ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ … ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ. (καρφώνει άθελα της η Καθημερινή)

by on 12 January 2014

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναδεικνύει το μέγεθος των κόκκινων δανείων μόνο στους έλληνες επιχειρηματίες που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.  Η Καθημερινή προβάλλοντας το πρόβλημα στο Τ.Τ καρφώνει (άθελα της λέω εγώ) τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα στη σελ 7 στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ρεκόρ κόκκινων δανείων σε ένα χρόνο» αναφέρει τα εξής.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της  BlackRock (6/11) που έχει στη κατοχή της η «Κ» και η οποία αναλύει τα δάνεια του Τ.Τ το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων παρουσίαζε πιθανές ζημιές της τάξης του 31,4%, όταν οι αντίστοιχες ζημιές για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών διαμορφωνόταν στο 19%.»

Αυτά τα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με την «Κ» ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια. Άρα το 31,4% που αναφέρει προκύπτουν  δάνεια συνολικού ύψους 1 δις και κάτι. Δεν μας λέει όμως η «Κ» ποιο είναι το σύνολο των δανείων των εμπορικών τραπεζών. Αναφέρει κόκκινα ύψους 19%. Το 19% σε ποιο ύψος δανείων. 100; 200; 300; Δις. Το 19% αριθμητικά μπορεί να φαίνεται μικρότερο του 31,4% αποκρύπτοντας όμως το πραγματικό μέγεθος αφού η «Κ» κάνει ΒΑΒΑ το σύνολο των δανείων που αναφέρει η εμπιστευτική έκθεση της BlackRock και που έχει στη κατοχή της.  

Υ.Γ. Εδώ έχουμε κλασική περίπτωση προνομιακής πληροφόρησης αφού η «Κ» είναι εισηγμένη και αντλεί στοιχεία από την εμπιστευτική έκθεση και μπορεί να τα χρησιμοποίει όπως θέλει. Θα μου πείτε τώρα μπροστά στα άλλα που έχουν γίνει.