ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ…… ΕΛΛΑΔΑ !

by on 12 Μάρτιος 2016

Διχογνωμία στη γερμανική κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις

Για διάσταση απόψεων στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης γύρω από τη νομιμότητα της επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel.

Στη γερμανική κυβέρνηση επικρατεί διάσταση απόψεων ως προς το κατά πόσο είναι νομικά επιτρεπτό το κεντρικό σημείο του προγράμματος δράσης που διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία, δηλαδή η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η επαναπροώθηση επιτρέπεται μόνο όταν μια χώρα εγγυάται μια δίκαιη διαδικασία ασύλου. Όπως δηλώνει στο ίδιο περιοδικό ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, στη Γερμανία η Τουρκία «δεν θεωρείται ούτε ασφαλής χώρα προέλευσης ούτε ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο».

Συνέπεια των εκτιμήσεων από πλευράς των δύο υπουργείων είναι η σαφής εντολή του υπουργείου Εσωτερικών προς τα δύο σκάφη της γερμανικής ακτοφυλακής Börde και Uckermark, που περιπολούν στο πλαίσιο της αποστολής της Frontex στο Αιγαίο, να μην επαναπροωθούν πρόσφυγες από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Τουρκία.

Διαφορετική «ανάγνωση» από την καγκελαρία

Με την εκτίμηση των δύο υπουργείων διαφωνεί η καγκελαρία. Βασιζόμενη σε μια νομική γνωμοδότηση, υποστηρίζει ότι οι επαναπροώθησεις στην Τουρκία επιτρέπονται. Όπως γράφει το Spiegel, η λύση για να ξεπεραστεί αυτό το δίλημμα θα είναι μάλλον η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου, τα σταθμευμένα σκάφη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο Αιγαίο μεταφέρουν τους πρόσφυγες που εντοπίζονται εκεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εντολής τους. Όπως διευκρίνισε η ίδια εκπρόσωπος, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία υπόκειται στην καθοδήγηση της ελληνικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου καλείται να μεταφέρει πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος και να τους παραδίδει στις ελληνικές αρχές.

Deutsche welle

Be the first to comment!
 
Leave a reply »