ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ, ΚΙΝΑΛ: “Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΞΟΔΕΥΕΙ ΜΕΤΑΞΥ 4-5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ”

by on 17 February 2020

Ο Αχμέτ Ιλχάν (τουρκικά: Ahmet İlhan) είναι δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Γεννήθηκε το 1968 στην Κομοτηνή. Φοίτησε στο Τζελάλ Μπαγιάρ και το 1989 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης από όπου αποφοίτησε το 1993.

Το 1995 νυμφεύθηκε την Μπελγκήν Χακή, εγγονή του για δεκαετίες βουλευτή της μειονότητας Οσμάν Ουστουνέρ και απέκτησαν δύο παιδιά, την Μπουκέτ (γεννήθηκε το 1996) και τον Καάν (γεννήθηκε το 1999).

Είχε διατελέσει βουλευτής Ροδόπης κατά την περίοδο 2004-2007 με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εξελέγη και πάλι στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 με Το Ποτάμι, από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου αποχώρησε στις 13 Ιανουαρίου 2017. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη εκ νέου με το Κίνημα Αλλαγής. Δύο φορές τοποθετήθηκε επικεφαλής ψηφοδελτίου σε εκλογές με λίστα, στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού.

Σε μια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει μια ομάδα νέων στελεχών ως αντίβαρο της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στον μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής επιστρατεύθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2004 όπου και έλαβε 13.486 ψήφους με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος-και τελευταίος- βουλευτής του κόμματος προερχόμενος από την μειονότητα από αυτό το κόμμα από το 1981. Στις εκλογές του 2007 αύξησε τη δύναμή του σε 15.076 ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2 από τις 3 έδρες του νομού ενώ από τη Νέα Δημοκρατία έδρα κέρδισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 15.439 ψήφους.

Στις εκλογές του 2009 έλαβε 8.323 σταυρούς, αλλά και πάλι δεν εκλέχτηκε αφού ο Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η Νέα Δημοκρατία με 17.056 σταυρούς προτίμησης. Την ίδια χρονιά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή.

Μετά την προσχώρηση της ΔΗ.ΣΥ στην Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ροδόπη. Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους, αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που επικαλούμενος κίνδυνο μη εκπροσώπησης των Χριστιανών της Ροδόπης στην Βουλή, αφού το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ είχαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους, κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος και υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στη ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευση του με Το Ποτάμι, αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμα του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους. Ωστόσο, με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι μπόρεσε λόγω των υψηλών ποσοστών του στον νομό (20,91%) κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής απέτυχε – για πρώτη φορά – να καταλάβει έδρα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από όλη την χώρα και έστρεψε τα βλέμματα στη Ροδόπη.

Στις 13 Ιανουαρίου 2017 ο Αχμέτ Ιλχάν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Ποτάμι. Την ίδια μέρα, η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής την προσχώρηση του Α. Ιλχάν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής και εξελέγη με 10.858 ψήφους.

Σε απόρρητο τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας που δημοσίευσε το  WikiLeaks με τίτλο, «GREECE’S MUSLIM MINORITY IN THRACE: POTENTIAL FACTOR OF COOPERATION BETWEEN GREECE-TURKEY?» (Date:2006 May 22, 07:06 Monday) μεταξύ άλλων αναφέρει:

9.  (C)  Indeed, Ahmet (protect) estimates that Turkey’s

influential Consul General in Komotini, Umit Gurdum, spends

between 4-5 million euro annually on “salaries” in Thrace for

certain imams and community leaders.  Known as a hardliner,

Gurdum protested to poloffs in December 2005 of “gross human

rights violations” in the region, saying this situation

should not be tolerated in a country that has “supposedly”

met EU entry criteria.  Ahmet is critical of the CG’s (and

Turkey’s) role because he believes it does not focus on the

most important issue facing the Muslim minority:  lack of

economic development.

What Next?