράς εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, από τις αρχές Μαρτίου η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να αποδεχτεί ότι θα απαγορεύσουν οι δανειστές, με συνέπεια να πέσει η κυβέρνηση εντός λίγο μηνών (αριστερή παρένθεση).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel , η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. Τα απαιτούμενα κριτήρια για τα οποία κανείς δεν μιλάει είναι πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον να προσφέρουν τίποτα ως ασφαλή εγγύηση κάτι που ο Ντράγκι το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην αποκαλυφθεί το τεράστιο σύστημα Ponzi με τα ελληνικά ομόλογα, για να περάσουν τα ομόλογα αυτά στον ELA.

Συνεπώς είναι ευάλωτοι οι δανειστές σε μια πιθανή διαπραγμάτευση και θα δεχτούν αρκετά που σήμερα μπορεί να φαντάζουν παράλογα αρκεί να μην υπάρχει βιασύνη από την ελληνική πλευρά.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP

Ο Βαρουφάκης λοιπόν, στο Eurogroup θα πρέπει ή να θα αποδεχτεί μιας μορφής συμφωνία που θα κουκουλώσει το πρόβλημα, που είναι το πιθανότερο, ή θα τα παίξει όλα για όλα για να αποδεκτούν ένα γενναίο κούρεμα του χρέους οι δανειστές. Σ΄ αυτή την περίπτωση η τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τα παρακάτω στοιχεία:

1)     Στρατηγικός στόχος είναι να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση με το χρέος.

2)     Να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι κανείς από τους εταίρους δεν θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

3)     Να παρουσιάσει το πρόγραμμα του Βαρουφάκη για το New Deal και τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

4)     Σε κάθε περίπτωση να μην υπογράψει καμία συμφωνία γιατί έτσι νομιμοποιεί όλες τις προηγούμενες.

5)     Σε καμία περίπτωση να μην συναινέσει στην μεταφορά των ομολόγων αξίας περίπου 55 δις στον ELA.

6)     Στην αρχή της συνεδρίασης του Eurogroup ο Βαρουφάκης να καταγγείλει πως τα παράνομα ομόλογα αξίας 5.184.500.000€ που εκδόθηκαν 2-3 ημέρες πριν τις εκλογές δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να επιβαρυνθεί για αυτά η ΕΚΤ.

7)     Να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ με αίτημα άμεσης ακύρωσης της απόφασης της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου για την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με το άρθρο 278 της ΣΛΕΕ που προβλέπει πως:

«Οι προσφυγές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το Δικαστήριο όμως δύναται, αν κρίνει ότι επιβάλλεται από τις περιστάσεις, να διατάξει την αναστολή εκτελέσεως της προσβαλλομένης πράξεως»

8)     Να μην έρθει σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του Eurogroup αλλά να καταγγείλει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΤτΕ και την προηγούμενη κυβέρνηση για την πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας. Ήδη ο Μαριάς στην ευρωβουλή έχει υποβάλει σχετικό αίτημα για σύγκρουση συμφερόντων.

9)     Να αναφερθεί στην απόφαση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ΟΜΤ και τα θέματα νομιμότητας των ενεργειών της ΕΚΤ που προκύπτουν.

10)    Να ζητήσει να παρουσιαστούν στην συνεδρίαση του Eurogroup οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας με τον EFSF, με τις τροποποιήσεις τους και να επισημανθεί ότι παρότι έχουν ζητηθεί από τον Τσίπρα να κατατεθούν στην Βουλή, ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο και συνεπώς η νέα ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται για την νομιμότητα τους.

11)    Να επισημανθεί, στο επιχείρημα πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί να συμφωνηθέντα, πως είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν τηρεί να συμφωνηθέντα εφόσον η Task Force στην έκθεσή της, του Απριλίου του 2013 έχει μεσολαβήσει για να μην τηρείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως : «Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω δικαστικών προσφυγών και προστίμων σε περίπτωση άλλων υποθέσεων επί παραβάσει σε προχωρημένο στάδιο στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της προστασίας των καταναλωτών με την επίλυση των νομικών και θεσμικών εμποδίων και την επίτευξη συμμόρφωσης.»

http://ec.europa.eu/greece/news/economic-news/economic3_el.htm

Σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και αποφασιστεί η κατάρρευση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος από τους ευρωπαίους και η χρεωκοπία της Ελλάδας, να έχουν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αντίστοιχα να είναι και τα αποτελέσματα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Δηλαδή να δοθεί το μήνυμα ότι αν μας καταστρέψετε θα σας καταστρέψουμε.

