ΑΡΝΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ – HÜNKAR BEGENDI

by on 22 February 2019

Yπάρχουν τουλάχιστον εκατό είδη πιάτων στην τουρκική κουζίνα που μαγειρεύονται με μελιτζάνα. Αν και η τουρκική κουζίνα την γνώρισε σχετικά αργά, η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που κατέλαβε κυρίαρχη θέση σε αυτήν. Η σημερινή συνταγή ονομάζεται hünkar beğendi και είναι αρνί συνοδευόμενο από πουρέ μελιτζάνας. Το χιουνκιάρ μπεγεντί θα μεταφραζόταν ως «άρεσε στον σουλτάνο» και έχει ενδιαφέρον και η ιστορία που εξηγεί πώς ονομάστηκε έτσι το φαγητό.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο αληθεύει η όχι αλλά η ιστορία που έφτασε από στόμα σε στόμα έχει ως εξής: Το 1867 ο σουλτάνος Αμπντουλαζίζ επισκέφθηκε την Γαλλία ως προσκεκλημένος του Ναπολέοντα του Γ΄. Ο Ναπολέοντας τον φιλοξενεί στο παλάτι του αλλά επειδή δεν μπορεί ο ίδιος να ανταποδώσει την επίσκεψη, στέλνει την αυτοκράτειρα Ευγενία στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί της φέρνει και τον μάγειρά της. Ο Γάλλος μάγειρας ο οποίος μαγείρευε στην κουζίνα του παλατιού μαζί με Τούρκους συναδέλφους του, μια μέρα φτιάχνει μπεσαμέλ. Αυτή η νέα σος κεντρίζει το ενδιαφέρον του Τούρκου μάγειρα που ετοίμαζε μελιτζανοσαλάτα με τις μελιτζάνες που είχε μόλις κάνει ψητές. Ανακατεύει λοιπόν τις μελιτζάνες με την μπεσαμέλ, δοκιμάζει αυτή τη νέα γεύση, του αρέσει πολύ και αποφασίζει να συνοδέψει το αρνί τας κεμπάπ με τη μπεσαμέλ-μελιτζάνας. Ο σουλτάνος Αμπντουλαζίζ ενθουσιάζεται με το φαγητό και έκτοτε το λένε hünkar beğendi.

Για να φτιάξουμε αυτό το εξαιρετικό πιάτο θα χρειαστούμε:

Μισό κιλό αρνίσιο κρέας κομμένο σε μπουκιές

2 κουταλιές βούτυρο

2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά ξύδι

2 ντομάτες

2,5 κούπες ζεστό νερό

5 μελιτζάνες

1,5 κουταλιά αλεύρι

1,5 κούπα γάλα

2 κουταλιές τριμμένο κασέρι

Αλάτι

Ρίγανη

Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλει ζουμί και να εξατμιστεί.  Έπειτα προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύδι. Έπειτα τις τριμμένες ντομάτες, τη ρίγανη, το νερό και αλάτι και μαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο, αφαιρούμε την σάρκα τους και τις ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ανακατεύουμε με μιάμιση κουταλιά αλεύρι με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε το γάλα   ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε στο μίγμα την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, αλάτι και το τριμμένο κασέρι. Σερβίρουμε το κρέας πάνω στον πουρέ μελιτζάνας.

Καλή όρεξη!