ΑΣΠΛΑΧΝΟΙ ΣΥΝΤΕKΝΟΙ, ΔΩΣΤΕ ΡΕ ΜΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΣΤA ΚΟΠΕΛΙΑ…

by on 28 March 2015

Περισσότεροι από 10.000 Ηρακλειώτες ζουν στα όρια της φτώχειας! Αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο αναδείχθηκε στην ημερίδα, αφιερωμένη στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στο δήμο Ηρακλείου, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τονίστηκε πως υπάρχουν δεκάδες εθελοντικοί φορείς στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου που διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο κατά της φτώχειας και στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Όσοι έλαβαν μέρος στην ημερίδα υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική προκειμένου να καταπολεμηθεί ουσιαστικά το φαινόμενο της φτώχειας ενώ έκαναν λόγο για μία τρομακτική ανεπάρκεια των πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χιλιάδες οι φτωχοί στην Κρήτη

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, μόνο στο δήμο Ηρακλείου διαβιούν στα όρια της φτώχειας 4.500 οικογένειες και 10.000 μεμονωμένα άτομα, ενώ σε επίπεδο Κρήτης υπολογίζονται σε 7.500 και 16.000 αντίστοιχα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και η καταγραφή των δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας που λειτουργούν στο δήμο Ηρακλείου και κυρίως ο συντονισμός δράσεων από τους διάφορους φορείς ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Όλοι δήλωσαν διατεθειμένοι να συνεργαστούν προκειμένου οι όποιες ενέργειες να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

«Η δράση αυτή, πέραν της προσπάθειας για την ανακούφιση των συνεπειών της φτώχειας, αποτελεί προωθητική δύναμη για την εδραίωση της αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών» τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης. «Συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση και δοκιμάζονται, όπως η δική μας. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την κουλτούρα υποστηρίζουμε», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης, η αναπληρώτρια δημάρχου Ηρακλείου και αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου κ. Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, ο ψυχολόγος της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ κ. Γιάννης Ραμπαλάκος, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιάννης Βρέντζος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ν. Ηρακλείου κ. Μαίρη Παχιαδάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης, ο πρόεδρος του Δικτύου Εθελοντών του ΔΗ.Κ.Ε.Η. – Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Τζαγκαράκης, η Εκπαιδεύτρια – Νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Καλεμάκη, ο διευθυντής του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» κ. Χρήστος Τζαμούσης, καθώς και εκπρόσωποι πολλών άλλων φορέων που έχουν αναπτύξει εθελοντικές δράσεις.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Ισότιμη Πρόσβαση» (τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες. Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. 2007-2013). Συντονιστής Εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

patris.gr