Επιπλέον η κυβέρνηση να προβεί στην αγορά CDs με κάθε πρόσφορο τρόπο, ποντάροντας στην πτώση των διεθνών χρηματαγορών και συγκεκριμένων μετοχών.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Οι τραπεζίτες γνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο περιγράφεται στο παρακάτω σαββατιάτικο άρθρο της εφημερίδας «ΚΕΦΑΛΑΙΟ». Βέβαια αναφέρονται μόνο τα 50 δις ομόλογα και όχι 55 δις που είναι το σωστό.

Ομόλογα- «φαντάσματα» 50 δις. ευρώ  (Σύνολο 49,87 δις. ευρώ)

Απειλή ασφυξίας για τις τράπεζες

Κρίσιμη η 11η και 18η Φεβρουαρίου. Η ΕΚΤ ζητά πρόγραμμα για να δώσει παράταση στην χρηματοδότηση, καθώς ο ELA είναι «μη λύση».

Συντάκτες: Δήμητρα Καδδά, Νένα Μαλλιάρα.

Τον κίνδυνο δρομολόγησης δραματικών εξελίξεων προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει την ημερομηνία λήξης αποδοχής  τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την 1η Μαρτίου στις 11 Φεβρουαρίου. Εξέλιξη που προφανώς συνδέεται και με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νέα κυβέρνηση κατά τον γύρο ενημέρωσης πολιτικών και θεσμικών παραγόντων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος και το οικονομικό πρόγραμμα.

Πάνω από τον λαιμό του τραπεζικού συστήματος και τns οικονομίας κρέμεται πλέον μια… θηλιά, συνδεδεμένη με ομόλογα-«φαντάσματα» αξίας 50 δισ. ευρώ, που, εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα θεωρούνται αξιόχρεα. Τα ομόλογα αυτά, που μέχρι τώρα χρηματοδοτούν σιωπηρά την τραπεζική ρευστότητα, πρέπει να αντικατασταθούν ή, διαφορετικά, τραπεζικό σύστημα και οικονομία αντιμετωπίζουν την άμεση απειλή χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η μόνη διέξοδος που απομένει για την ελληνική πλευρά είναι η παροχή ρευστότητας μέσω του ELA.

Ωστόσο, και αυτή η διέξοδος είναι δυνητική και όχι δεδομένη. Καθώς στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ θα επανεγκρίνει την παροχή ELA από την ΤτΕ  στις ελληνικές τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν θα παραμείνει ανοιχτή η κάννουλα και για πόσο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις μέχρι τότε εξελίξεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης.

Τι είναι αυτά τα… φαντάσματα; Είναι καλυμμένα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με βάση εγγυήσεις που έχει παραχωρήσει το κράτος σε αυτές με τον νόμο Αλογοσκούφη από το 2009. Η αναγνώριση της «εγγύησης» αυτής από την ΕΚΤ τελειώνει πλέον στις 11 Φεβρουαρίου και μαζί της η ισχύς των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και τα έχουν δώσει στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα.

Υπάρχει Λύση; Και ναι και όχι…

Εφόσον δεν υπάρχει «πρόγραμμα» στήριξης της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας, τότε η μοναδική διέξοδος είναι η κάλυψη αυτών των ομολόγων μέσα από τη χρηματοδότηση της ΤτΕ, δηλαδή του ELA. To κρίσιμο εδώ είναι ότι η «λύση» αυτή σώζει μεν τις τράπεζες και την οικονομία από άμεση κατάρρευση, αλλά όχι από έναν συνεχή κίνδυνο, που ξεκινά την ίδια ημέρα

Καθώς, ταυτόχρονα, απορροφά σαν «μαύρη τρύπα» όλη τη διαθέσιμη ρευστότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού, για να καλυφθούν τα ομόλογα αυτά, θα χρειαστεί να υπερκαλυφθεί το όριο χρηματοδότησης από τον ELA. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει ρευστότητα -ή θα έχει απομείνει ελάχιστη- για οτιδήποτε άλλο. Το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας  κατάρρευσης ή της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις.

Ο «καυτός» Φεβρουάριος

Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πήγες στην ΕΚΤ, δημιουργείται μια πρωτοφανής ασφυκτική τανάλια γύρω από us μοναδικές πηγές χρηματοδότησης, την ΕΚΤ και τον ELA. Η ΕΚΤ, εξηγούν, είχε από το 2013 θέσει αυτό το χρονικό περιθώριο και, πλέον, υπάρχει μόνο μία επιλογή για τις ελληνικές τράπεζες, η έκτακτη ρευστότητα που μπορούν να λαμβάνουν μέσω του ELA… Μόνο που και αυτός έχει περιορισμούς, όχι μόνο λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του, αλλά και ενός… «άγραφου» κανόνα:

Ο «άγραφος κανόνας» είναι καθοριστικός. Η ΕΚΤ, λένε κοινοτικές πηγές, δεν εγκρίνει μέσω ELA ρευστότητα αξίας πάνω από το ήμισυ του ΑΕΠ ενός κράτους. Το όριο ξεπεράστηκε λίγο το 2012, όταν οι τράπεζες άντλησαν περίπου 125 δισ. ευρώ. Αλλά έκτοτε η ύφεση βάθυνε, οι συνθήκες άλλαξαν και, πλέον, υπολογίζουν την «οροφή» στα 80-90 δις. ευρώ.

Και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα δώσει στις 18 Φεβρουαρίου το σχετικό «πράσινο φως». Και δεν θα αξιοποιηθεί η υπόθεση αυτή ως ένας βασικός μοχλός πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει ανοχή, δεδομένου ότι ήδη έχει καλυφθεί ποσό περί τα 40-45 δισ. ευρώ, φτάνουμε μαζί με το ποσό των ομολόγων-«φαντασμάτων» στο ανώτατο όριο για την Ελλάδα…

Ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε …αλλά και μιλούσε για πιθανό «εκβιασμό».

Ο Βαρουφάκης γνώριζε. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο ΥΠΟΙΚ, απαντώντας σε ερώτηση μέσω της ιστοσελίδας του, αναφέρθηκε στα «40 δισ. ομολόγων-“φαντασμάτων” των τραπεζών που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο τα οποία η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα τα μετακυλήσει ξανά»: «Δεν το λέω για να πανικοβάλω κανέναν, καθώς ξέρω ότι όλες αυτές οι προθεσμίες είναι φτιαγμένες από πηλό και αλλάζουν ώστε να μην καταρρεύσει το σαθρό οικοδόμημα που χτίζει η τρόικα τέσσερα χρόνια τώρα. Απλά σας το λέω για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε γνώση…».

Σε άρθρο του, μάλιστα, στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε για τον «εκβιασμό» που μπορεί να δεχτεί η νέα κυβέρνηση λόγω των ομολόγων αυτών.

«Η μορφή αυτής της αυξανόμενης εξάρτησης (των τραπεζών από το κράτος) αποτελεί μεγάλη παγίδα για την επόμενη κυβέρνηση  καθώς μεγεθύνει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκβιάσει την κυβέρνηση στους πρώτους μήνες του 2015 – όταν η χώρα σχεδόν σίγουρα (λόγω της προεδρικής εκλογής) θα έχει νέα κυβέρνηση». Και συνέχιζε επισημαίνοντας ότι «η τριάδα Φρανκφούρτη – Βερολίνο – Βρυξέλλες θα μπορεί να εκβιάσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με άμεση πτώχευση όλων των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι το σχέδιο-παγίδα που στήνεται, ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα τελεί υπό θανάσιμη απειλή, την οποία η τρόικα θα χρησιμοποιήσει με ψυχρό, εκτελεστικό τρόπο, λέγοντας: “Υπογράψτε ό,τι  σας λέμε, αλλιώς τελειώσατε! Αν ενδώσετε, θα αποδεχθούμε κι άλλα από αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα των τραπεζών σας, αν όχι μέσω της ΕΚΤ, τότε μέσω του ελληνικού ELA”!».

Επίσης σε δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ πριν λίγες μέρες αναφέρεται το παρακάτω κείμενο :

Στα 55 δισ. ευρώ η ρευστότητα μέσω ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, η ρευστότητα που αντλούν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες μέσω κρατικών ομολόγων, εντόκων, εγγυήσεων του Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) και ειδικών ομολόγων (Πυλώνας ΙΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) ανέρχεται περίπου στα 50-55 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank Πλάτωνα Μονοκρούσο, ο καθαρός αντίκτυπος της απόφασης της ΕΚΤ θα είναι στα έντοκα γραμμάτια (9,5 δισ. που κατέχει σήμερα από τις εγχώριες τράπεζες) και τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου των εγχώριων τραπεζών (συνολικά 10 δισ. σε θεωρητικό επίπεδο, που αποτελείται από 6,5 δισ. ομόλογα του Πυλώνα ΙΙΙ και 3,5 δισ. αλλά ΟΕΔ).

Ολα αυτά τα στοιχεία ενεργητικού θα μεταφερθούν ένα προς ένα στον ELA ως ενέχυρα και έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση σε επίπεδο ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητά την έγκριση από την ΕΚΤ για την παροχή της εν λόγω ρευστότητας, η οποία ανανεώνεται σε δεκαπενθήμερη βάση.

Με βάση την προχθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ, το όριο στη γραμμή του ELA είναι τα 60 δισ. ευρώ (τα 50 δισ. ευρώ είναι οι εγγυήσεις, τα ομόλογα και τα έντοκα που από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα κάνει αποδεκτά η ίδια και περνούν απευθείας στον ELA και τα 9,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που ζήτησε η ελληνική πλευρά), ενώ διαθέτουν και ομόλογα EFSF ύψους 39 δισ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει διαθέσιμα ενέχυρα για προσφυγή στον ELA ονομαστικής αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ, οπότε εξαρτάται από τη Φρανκφούρτη μέχρι ποιο σημείο θα αφήσει ανοιχτή την πρόσβαση στον Μηχανισμό.

Συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρια ρευστότητας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν πρόσθετες εκροές καταθέσεων. Στα τέλη Ιανουαρίου η ρευστότητα που αντλήθηκε από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) υπολογίζεται σε περίπου 70 δισ. ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64135672

ΓΙΑΝΗ ΠΑΤΑ ΓΚΑΖΙ, ΜΗΝ ΣΤΡΙΨΕΙΣ.

Πριν λίγες ημέρες ο Κρούγκμαν δήλωσε πως πλησιάζει η ώρα της αλήθειας στην σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

 Ο Κρούγκμαν συνοψίζει την παρούσα κατάσταση στον εξής διάλογο: 

 «Γερμανία προς Ελλάδα: Ωραίο τραπεζικό σύστημα έχετε. Κρίμα θα ήταν αν κάτι του συνέβαινε.

 Ελλάδα προς Γερμανία: Α, ναι; Λοιπόν, θα ήταν άσχημο να δούμε την ωραία και λαμπερή σας Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται συντρίμμια».

Η παρούσα κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως ένα «game of chicken» ή «το παιχνίδι του δειλού». Είναι σαν να τρέχει ο Βαρουφάκης με την YAMAHA του, φορτωμένος εκρηκτικά και ο Σόιμπλε να τρέχει μέσα σε ένα άρμα μάχης και αυτός φορτωμένο με εκρηκτικά σε αντίθετη κατεύθυνση σε έναν στενό δρόμο,  απρόθυμοι και τα δύο να κάνουν στην άκρη. Καθένας τους πρέπει να αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα στρίψει ή όχι δεξιά για να αποφύγει την σύγκρουση. Υπάρχει ολόκληρη θεωρία στα μαθηματικά που περιγράφει την παραπάνω κατάσταση στην οποία είναι εξπέρ ο Βαρουφάκης. Οι περισσότεροι πιστεύουν που η  YAMAHA δεν έχει εκρηκτικά και ο Σόιμπλε σε κάθε περίπτωση θα είναι ο νικητής και ο Βαρουφάκης η «κότα».

ΓΙΑΝΗ ΠΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΚΑΖΙ, ΜΗΝ ΣΤΡΙΨΕΙΣ.

Ο Keynes στο βιβλίο του «Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης» αναφέρει τον τρόπο που διαπραγματεύονται οι Γερμανοί. Εκτός από τα όσα έχουν πει ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και ο Φλωράκης, χρήσιμο θα ήταν ο Βαρουφάκης να γνωρίζει και τα παρακάτω: «Ο Γερμανός δεν καταλαβαίνει και δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα, παρά μόνο τον εκφοβισμό-δεν δείχνει καμία απολύτως γενναιοδωρία η ενδοιασμό στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει πλεονέκτημα που δεν θα έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί, κανένα σημείο στο οποίο δεν θα ξέπεφτε χάριν του κέρδους, ενώ είναι άνευ τιμής, υπερηφάνειας ή οίκτου.

Ως εκ τούτου,  δεν πρέπει ποτέ να διαπραγματεύεσαι με έναν Γερμανό ή να συμφιλιώνεσαι μαζί του- πρέπει να του υπαγορεύεις αυτά που θέλεις. Υπό οποιεσδήποτε άλλους όρους, δεν σε σέβεται ή δεν θα τον εμποδίσεις από το να σε εξαπατήσει.»

Υ.Σ. Αλέξη μην τους δουλεύεις με την «ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ» ΤΟΥ ΟΟΣΑ…

Σχόλιο αναγνώστη